Blogolj!

Ha nincs jogosítványod, más pénzén ne vegyél Lamborghinit

Dorogi László

Kedvelem Csányi Sándort az MLSZ elnökeként. Miért? Mert szemmel láthatóan teljes szívével és akaratával a magyar labdarúgás fejlődéséért dolgozik, s ha hibát, hibákat is követ el, azokat mindig beismeri. Ott van például a szurkolói kártya esete. A kártyázás a magyar futballszurkolói társadalom valóságos népharagját váltott ki, de az elnök belátta, hogy nem működik a rendszer és elállt a kártya kötelező használatától. Vagy vegyük Pintér Attila szövetségi kapitánynak való kinevezését. Hát az sem volt éppen az évezred ötlete. Gyorsan beismerte, jött Dárdai, Storck és a 2016-os Európa-bajnokság. Persze, akadnak olyan szégyenfoltok is, amelyeket nehéz lenne megmagyaráznia - nekünk pedig megbocsájtani -, ilyen például Világjáró Leekens leültetése a nemzeti csapat kispadjára. De csak az nem hibázik, aki nem tesz semmit.

Fotó: mlsz.hu

Amikor Csányi Sándor átvette az Magyar Labdarúgó-szövetség vezetését, belátta, hogy nem ért annyira a futball szakmai oldalához, mint amennyire azok értenek hozzá, akik a labdarúgás világába szocializálódtak. Futballszakmai kérdésekben éppen ezért soha nem restellt segítséget kérni, most is olyan szakemberek segítik a munkáját, mint például Dárdai Pál, aki volt játékosként és edzőként sokkal nagyobb rálátással bír a szakmai kérdésekre és problémákra. Csányi pedig elnökként sokkal inkább fáradozik azon, hogy az MLSZ mint szervezet hatékonyan működjön gazdaságilag és jól dolgozzon. Ennek a munkának az eredménye, hogy a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságon négy mérkőzésnek is Budapest ad otthont, de az is, hogy még ebben a hónapban női Bajnokok Ligája döntőt rendeznek a Groupama Arénában - és akkor egy esetleges jövőbeli Európa-liga, vagy férfi BL-döntőről ne is beszéljünk.

Csányi Sándort többek között az teszi kiváló vezetővé, hogy nem fél kimondani a problémákat, amelyek a magyar labdarúgás fejlődésének gátját képezik. Szerencsére az MLSZ kezében ott van a fegyver, amivel ezeket a problémákat likvidálni lehet, de hogy a fegyvert végül sikerül-e megfelelően elsütni, az már nem feltétlenül csak a szövetségen múlik.

Az MLSZ pénteken tartotta meg rendes éves közgyűlését, ahol Csányi Sándor meglehetősen feldúltan vesézett ki egy nagyon komoly problémát, amely a szövetség minden akarata ellenére nemcsak, hogy fennáll, de egyre súlyosbodik.

"Van (az NB I-ben) 504 igazolt játékos. Csapatonként 42. Az 504-ből az elmúlt szezonban 223 egyetlenegy percet sem játszott. Hát normális az az ember, aki megengedi, hogy egy ilyen kerettel dolgozzon az edző meg a klub, amikor pénzügyi gondok vannak? Szerintem elfogadhatatlan. Ez egyszerűen így nem mehet tovább. Dobjuk ki a pénzt az ablakon. Akkor legalább menjünk el havonta egyszer vacsorázni, és akkor mulatunk egyet. És ugye ennek a nagy részét a külföldiek viszik haza. Teljesen értelmetlen dolog. Van egy ilyen rossz beidegződés, annyi helyről hallom, klubvezetőktől, hogy edzők dolgába nem lehet beleszólni. Hogyhogy nem lehet beleszólni? Hát kinek a pénzét költi?"

- dobta le bombaként a szavakat a közgyűlés résztvevőire az MLSZ elnöke, amelyeken érdemes elgondolkoznunk.

A tények makacs dolgok: az NB I-ben szereplő 23 év alatti játékosok játékperceinek aránya az elmúlt két évben 10 százalékról 4 alá zuhant, s hiába stabilizálta különböző intézkedésekkel az MLSZ a klubok gazdálkodását 2016-ra, mára több első- és másodosztályú klub újra a veszélyzónában táncol gazdaságilag. Az élvonalban futballozó magyar játékosok száma 75 százalékról 70 alá esett, s nem azt mondom, hogy minőségi légiósokkal nem érdemes fejleszteni a magyar bajnokság színvonalát, de sajnos azt látjuk, hogy nem a minőségi labdarúgók jönnek ide külföldről.

"Minden, amit elértünk 2016–2017-ig, az visszafordult. A változtatásokat azért vezettük be, mert a klubok kérték és javasolták. Mert szerintük így lesz jobb a magyar labdarúgás. És nem klubellenes vagyok, mert az az alapja a magyar labdarúgásnak, hanem az ilyen jellegű felelőtlen gazdálkodásnak vagyok az ellensége. 28 éves külföldieket hozunk ide. Fel tudnám sorolni a csapatokat. A Salzburg például, vagy az Ajax 22-23 éveseket igazol. Mi meg 28-akat. A lejárt lemezeket. Nagy pénzért, aztán nem is játszanak"

- folytatta Csányi Sándor. Az elnök most érthetően és világosan rávilágított egy nagy problémára, innentől kezdve tényleg a klubok tulajdonosain múlik, hogy tesznek-e, akarnak-e egyáltalán tenni a jelenlegi trendek megfordítása érdekében. Az MLSZ mindenesetre döntött: UEFA-előírásoknak megfelelően korlátozni fogják a csapatok kereteinek a létszámát és különböző szankciókat fognak bevezetni a pénzügyi fair play kapcsán. Magyarán, a nem fenntarthatóan gazdálkodó klubokat kizárják az átigazolásból és egyéb hasonló szankciókkal sújtják.

"Én a hűtlen gazdálkodás kategóriájába sorolnám. Majdnemhogy büntetőjogi, aki ilyet csinál. Mert nem a saját pénzét költi, tisztelet a kivételnek..."

És ha már nem a saját pénzüket költik, akkor tényleg jobb lenne azt jó helyre rakni. Mert mi értelme megvenni a Lamborghinit, ha még jogosítványa sincs az embernek?

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/72745/pics/lead_800x600.jpg
Csányi Sándor,Magyar labdarúgás,MLSZ,NB I
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?