Blogolj!

A svédek triplázásra készülnek, az oroszok bivalyerős kerettel utaznak a jégkorong vb-re

Pénteken startol Szlovákiában az A csoportos jégkorong világbajnokság. Előzetesen nagyon nehéz megmondani ki a torna legnagyobb esélyese, több válogatott is hemzseg a világsztároktól.

Fotó: nhl.com

Nem feltétlenül úgy fejeződött be a divízió I/A-s jégkorong világbajnokság, ahogy azt vártuk, de a magyar csapat végül megőrizte tagságát a második vonalban, ahonnan Kazahsztán és Fehéroroszország lépett eggyel fejlebb. Alig, hogy véget értek az "alsóbb osztályok" küzdelmei, máris kezdődik az elit vb, amit idén Szlovákiában rendeznek meg. Számunkra persze az is érdekes lehet, hogy melyik két válogatott esik ki és lesz jövőre a magyar csapat ellenfele, de a világbajnoki címért éppen ilyen kiélezett csata várható.

Az előző két tornát egyaránt a svédek nyerték meg és a skandinávok nem titkolt célja, hogy zsinórban harmadik világbajnoki címüket is megszerezzék - elvégre ők a háromkoronások. A svédekkel a magyar csapat is játszott még a felkészülési időszak elején, de abból a keretből kevesen lesznek ott Szlovákiában. Biztosan ott lesz viszont a New York Rangers élő legendája, Henrik Lundqvist, aki komoly tartást adhat csapatának a kapu előtt. A tavalyi világbajnok keretből heten lesznek ott idén is a svédeknél, s hogy mekkora tett lenne a triplázás, jól mutatja, hogy ez utoljára a cseh válogatottnak sikerült, ők 1999 és 2001 között tudtak zsinórban három tornát megnyerni. Ha most is a svédek győznének, akkor 12. aranyérmükkel az örökrangsor harmadik helyén éppen a cseheket érnék be (a csehek a jogelőd csehszlovákokkal közösen értek el egy tucat elsőséget, egyaránt hat-hat alkalommal állhattak fel a dobogó legmagasabb fokára).

A legtöbb világsztárt kétségtelenül az oroszok vonultatják fel a szlovákiai seregszemlén, ráadásul olyan játékosokkal töltötte fel keretét Oroszország, akik csalódást keltő klubszezont tudhatnak maguk mögött. A Tampa Bay Lightning csatára, Nyikita Kucserov hiába nyerte meg az NHL alapszakaszát csapatával és lett az alapszakasz pontkirálya, a rájátszás első körében nyert meccs nélkül estek ki a Columbus Blue Jackets ellen. Klubtársa, a kapus Andrej Vaszilevszkij minden fontos mutatóban a legjobb volt, de a playoffban ezt nem tudta megismételni. Az alapszakasz gólkirálya, Alekszandr Ovecskin, valamint Jevgenyij Kuznyecov a Washington Capitalsszal címvédőként vágott neki a rájátszásnak, de már a nyitó fordulóban búcsúztak, a háromszoros Stanley Kupa-győztes Jevgenyij Malkin pedig a Pittsburgh Penguins korai kiesése után szeretne vigasztalódni Szlovákiában. Ilja Kovalcsuk a Los Angeles Kingsszel be sem jutott a playoffba, így nem igazán kell magyarázni, hogy milyen fontos lenne az orosz klasszisok számára egy vb-siker.

A kanadaiak szokás szerint erős kerettel utaznak a vb-re - náluk igen nehéz lenne gyenge csapatot összerakni - a pittsburgh-i Sidney Crosby viszont nem vállalta a világbajnoki szereplést, akárcsak Connor McDavid, az Edmonton Oilers klasszis. A juharlevelesek így két emblematikus játékosuk nélkül állnak ki, ezzel együtt a tengerentúli csapattal mindig számolni kell. Legnagyobb sztárjuk a kétszeres Stanley Kupa-győztes kapus, Matt Murray (Pittsburgh) lehet, valamint a torontói John Tavares, de aligha kell mondani, hogy teljes NHL-es arzenállal érkeznek Európába.

Ami az eddigi örökmérleget illeti, az oroszoknak - a jogelőd szovjetekkel együtt - 27, a kanadaiaknak 26 vb-elsőségük van a rangsor első, illetve második helyén. A résztvevő 16 csapat két csoportban küzd majd meg, a nyolcasok 1-4. helyezettjei a negyeddöntőben folytatják, míg a két utolsó kiesik a divízió I/A-ba és jövőre többek között a magyarok ellen lép jégre. A tavalyi, budapesti divízió I/A vb-ről feljutott britek és olaszok célja nem lehet más, mint a bennmaradás.

A jégkorong világbajnokság csoportjai:

A csoport (Kassa): Kanada, Egyesült Államok, Finnország, Németország, Szlovákia, Dánia, Franciaország, Nagy-Britannia
B csoport (Pozsony): Svédország, Oroszország, Csehország, Svájc, Norvégia, Lettország, Ausztria, Olaszország

Az utóbbi tíz vb győztese:

2009: Oroszország (...16. MAGYARORSZÁG)
2010: Csehország
2011: Finnország
2012: Oroszország
2013: Svédország
2014: Oroszország
2015: Kanada
2016: Kanada (...15. MAGYARORSZÁG)
2017: Svédország
2018: Svédország

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/72710/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?