Blogolj!

Tovább gyűrűzik a katari vb-botrány, bilincsben az egykori UEFA-elnök

Dorogi László

A francia rendőrség letartóztatta Párizs közelében Michel Platinit, az UEFA egykori elnökét. A letartóztatás hátterében a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság rendezési jogainak odaítélése állhat.

A France Football beszámolója szerint Platinit a Nanterre-i rendőrségre vitték és ott fogják kihallgatni a három év múlva esedékes foci-vb rendezési jogainak odaítélésével kapcsolatban. A Mediapart francia oknyomozó portál információi szerint nem csak a játékosként Eb-t nyerő Platinit, de Claude Guéant-t volt főrendőrt és Nicolas Sárközy belügyminisztert is kihallgatták az üggyel kapcsolatban, mint szabadlábon lévő gyanúsítottakat.

Nem ez az első botrány, ami kialakul a katari világbajnokság körül, a korábbi UEFA-elnök már korábban is keveredett korrupciós gyanúba a 2022-es torna házigazdájának kiválasztásával kapcsolatban. A közel-keleti ország 2010-ben kapta meg a világbajnokság rendezési jogát, amikor Platini még az UEFA első embereként dolgozott. A döntés nagy port kavart, ugyanis a katari világbajnokság nemcsak korrupciós, de emberi jogi botrányokat is keltett, a 2010-es sikeres pályázattól számított öt éven belül közel ezer munkás veszítette életét az építkezések során, ráadásul több jelentés is arról számolt be, hogy tulajdonképpen rabszolgaként dolgoztatják a világbajnoki infrastruktúra felépítésén dolgozó munkásokat. Bevándorló munkások később arról is beszámoltak, hogy elvették tőlük útleveleiket és a fizetésüket sem kapták meg soha időben.

A rendező országról döntő szavazás viszont nem biztos, hogy tiszta körülmények között zajlott, azóta már több korrupciógyanús ügy is napvilágot látott ezzel kapcsolatban. Michel Platini egy évvel ezelőtt egy francia tévében már azt is elismerte, hogy manipulálták az 1998-es franciaországi világbajnokság sorsolását, így egészen biztosan komoly kihallgatásra számíthat.

Platini 2007 és 2015 között volt az UEFA elnöke, ám korrupciós botrányai miatt őt és a FIFA akkori elnökét, Sepp Blattert is nyolc évre tiltották el a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől.

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/74784/pics/lead_800x600.jpg
FIFA,Michel Platini,UEFA,világbajnokság
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?