Blogolj!

Vitorlázás: Fa Nándor a halhatatlanok közé került

Kálovics Tibor

Beiktatta tagjai közé Fa Nándor óceáni szólóvitorlázót a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete. 

Fotó: MTI

A ma esti ceremónián Fa Nándor az egyesültet elnökétől, Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázótól vehette át a tagságát igazoló plakettet. A vitorlázósport legendáját, aki hajóépítőként is világszerte elismert a szeptemberben elhunyt Kulcsár Győző olimpiai bajnok vívó helyére választották be. 

Fa Nándor kajak-kenuval kezdte sportpályafutását, majd vitorlázóként a Finndingi hajóosztályban ért el sikereket, ám mivel a bojkott miatt nem vehetett részt 1984-ben az olimpián így a hajóosztályban befejezte pályafutását. Ő a 42. hallhatatlan magyar sportoló és az első olyan a tagok között, akinek nincs  olimpiai, világ- vagy Európa-bajnoki éreme.

Fa Nándor beszédében kitért rá, hogy óriási megtiszteltetésként gondol a díjazására és, hogy olyanoktól kapta akik maguk is ismerik, hogy milyen kemény munka a csúcsot elérni.  

Az az ötven év, amit sportolóként megéltem, hihetetlen küzdelmet és munkát hozott, de nem érzem áldozatnak, hiszen az a szépség, amit kaptam, nincs arányban ezzel.

Hozzátette, hogy véleménye szerint másoknál csak akkor lehet valaki jobb ha legyőzi önmagát is és, hogy szerinte őt minden fiatal elé példaképként lehet állítani. 

A legendás vitorlázó öt alkalommal kerülte meg a földet, ebből három útját egyedül teljesítette. 1993-ban a Bemdéé Globe elnevezésű földkörüli viadalon ötödikként végzett, legjobb nem francia vitorlázóként, egy saját maga által tervezett hajóval. Tavaly február óta ő a Magyar Vitorlás Szövetség tiszteletbeli elnöke. 

A halhatatlanok tagsága:

Darnyi Tamás, Dunai Antal, Egerszegi Krisztina, Fa Nándor, Faragó Tamás, Gyulay Zsolt, Hegedűs Csaba, Kamuti Jenő, Kárpáti György, Kásás Tamás, Keleti Ágnes, Kovács Katalin, Magyar Zoltán, Nagy Tímea, Polgár Judit, Rejtő Ildikó, Székely Éva, Török Ferenc, Vaskuti István, Wichmann Tamás

Címkék: Fa Nándor
https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/68044/pics/lead_800x600.jpg
Fa Nándor
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?