Blogolj!

RG: még a zene és a ruha is szabályozott

Kecskés István

Mit tudunk a ritmikus gimnasztikáról? Azt, hogy egy, vagy több, igencsak hajlékony lány, ilyen vagy olyan szerekkel mutat be gyakorlatokat egy szőnyegen. Pedig ennél jóval összetettebb a történet.

Ijesztő és egy kicsit félelmetes élmény volt, amikor először rg-versenyzőt láttam bemelegíteni. Egyszerűen fogalmazva: egy színes dresszbe öltözött kislányt az anyukája hajtogatott olyan pózokba, aminek a látványától eltört minden csontom. Aztán a versenyző felment a szőnyegre, majd elképesztő rugalmassággal mutatta be a gyakorlatát, nyoma sem volt annak, hogy bármiféle fájdalmai lennének. Ráadásul az igencsak kevés, ha valaki hajlékonyabb az átlagnál. 

Egy versenyzőnek négy szerrel is bánnia kell. A felnőtt és a junior versenyzők programja négy gyakorlatból áll: labda, szalag, buzogány, karika. (A junior egyéni sportolóknál ez kiegészül a kötéllel is.) A gyakorlatok ideje nagyjából másfél perc, ami első ránézésre nem sok, de ha az ember 90 másodpercen át váltott kézzel pattogtatja a labdát, akkor kiderül, hogy nem is kevés. 

A csapatoknak még összetettebb a feladata. Ha azonos kéziszerrel mutatják be a gyakorlatot, akkor ötfős együttesről beszélünk, ha kétféle eszközt vesznek igénybe, akkor 3+2-es gárdáról van szó. Az általános programban ezeknek két gyakorlatot kell bemutatniuk – darabja minimum 2.15, maximum 2.30 perc, amiből maximum 4 másodperc lehet a zenei bevezető, amely közben nem mozdulnak a sportolók. 

Ha már zene, az sem mindegy, hogy milyen. A szabálykönyv összesen 10 pontban foglalkozik a muzsikával, amelynek egységesnek, folyamatosnak kell lennie és nem lehet benne olyan elem, ami nem egyeztethető össze a sportággal – nem a punkról van szó, hanem mondjuk a motor, vagy a sziréna hangjával. Ennél több előírás csak a ruházatra vonatkozik, amely lehet ugyan csillogó, flitteres, de elsősorban sportfelszerelésnek tekintik, vagyis praktikusnak kell lennie. 

Szóval az rg összetett sportág, legyen szó egyéniről, klasszikus csapatról, vagy éppen 3+2-es gárdáról. 

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/72676/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?