Blogolj!

Régóta csalnak vérdoppinggal az élsportolók

Dorogi László

Nagyon sokáig semmilyen módszerrel nem tudták kimutatni a szakemberek, így tökéletes választásnak bizonyult, ráadásul a sportolók teljesítményét is alaposan megdobja. Most egy osztrák sífutón ütöttek rajta vérátömlesztés közben, de nem ő az egyetlen, aki így próbál csalni.

Az autológ vérátömlesztés - amikor a sportoló a saját vérét kapja meg közvetlenül a versenye előtt - jelentős mértékben megnövelheti az atléták teljesítményét, az ezzel az eljárással doppingoló sportolók plusz oxigénszállító vörösvérsejtekhez jutnak, így később fáradnak el, mint azon társaik, akik nem alkalmazzák ezt a metódust. Ezt a fajta doppingolási módszert sokáig nem lehetett kimutatni tudományos vizsgálatokkal, először a 2012-es londoni olimpiára sikerült olyan eljárásokat kifejleszteni, amivel ez a fajta csalás is kimutatható.

Dán kutatók viszont azt állítják, ha kellően kis véradagokba történik a "friss" vér szervezetbe juttatása, akkor nincs olyan doppingteszt, ami ki tudná mutatni. Illetve egy azért mégis akad, ehhez pedig semmilyen különleges szerkezetre vagy metódusra nincsen szükség. Ez a tettenérés. Ugyanis amikor az ember éppen saját vérét próbálja visszajuttatni szervezetébe, akkor nem igazán tud elrohanni a rá törő hatóságok elől.

Pontosan így járt Max Hauke osztrák sífutó is, amikor egy tasakból adagolta magának a vért. A doppingoló versenyző leleplezését videóra is vették, őt pedig szemmel láthatóan teljesen lesokkolta a rajtaütés, vagy csak éppen oxigénhiányos állapotban próbálta magába pumpálni az életelixírt. Az osztrák-német közös doppingrazzián öt sportolót tartóztattak le, szerda reggel csaptak le 16 különböző versenyhelyszínen, hogy felszámoljanak egy nemzetközi doppinghálózatot, úgyhogy minden bizonnyal régóta figyelemmel követték a különböző doppingszerekkel és módszerekkel visszaélő sportolókat.

Hauke edzőtársa, a brit Andrew Youngot megdöbbentette az osztrák sífutó cselekedete, mert neki fogalma sem volt arról, hogy a barátja egy csaló. Young úgy fogalmazott, nem érez gyűlöletet iránta, de soha többé nem akarja sífutó pályán látni. Az éppen az északisí-világbajnokságon szereplő osztrák csapatot is sokkolta az eset, többen is otthagyták a vasárnapig tartó világversenyt.

A korábban említett dán kutatók egyébként elmondták, az 1980-as években két-három zsáknyi vért is átömlesztettek egyes kerékpárosok teljesítményük fokozása érdekében, ami 1-1,5 liter vért jelent, de ennek a mennyiségnek a duplájáról is vannak információk. A tudósok éppen ennek az információnak a hatására kezdték el vizsgálni azt, hogy mi az a legnagyobb mennyiség, aminek már hatása van a szervezetre, de még nem kimutatható. A kutatás végén arra a megállapításra jutottak, hogy 135 milliliternél húzható meg a határ, ilyen mennyiségű vérátömlesztésnek már van a teljesítményre gyakorolt pozitív hatása.

Címkék: dopping
https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/69660/pics/lead_800x600.jpg
dopping
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?