Blogolj!

Szobrot állítanak Budapesten az Aranycsapat csillagának

Pintér M. Lajos

Kocsis Sándor emlékműve a Groupama Aréna szomszédságában kap méltó helyet.

Szobrot állítanak Kocsis Sándornak, az Aranycsapat olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes csatárának Budapesten idén. Ezt Tarlós István főpolgármester jelentette be Barcelonában, ahol a támadó születésének 90. évfordulója alkalmából a királyi palotában rendeznek ünnepséget hétfő este.

Tarlós az MTI-nek felidézte: azok közé tartozik, akik még láthatták Magyarországon futballozni Kocsis Sándort, sőt: gyerekkorában kedvenc játékosa volt.

„Mindene volt a játék, nem reklamált, nem szimulált, csodálatos emlékei vannak a korosztályomnak róla”

– jegyezte meg, hozzátéve, hogy igyekszik megköszönni a barcelonaiaknak és az egész városnak, hogy otthon adott Kocsisnak és még két magyar világhírességnek, Kubala Lászlónak és Czibor Zoltánnak.

A főpolgármester elmondta: Budapesten még idén szobrot állítanak Kocsis Sándornak, erről a fővárosi közgyűlés legutóbbi ülésén döntött. Mivel eredetileg a Ferencváros játékosa volt, a Groupama Aréna szomszédságában helyezik el az emlékművet.

Kocsis Sándor (beceneve Kocka; Budapest, 1929. szeptember 21. – Barcelona, 1979. július 22.), az Aranycsapat klasszisa már tizenhét évesen a Ferencvárosi TC első csapatának a csatára volt. 1950-ben a Budapesti Honvédhez küldték, ahol már Bozsik József és Puskás Ferenc is játszott, az 1952-es nyári olimpián Helsinkiben olimpiai aranyat nyert a magyar válogatottal. A válogatottban 68 alkalommal 75 gól ért el (1,103 átlag), ami mostanáig csúcsteljesítmény. Kocsis játszott 1953. november 25-én a Wembleyben, amikor kilencven év óta először vereséget szenvedett otthonában az angol labdarúgó-válogatott. Az 1954-es labdarúgó-világbajnokságon Svájcban 11 gólt rúgott, ezzel ott gólkirály lett.

Az 1956-os magyar forradalom leverése idején külföldön volt, és onnan nem tért haza, előbb Svájcban a Young Fellows Zürich, azután 1958 és 1966 között az FC Barcelona játékosaként ontotta a gólokat.

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/71217/pics/lead_800x600.jpg
Aranycsapat,Kocsis Sándor,Labdarúgás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?