Négy újabb halott Magyarországon
744 főre nőtt a hazánkban beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma, elhunyt újabb négy idős krónikus beteg, és 67 főre emelkedett a gyógyultak száma.
Blogolj!

Jelesre vizsgáztak emberségből a szegedi kézisek

Dorogi László

A MOL-Pick Szeged kézilabdacsapatának szakmai stábja és játékosai is megemlékeztek pénteken a tíz éve meggyilkolt veszprémi kézilabdázóról, Marian Cozmáról.

Fotó: pickhandball.hu

Fekete napként vonult be a magyar kézilabda krónikás könyveibe 2009. február 8-a. Ezen a napon ért véget egy veszprémi szórakozóhely előtt Marian Cozma, a veszprémi kézilabda-csapat román játékosának élete. Túl korán. Cozma mindössze 26 éves volt, amikor Sztojka Iván és tettestársai, Raffael Sándor és Németh Győző megtámadták őt, valamint a kézilabda-csapat másik két játékosát, Ivan Pesicet és Zarko Sesumot. Pesicnek el kellett távolítani az egyik veséjét a támadás során szerzett sérülései miatt, Sesum pedig koponyaalapi törést szenvedett.

Több mint egy évig tartó nyomozás után végül a Veszprém Megyei Főügyészség vádat emelt a támadók ellen Cozma meggyilkolása miatt, Raffael Sándor és Németh Győző másodfokon 18 év, Sztojka Iván 8 év börtönbüntetést kapott, utóbbi 2018 nyarán szabadult.

Cozma halálát követően a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának kezdeményezésére országos összefogás indult útjára, a következő meccsek előtt a szurkolók, játékosok és edzők egymás kezét megfogva tiltakoztak az erőszak ellen. A szegedi játékosok tíz évvel később sem feledkeztek meg egykori riválisukról, mert bár a Szeged és a Veszprém rivalizálása hatalmas a sportpályán, vannak az életnek olyan pontjai, amelyek hidat képeznek a legnagyobb ellenfelek között is.

A MOL-Pick Szeged játékosai és szakvezetői a péntek délelőtti edzés előtt kört alkotva emlékeztek meg Marian Cozmáról, akiről a szegediek honlapja a következőket írja:

"Nagyszerű sportember volt, akit Szegeden is kedveltek, szerettek. Ellenfél volt, olyan sportember, akinek a tudását mindenki elismerte. Nemcsak a magassága, hanem a játéka miatt is felnéztünk rá. Igazi harcos volt a pályán, mindig volt egy mosoly az arcán, talán ezért is kapott mindenhol nagy tapsot. Elvesztése miatt a fájdalmunk nem múlt el. Sokszor gondolunk rá, jut eszünkbe jellegzetes mozdulata, ahogyan a hatos környékén elhelyezkedett, várta a passzt, majd befordult, és bizony gólt lőtt. Bárcsak sokáig tehette volna, az élet viszont kegyetlen volt hozzá. Nem hagyta, hogy kiteljesedjen.

Sírtunk mi is. Több száz szegedi rótta le kegyeletét, amikor megállt a koporsója a szentélyünk, az újszegedi sportcsarnok előtt. Sírunk most is, mert fájó az, hogy tíz éve már nincs közöttünk.

Mi, a csapatunk ma úgy kezdi az edzést, hogy összekapaszkodik, és Marian Cozmára emlékezik. Szombaton, Celjébe tartva pedig dr. Szűcs Ernő Péter elnök és Juhász Levente cégvezető koszorút helyez el Marian Cozma veszprémi szobránál."

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/68672/pics/lead_800x600.jpg
kézilabda,MOL-Pick Szeged,Telekom Veszprém
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?