Blogolj!

Nem mindenki örül a világranglista-első zentai úszó honosításának

Dorogi László

Szabó Szebasztián régóta rendelkezik magyar állampolgársággal, ám eddig szerb színekben versenyzett. A júliusi világbajnokságon már a magyar csapatot erősíti, de ennek nem mindenki örül.

Fotó: M4 Sport

A Szerb Úszó Szövetség elnöke, Boris Drobac májusban beszélt először arról, hogy a zentai kötődésű Szabó Szebasztián pillangóúszó a jövőben magyar színekben szeretne versenyezni. Szabó a magyar országos bajnokságot Milák Kristófot és Cseh Lászlót megelőzve nyerte meg 100 pillangón, nem mellesleg a világranglista élére is ugrott 51,34-es idejével.

A FINA most engedélyezte, hogy Szabó már a magyar csapat tagjaként szálljon medencébe a júliusi, koreai világbajnokságon, sőt 50 pillangón be is verekedte magát a csapatba. A sors furcsa fintora ugyanakkor, hogy hiába rendelkezik a világ idei legjobb száz pillangós idejével, ott már mindkét hely foglalt a válogatottban a világbajnokságra - a korábbi válogatási elveknek megfelelően Cseh László és Milák Kristóf indulnak majd ebben a számban.

Az SzPressz Hírszolgálat megkereste Cseh és Milák edzőjét, akik nincsenek teljesen elragadtatva Szabó érkezésétől.

"Nincs mese, ez egy új kihívás a számunkra, illetve más magyar úszóknak is. Számítottunk erre a fordulatra, mégsem mondhatom azt, hogy fel voltunk készülve az új helyzetre. A dolognak van egy jó és egy rossz oldala. A jó az, hogy Szabó csatasorba állításával csak ütőképesebb lehet a magyar válogatott, ugyanakkor az erősítés éppen azoknak a magyar úszóknak - gondolok Cseh Lacira és Kristófra - a dolgát nehezíti meg, akik a jövőben érmeket szeretnének szerezni. Még érzékenyebb lesz a helyzet a jövő évben, hiszen a tokiói olimpián egy-egy számban nemzetenként csak két versenyző állhat rajthoz"

- nyilatkozta Selmeci Attila, a világbajnoki ezüstérmes Milák Kristóf trénere.

"A FINA engedélyétől még nem állt fejére a világ, de kaptunk egy jelzést, ami gondolatokat ébreszt, és aminek a következményeit nem lesz egyszerű kezelni. A júliusi világbajnokságon induló válogatottunk összeállítását adottnak lehet tekinteni, a gondok inkább jövőre jelentkezhetnek, például az Európa-bajnokságon"

- értett egyet Plagányi Zsolt, Cseh László edzője.

"Előfordulhat, hogy a döntő előtt éppen az új rivális keresztezheti annak a versenyzőnek az útját, aki eddig a hazai éllovas volt. A magyar úszósportnak nem kizárólag, de elsősorban a hazai utánpótlásra kell támaszkodnia. Kész versenyzők importja sem rossz dolog, egészen addig, amíg nem válik szokássá és nem alakul ki olyan, vagy ahhoz hasonló helyzet, mint a profi kézilabdacsapatokban"

- tette hozzá Plagányi, aki azt is elmondta Szabó Szebasztiánnal kapcsolatban, hogy ő a sprintszámok embere, így nem igazán jelent kihívást sem Cseh, sem Milák számára 200 pillangón.

Szabó részvétele a világbajnokságon már biztos, az olimpiai részvétele azonban nem. Ehhez nem elég, ha jól szerepel a válogatókon, a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak is engedélyeznie kell a magyar színekben való indulását, ugyanis az Olimpiai Charta egyértelműen fogalmaz: három évnek el kell telnie országváltás után, hogy egy sportoló új "hazája" színeiben versenyezhessen.

Címkék: úszás
https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/73999/pics/lead_800x600.jpg
úszás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?