Blogolj!

Elengedte a rendőrség Michel Platinit

Dorogi László

A volt sportvezetőt a 2022-es, Katarnak ítélt világbajnokság helyszínének kijelölése során felmerült korrupció és megvesztegetés gyanúja miatt zajló nyomozás részeként hallgatták ki.

Fotó: zeit.de

Ahogy arról a Blogstar is beszámolt, kedden őrizetbe vették Michel Platinit, az Európai Labdarúgó-szövetség korábbi elnökét. Platini ügyvédje kedden azt nyilatkozta, hogy sportvezetőt csak tanúként hallgatják ki a nyomozóhatóságok, s azt is hozzátette, védence magabiztosan válaszolt a kérdésekre, nyugodtan, pontosan fejezte ki magát, vallomása hasznos volt a kihallgatói számára.

Tovább gyűrűzik a katari vb-botrány, bilincsben az egykori UEFA-elnök

A francia rendőrség letartóztatta Párizs közelében Michel Platinit, az UEFA egykori elnökét. A letartóztatás hátterében a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság rendezési jogainak odaítélése állhat. A France Football beszámolója szerint Platinit a Nanterre-i rendőrségre vitték és ott fogják kihallgatni a három év múlva esedékes foci-vb rendezési jogainak odaítélésével kapcsolatban.

Platini szerdán riportereknek elmondta, a kihallgatás hosszú volt, nagyon elhúzódott, kikérdezték többek között a 2016-os Európa-bajnoksággal, a tavalyi oroszországi világbajnoksággal, a 2022-es katari vb-bel, a Paris Saint-Germain ügyleteivel és a FIFA-val kapcsolatban is.

"Minden kérdésükre nyugodtan válaszoltam, miközben változatlanul nem értem, hogy miért rendeltek ide engem"

- mondta Platini.

Mint ismert, Sepp Blatter, a nemzetközi szövetség korábbi elnöke a 2010-es, katari világbajnoki helyszínről döntő szavazás előtt többször nyilvánosan bírálta Platinit azért, amiért UEFA-elnökként szóbeli megállapodást kötött az amerikai pályázat vezetőivel - előzetesen nekik adták a legnagyobb esélyt a rendezés jogának megszerzésére - arról, hogy őket támogatja, ám egy 2010-es, november találkozás után, nem sokkal a szavazás előtt megváltoztatta az álláspontját. Akkor Párizsban tárgyalt Nicolas Sárközyvel, az akkori francia köztársasági elnökkel, valamint Tamin bin Hamad al-Thani katari emírrel. Francia sajtóhírek szerint a rendőrség most is ezzel a találkozóval kapcsolatban kérdezte ki Platinit.

A nemzetközi szövetség 2010 decemberében ítélte oda a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát Katarnak, amelyet a közel-keleti ország 14-8-ra nyert meg az Egyesült Államokkal szemben. A szavazáson két végrehajtó bizottsági tag korrupció gyanúja miatt nem vehetett részt, míg a 22 szavazó fele azóta hasonló ügyek miatt bírságot, illetve örökös eltiltást kapott vagy tagságát felfüggesztették - írja az MTI.

Michel Platinit 2015-ben nyolc évre tiltotta el a futballal kapcsolatos mindennemű tevékenységtől a FIFA etikai bizottsága, mert 2011-ben kétmillió svájci frankot kapott az akkori FIFA-elnöktől, Sepp Blattertől. Büntetését később négy évre mérsékelték, ami azt jelenti, hogy idén októberben lejár az eltiltása.

A 2010-es világbajnoki helyszínről döntő szavazással kapcsolatban korábban már vizsgálódott a nemzetközi szövetség, de nem találtak bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy a katari szervezők bárkit is megvesztegettek volna.

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/74844/pics/lead_800x600.png
FIFA,Michel Platini,UEFA,világbajnokság
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?