Blogolj!

Egy ezüst és egy bronz birkózóink szombati mérlege az Európa Játékokon

Dorogi László

A kötöttfogású birkózók 60 kilogrammos kategóriájában szereplő Torba Erik ezüst-, a 77 kilogrammos kategóriában versenyző Lőrincz Tamás bronzérmet szerzett Minszkben.

Torba Erik döntője sajnos sima lett, de így is fantasztikus eredményt ért el a fiatal sportoló. (Fotó: MTI)

Torba pénteken egy svéd, egy román és egy grúz ellenfelet legyőzve harcolta ki a szombati finálét, ahol az oroszok világ- és Európa-bajnoka, Sztyepan Marjanyan várt rá. A papírformának megfelelően az orosz klasszis bebizonyította, hogy állásból és lentről is ellenállhatatlan, s mindössze egy másfél perces küzdelemben 9-0-ra győzte le a magyar birkózót.

"Jó erőben voltam ma is, tudtam pihenni, a meccs közben pedig nem éreztem, hogy sokkal erősebb lenne nálam. Lent viszont a hosszú kezeivel gyorsan összefogott, beszorított, abból pedig már nem lehetett kimozogni. Most azért még nem tudok igazán örülni az ezüstéremnek, holnap majd biztosan másként látom, de minden versenyzőnek az aranyérem a célja, nekem is az volt"

- nyilatkozta a 23 éves sportoló, aki idén harmadik helyen zárt az U23-as kontinenstornán, s pályafutása során először döntőzhetett világversenyen, megszerezve a magyar birkózócsapat első érmét a minszki Európa Játékokon.

Lőrincz Tamásból minden feszültség kiszakadt (Fotó: MTI)

Az esti programban aztán újabb éremnek örülhettünk, hiszen Lőrincz Tamás vigaszágasként bronzérmet szerzett. Lőrincz 2017-ben váltott súlycsoportot, s amióta a 77 kilogrammosok között versenyez, minden nagy versenyen sikerült érmet szereznie.

Minszkbe is azzal a céllal érkezett, hogy dobogóra szeretne állni, ugyanakkor pénteken két győzelem után kikapott az örmény Karpet Csaljantól, és így a moldáv Igor Beleaga ellen küzdhetett meg a bronzéremért.

A bronzmeccs első pontját Lőrinczhez írták be, miután az ellenfelét passzivitásért megintették. Ezt követően a magyar birkózó kétszer is megpörgette a moldávot és magabiztos vezetésre tett szert. Lőrincz a második menetben már inkább a védekezésre összpontosított és végül 5-1-re nyerte meg a bronzmérkőzést.

"Nagyon kellett a két pörgetés, sokáig tartott mire sikerült, már hallottam az egyik bírót, amikor a színemet mondta, azután felállíthatott volna a vezetőbíró. Szerencsére sikerült, szükség volt rá, mert nem tudom, állásból képes lettem volna-e akciózni a második menetben, ha kell"

- nyilatkozta Lőrincz. Az újdonsült bronzérmes nyilatkozatában kiemelte, hogy holnap testvéréért még jobban fog izgulni, mint a mai napon:

"Nem tudom, mi van velem. Talán azért van, mert sok minden összejött mostanában, hétfőn még államvizsgáztam, előtte azért izgultam, aztán egyből jött az Európa Játékok. Meglátjuk, holnap mi lesz, bár akkor sem lesz jobb, mert Viktorért (a testvére szintén a vigaszágon küzdhet az éremért - a szerk.) jobban fogok izgulni mint magamért."

Magyarország eddig 14 érmet (4 arany, 6 ezüst, 4 bronz) szerzett a multisport-eseményen. 

Címkék: birkózás
https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/75344/pics/lead_800x600.jpg
birkózás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?