Négy újabb halott Magyarországon
744 főre nőtt a hazánkban beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma, elhunyt újabb négy idős krónikus beteg, és 67 főre emelkedett a gyógyultak száma.
Blogolj!

Könnybe lábadt a tigris szeme, újabb dartslegenda intett búcsút

Dorogi László

Raymond van Barneveldnek nem adatott meg az, ami a darts élő legendájának, Phil Taylornak igen. A holland közel sem a csúcson fejezte be pályafutását és az utolsó mérkőzése sem egy világbajnoki döntő volt. Ennek ellenére legalább annyira megkerülhetetlen személyisége volt a sportágnak, mint az angol ikon.

Fotó: Het Friesch Dagblad

A bejelentés ott lógott a rotterdami levegőben csütörtök este. Raymond van Barneveld a rekordnak számító egymást követő tizennegyedik Darts Premier League-szezonjának utolsó mérkőzésére készült honfitársa, a világbajnoki címvédő és egyben világelső Michael van Gerwen ellen. Még fel sem csendült a Survivor zenekar klasszikusa, a tigris szemei máris könnybe lábadtak. Ott és akkor lehetett érezni, hogy ez lesz az utolsó tánc, egy ötszörös világbajnok utolsó tánca. Aztán amikor a bevonulásnál az unokája nyakába akasztotta azokat a nyakláncokat, amelyek végig kísérték hosszú karrierje minden versenyén, csak az nem érzékenyült el, akinek tényleg kőből van a szíve.


Raymond van Barneveld tavaly novemberben jelentette be, hogy a 2019-es világbajnokság lesz az utolsó versenye, mielőtt végleg szögre akasztja a nyilakat, ám az élet kegyetlenül szólt közbe és a holland medve idő előtt kellett, hogy búcsút intsen a profi dartsnak.

"Meghoztam a döntésemet, ennyi volt. Az utóbbi hetekben már minden verseny, minden meccs előtt fájdalmat éreztem, nem akarom tovább csinálni. Be kell látnom, hogy nem vagyok már elég jó ehhez a szinthez, és nincs meg bennem az energia, hogy újrakezdjem. Kihunyt a fény, így eredeti terveimmel ellentétben nem várom meg a világbajnokságot, ez volt az utolsó mérkőzésem profi pályafutásom során. Jó döntést hoztam, és megkönnyebbültem. Büszke vagyok arra, amit elértem, nagyon köszönöm az emberek támogatását, de ezennel befejezem"

- nyilatkozta a csütörtök esti, egyébként 7-1-re elveszített mérkőzés után van Barneveld. A meccs után, amelynek különösebb tétje már nem volt a veterán holland számára, hiszen a csütörtöki eredménytől függetlenül már búcsúzott a sorozattól, attól a sorozattól, amelyben 2006-ban bemutatkozott a PDC szervezetnél.

Raymond van Barneveld három és fél évtizedet töltött el azzal, hogy hétről hétre, más-más városban, más-más országban állt tábla elé, ám az elmúlt években már nem igazán sikerült nagy eredményeket elérnie. Bár van Gerwennel az oldalán kétszer is megnyerte a csapat-világbajnokságot, a 2017-es egyéni világbajnokságon elért elődöntője óta csupán egy Bajnokok Ligája elődöntőt és egy Masters finálét tudott felmutatni nagy versenyeken, a legutóbbi vb-n pedig már a legjobb 64 között búcsúzott.

Neki nem sikerült az, ami a sportág tizenhatszoros világbajnokának, Phil Taylornak igen - a csúcson abbahagyni a dartsot. Pedig talán nem túlzás azt állítani, hogy Barney sem volt kevésbé nagy kaliberű alakja a dartsnak, mint Phil Taylor. A holland pályafutása 1984-ben kezdődött, de egészen 1998-ig kellett várnia első világbajnoki címére. Ezt és a következő hármat is még a BDO szervezetnél szerezte meg (1999, 2003, 2005), mígnem 2007-ben az első PDC-s vb-jén azonnal szenzációszámba menő sikert aratott azzal, hogy minden idők egyik legjobb döntőjében legyőzte Phil Taylort.


Raymond van Barneveld szinte mindent megnyert pályafutása során, amit dartsos megnyerhet: 29 PDC-versenyen hódította el a trófeát, a nagy viadalok közül megnyerte a UK Opent, a Grand Slam of Dartsot és a Premier League-et is, de ő volt az első játékos, akinek sikerült kilencnyilas leget dobnia a Premier League-ben és a PDC-világbajnokságon. Népszerűségét viszont talán mégsem csupán nagyszerű eredményeinek, hanem mindig alázatos személyiségének köszönhette. Bárhol járt a világban, a közönség mindig hatalmas szeretettel fogadta, gyakran előfordult, hogy egy hazai versenyzővel szemben is inkább neki szurkoltak. Barney-nál 2009-ben diagnosztizáltak kettes típusú diabéteszt, de ez sem tántorította el attól, hogy folytassa a profi sportot, sőt, ezután is jó néhány nagy eredményt sikerült elérnie.

Menedzsere úgy nyilatkozott csütörtöki bejelentése után, hogy Raymond két nagyon nehéz estén van túl, az érzelmeitől vezérelve mondta azt, hogy azonnali hatállyal visszavonul.

"Beszéltem már vele, és abban maradtunk, hogy jobb, ha a következő napokban kitisztítja a fejét, és utána gondolkodik ismét a jövőn. Remélem, ezt mindenki megérti"

- nyilatkozta a menedzser. Mindenesetre meglepő lenne, ha megváltoztatná döntését a mindig is céltudatos gondolkodásáról híres holland medve. S ha tényleg nem látjuk már többet versenyezni, akkor elmondhatjuk: újabb legendával lett szegényebb a sportág. Neki viszont legalább lesz ideje kijárni kedvenc csapata, az Ado Den Haag focimeccseire.

Update: péntek kora délután Raymond van Barneveld szponzora, a Target Twitter-csatornáján jelezte, a fájdalmas Premier League-búcsú után Barney aludt egyet a bejelentésére és tiszta fejjel úgy döntött, hogy mégis befejezi az idei szezont.

Címkék: darts
https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/70807/pics/lead_800x600.jpg
darts
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?