Blogolj!

Kézilabda BL: ezüstérmes a Telekom Veszprém

Kálovics Tibor

A Telekom Veszprém története során negyedszer is ezüstérmes lett a BL-ben miután 27-24-re veszített a Vardar Szkopje elleni kölni döntőben. 

Fotó: a Telekom Veszprém hivatalos Facebook oldala

A Telekom Veszprém története negyedik Bajnokok Ligája-döntőjét játszotta (korábban 2002-ben, 2015-ben és 2016-ban jutott el a végjátékig) Kölnben, a története első sikeréért küzdő magyar bajnok ellenfele a Vardar Szkopje volt. A két csapat a csoportkörben is megmérkőzött egymással: Veszprémben szkopjei, Szkopjéban veszprémi siker született. 

A veszprémi csapat keretében ott volt Sterbik Árpád és Nagy László is, akiknek játéka tegnapi sérülésük miatt az utolsó pillanatig kérdéses volt. 
Nagy ráadásul utolsó mérkőzését játszotta pályafutása során, csakúgy mint Momir Ilics. Mikler Roland számára szintén kulcsfontosságú volt a meccs, mivel ő távozik Veszprémből a szezon végén. 

A mérkőzés első gólját a Szkopje szerezte miután Moraes átejtette Miklert. A veszprémiek hamarosan fordítottak, de Tönnsen találatát követően a macedónok hamar visszavették a vezetést. 4-4-ig együtt haladtak a csapatok, majd a Vardar lendületbe jött és 8-5-ös vezetéssel állt negyedórát követően. A mérkőzés krónikájához tartozik, hogy a szkopjeiek klasszisa Siskarjov a 14. percben lesérült és számára idő előtt véget ért a mérkőzés. 

A játékot az első félidőben a Vardar irányította és amikor Kristopans is gólt dobott már 11-7 volt az állás. A veszprémiek nem tudtak mit kezdeni az ellenfél kellemetlen védekezésével és hosszú támadásaival. (Szinte mindig passzívig játszották az akcióikat.) A különbség sokáig kettő és négy talált között változott, ám a Vardar a félidő utolsó percében hatra növelte a differenciát. A játékrész utolsó találatát viszont Lékai Máté szerezte így 16-11-es szkopjei vezetéssel fordultak a csapatok. 

A Veszprém az első félidőben a pontatlanság mellett figyelmetlenül is játszott: több szituációban is feleslegesen szabálytalankodtak a védők, valamint az emberhátrányos játékok során is több hiba fordult elő. 

Februárban a szkopjei csapat hasonló különbséggel vezetett az első félidőt követően hazai pályán, ám akkor a Veszprém fordítani tudott. A magyar csapat rajongói egy hasonló csodában reménykedtek. 

David Davis a veszprémiek vezetőedzője kapust is cserélt, a gyenge napot kifogó Miklert Sterbik Árpád váltotta a kapuban. A második 30 perc ugyan szkopjei góllal indult, de az ex-Vardar kapus egyértelműen változást hozott a játék képébe. Sorra mutatta be a védéseket, elől pedig rendeződni kezdett a támadójáték. 

A Veszprém szinte feltámadt a második játékrész első 10 percében és gólt sem kapva mínusz hatról egyetlen találatra csökkentette a hátrányát. Petar Nenadics beállása szintén változást hozott, az elődöntő hőse kétszer is megvillant, Kentin Mahé pedig biztos kézzel értékesítette a heteseket. 

Roberto García Parrondo a szkopjeiek vezetőedzője időt kért és a macedónok rendezni is tudták soraikat. Két gyors góllal növelték az előnyüket, de a veszprémiek folyamatosan lőtávolon belül maradtak ellenfelükhöz képest. Az utolsó 10 perc 21-20-as Vardar-vezetésről kezdődött majd Moraes ejtett gólt Sterbik kapujába. 

Jellemző volt, hogy amikor az egyenlítés reményei felcsillantak volna, akkor a Vardar talált egy gólt amivel visszaállította a különbséget vagy akár növelte háromra a távolságot. Az utolsó öt percre így is megint csak egy találat volt a differencia, de Kristopans és Cupic vezérletével a Vardar megint lépni tudott. A Bajnokok Ligája trófea sorsa végül az 59. percben dőlt el, amikor Cupic hetesből bevette a veszprémi kaput, kialakítva a 27-24-es végeredményt. 

A Telekom Veszprém története negyedik BL-döntőjét is elveszítette, így Nagy László és Momir Ilics is két-két BL-trófeával fejezte be sikerekben gazdag pályafutását. 

A Vardar Szkopje 2017 után lett ismét Európa legjobbja, Roberto Garcia Parrondo pedig a második olyan férfi kézilabdázó lett, aki játékosként és edzőként is megnyerte a Bajnokok Ligáját. 

A bronzérmet a Barcelona szerezte meg miután a harmadik helyért vívott mérkőzésen 40-35-re felülmúlta a Kielcét. 

HC VARDAR (északmacedón)-TELEKOM VESZPRÉM  27-24 (16-11)
Köln, játékvezetők: Geipel, Helbig (németek).
VARDAR: Miloszavljev, Ghedbane (kapusok), Cupic 5 (4), Dissinger, Ferreira 6, Gorbok, Gyibirov 3, Kalaras, Karacic 3, Kiszeljov, Kristopans 4, Popovszki, Siskarjev 1, Skube 3, Sztojlov 2, Vojvodic. Edző: Roberto Garcia Parrondo.
VESZPRÉM: Mikler, Sterbik (kapusok), Blagotinsek 1, Gajic 1, Ilics 1, Lékai 2, Mackovsek 2, Mahé 6 (6), Manaszkov, Marguc, Nagy 1, Nenadics 4, Nilsson 2, Strlek, Terzics, Tönnesen 4. Edző: David Davis.
Kiállítások: 4, ill. 10 perc.
Hétméteresek: 4/4, ill. 6/6.

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/73852/pics/lead_800x600.jpg
kézilabda,Telekom Veszprém
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?