Blogolj!

Az atlétikai szövetség szerint ha férfias nő vagy, akkor nem is vagy nő

Dorogi László

Undorító eszközhöz nyúlt a Nemzetközi Atlétikai Bizottság. Idén márciustól a természetesen magas tesztoszteronszinttel rendelkező nők nem futhatnak versenyt "normális" társaikkal. Kivéve ha hormonszintjüket mesterségesen, gyógyszerekkel lecsökkentik.

Fotó: AFP

Ha azt is hozzátesszük, hogy a tervezett szabályozás minden olyan nőre vonatkozna, aki 400 méter és egy mérföld közötti távon versenyez futásban, akkor pontosan tudhatjuk, hogy a szövetségnek ezzel a módosítással nem más a célja, mint új szintre emelni a világ- és olimpiai bajnok 800-as futónő, Caster Semenya ellen folytatott boszorkányüldözést.

Semenya a 2012-es londoni olimpián robbant be igazán a köztudatba, amikor megnyerte az ötkarikás játékokat 800-on, majd négy évvel később Rio De Janeiróban meg is védte címét. A londoni olimpiára egyébként már kétszeres világbajnokként utazott, azóta pedig az angol fővárosban újabb vb-aranyat szerzett. Semenyának két nagy bűne van a boszorkányüldözők szerint: az egyik, hogy rettentően gyors, a másik, hogy meglehetősen férfias külseje van. És persze ezek szerint az emberek szerint az első a másodikból következik. Mondjuk a genetikával nehéz lenne dacolni, Semenya sem tud. Nem ő a világ első férfias vonásokkal élő nője, de attól ő még nő, és mint ilyen, a józan ész azt diktálja, hogy nőkkel kell versenyeznie.

Az atlétikai bizottság viszont nem így látja. Szerintük Semenyának vagy férfiak ellen kellene versenyeznie, vagy olyan versenyszámot kellene választania, ami nem 400, 800, vagy 1500 méteres síkfutás. Vagy pedig be kellene vállalnia, hogy gyógyszerekkel csökkenti hormonszintjét. Nonszensz. A gyógyszeres kezelés mellett döntő atlétanőknek hat hónapig kellene szedniük a hormoncsökkentő készítményt, majd aztán alacsonyan is tartani azt. Az új szabályt már tavaly novemberben bevezették volna, ám mivel Semenya bíróságon megtámadta a döntést és beperelte a szövetséget, a perc végén, március 26-án vezetnék be.

A perrel kapcsolatban kiszivárgott egy döbbenetes részlet: tudják mivel fognak előállni az IAAF jogászai, mivel fogják képviselni a Nemzetközi Atlétikai Bizottság álláspontját? Azzal, hogy Semenya biológiai értelemben férfi és nem nő. Nonszensz a négyzeten. A tárgyalás február 18-tól 22-ig tart majd, döntés pedig március 29-ére várható.

Thokozile Xasa, dél-afrikai sportminiszter egyébként határozottan kiállt honfitársa, Semenya mellett, az IAAF döntését pedig az apartheid rendszeréhez hasonlította.

"A világ már mellénk állt, amikor kőkeményen elítélte, és az emberi jogok elleni bűncselekménynek minősítette a faji megkülönböztetést. Most ismét arra kérjük a világot, álljanak ki mellettünk, ugyanis az IAAF az emberi jogok nagyon durva megsértésére készül. Sokkal nagyobb a tét annál, minthogy elveszik-e a sportoláshoz való jogot, vagy sem. A nők teste, identitástudata, a privát szférájuk, a biztonságérzetük, és egyáltalán, a világhoz való tartozásuk, a társadalomhoz való viszonyuk forog kockán. A mi népünk történelme rendkívül fontos szerepet játszott az emberi jogok védelméért folytatott küzdelemben. Sokat harcoltunk azért az alapvetésért, mely szerint minden ember egyenlőnek születik. És most a szövetség ezt a nemzetközileg elfogadott normát készül lábbal tiporni"

- fogalmazott világosan a dél-afrikai sportminiszter.

Semenya tavaly világosan megmondta mit gondol erről az egészről:

"Természetes módon akarok futni, úgy, ahogy születtem."

Ez mindenkinek joga.

Címkék: atlétika
https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/68975/pics/lead_800x600.jpg
atlétika
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?