Blogolj!

Vízilabda: Európa Kupát nyert a magyar válogatott!

Kálovics Tibor

A magyar férfi vízilabda-válogatott története során először megnyerte Európa Kupát miután a döntőben 10-8-ra legyőzte a házigazda Horvátországot. 

Fotó: Madar Dávid/vlv.hu

A második Európa Kupa döntőjét Zágrábban rendezték, de a Mladost uszodájában így is szép számmal jelentek meg a magyar szurkolók. Bár a magyar csapat remekül játszott Montenegró és Olaszország ellen is, az esélyesnek a hazai pályán játszó, 11 világbajnokkal kiálló és címvédő horvátok számítottak. 

A magyar csapatban ezúttal Sedlmayer Tamás és a sérült Hárai Balázs nem kapott szerepet, míg a kapuban Nagy Viktor kezdett Vogel Soma helyett. 

Először a horvátok találtak be a döntő során, ám egy szabálytalanság miatt ezt a találatot érvénytelenítették. A döntő első érvényes gólját így Angyal Dániel tudta megszerezni centerből. Az első negyed egyértelműen a védelmek csatáját hozta: Nagy Viktor és Marko Bijac is nagy védéseket mutatott be. A magyar kapus még ötméterest is hárított, végül 2-2-vel zárult az első negyed. (A második magyar gólt Manhercz Krisztián szerezte.)

A második játékrész elején a horvátok először szerezték meg a vezetést miután Maro Jokovics bombája talált utat a magyar kapuba. Ezt követően viszont a világbajnokok nem tudtak mit kezdeni a magyar csapat egyre inkább feljavuló védekezésével. Ha elől nem is működött minden tökéletesen, de  Manhercz Krisztián kétszer is megvillant, valamint Bátori Bence is betalált. A mérkőzés első felében egyértelműen jobban játszott a magyar csapat amely megérdemelten vezetett 5-3-ra. 

A harmadik negyed elején az is belefért a mieinknek, hogy Vámos Márton ötméterest rontson mert Kovács Gergő nagy góljával tovább nőtt a különbség. Ezt követően a horvátok ötméteresből szépítettek, de Vámos azonnal válaszolt, míg az újabb találatra Német Toni felelt. Az utolsó nyolc perc így 8-5-ről kezdődött. 

Nagy Viktor a negyedik negyed során is kiválóan védett, a játékrész elején csak Loren Fatovics tudott neki gólt dobni, de Erdélyi Balázs ismét hamar válaszolt. A horvátok ezután megint feljöttek mínusz kettőre, de a hazaiak szétesése jól látszott abból, hogy Javier Garciát és Luka Loncart is végleg cserével állították ki. 

A kettős emberelőny során Zalánki Gergő bombázott a hálóba és ezzel lényegében eldőlt a kupa sorsa. A horvátok ugyan még kozmetikázták az eredményt, de ez már nem osztott, nem szorzott. 

A mérkőzés legjobbjának Nagy Viktort választották, míg a torna legjobbja Varga Dénes lett. 

A magyar válogatott története során először nyerte meg az Európa Kupát. Azzal, hogy csapatunk döntőbe jutott egyúttal kivívta a részvételt a Világliga szuperdöntőjében is, amelyet Belgrádban rendeznek. 

MAGYARORSZÁG-HORVÁTORSZÁG 10-8 (2-2, 3-1, 3-2, 2-3)
Gólszerzők: Manhercz 3, Angyal, Vámos, Német, Kovács G., Bátori, Erdélyi, Zalánki, ill. Fatovics 3, Jokovics 2, Buljubasics, Buslje, Vrlics

Címkék: vízilabda
https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/71177/pics/lead_800x600.jpg
vízilabda
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?