Blogolj!

Férfi kézilabda-vb: súlyos vereség után gyakorlatilag elúszott az olimpiai kvalifikáció

A magyar férfi kézilabda-válogatott 35-26-ra kikapott Norvégiától és így a 10. helyen zárta a dán-német közös rendezésű világbajnokságot. Ez azt jelenti, hogy a magyar csapatnak óriási csoda kell ahhoz, hogy kijusson a következő olimpiára. 

Fotó: MTI

Azzal, hogy Egyiptom legyőzte Tunéziát pontegyenlőség alakult ki a magyar és az egyiptomi válogatott között a középdöntőben. A magyar csapat játékosai azzal a tudattal vágtak neki a Norvégia elleni mérkőzésnek, hogy amennyiben négynél (vagy amennyiben a norvégok elérik a 30 gólt ötnél) nagyobb különbséggel nem kaphatnak ki. Amennyiben ez sikerül akkor a hetedik helyért mérkőzhetnek a világbajnokságon és életben tarthatják reményeiket az olimpiai kvalifikációt illetően. 

A sorsdöntő mérkőzésen természetesen Lékai Máté és Balogh Zsolt is vállalta a játékot, a találkozó első találatát azonban nem ők, hanem Bodó Richárd szerezte. A hetedik percig a magyar csapat volt az amely főként vezetett, de a norvégok ekkor átvették a játék irányítását a hibátlanul lövő Jöndalnak köszönhetően. A következő 10 perc során a különbség három és négy gól között változott, de a magyaroknak mindig volt válasza és így a differencia nem nőtt a kritikus határ fölé. A különbség a 21. percben érte el az ötöt, de a félidő hajráját sikerült megnyomni a mieinknek és Balogh vezérletével sikerült háromra csökkenteni a hátrányt (16-13). 

Az első 30 percben a magyar válogatott egyáltalán nem játszott alárendelt szerepet az egy-két bírói ítélettel is megsegített vb-ezüstérmessel szemben, így minden ok megvolt a bizakodásra. 

A magyar remények a 31. percben még vérmesebbek lehettek mikor is Bodó találatával 16-14-re módosult az eredmény, innentől kezdve azonban a meccs drámai fordulatot hozott. A villámgyorsan kézilabdázó norvégok három percen belül négyszer is betaláltak és Csoknyai Istvánnak időt kellett kérnie már a félidő legelején. 

A taktikai megbeszélést követően ugyan sikerült egyet lefaragni a hátrányból, de a norvégok továbbra is lendületben voltak és a 42. percben már 25-16-ra vezettek. A legnagyobb probléma a védekezés mellett az volt, hogy sokáig csak Bodó és Bánhidi tudott betalálni. Egy újabb magyar időkérést követően, aztán nem sikerült rendezni a sorokat és már a különbség a tíz gólt is meghaladta. 

Az utolsó negyedórára 27-18-as norvég vezetéssel fordultak a csapatok, vagyis négy gólt kellett ledolgozni a hátrányból a helyosztón való részvételhez. Az 50. percben Lékai góljával sikerült felzárkózni mínusz nyolcra, de ez a lendület is csak ideiglenesen tartott ki. A norvégoknak fontos volt a minél nagyobb győzelem az esti dán-svéd mérkőzés miatt és így nem engedtek ki. A végén legalább tíz gól alá sikerült felzárkózni, de a magyar csapat így is 35-26-ra kikapott. 

A magyar csapatból a 11 gólig jutó Balogh Zsolt nyújtott egyedül kiemelkedőt, míg a norvégoknál Magnus Jöndal 7, a csapatkapitány Bjarte Myrhol 6 találattal zárt, Sander Sagosen pedig majdnem egy tucat gólpasszt osztott ki. 

A magyar válogatott ezzel a vereséggel a 10. helyen zárta a világbajnokságot és így szinte reménytelen helyzetbe került az olimpiai kvalifikáció kivívását illetően. 

A magyar szövetség honlapjának nyilatkozó szövetségi kapitány  Csoknyai István szerint az gyosindításból bekapott gólok döntő jelentőséggel bírtak:

Az első félidőben még megfelelő volt a játékunk elöl és hátul is, mérkőzésben voltunk, és nem kaptunk sok indításgólt. Sajnos szünet után rengeteg indításgólt kaptunk a támadásbeli hibák miatt, a védekezés sem tudott megújulni, így sajnos nem tudtuk elérni célunkat.

A kapus Mikler Roland szintén csalódottan adott interjút a kéziszövetség.hu honapnak:

Sajnos nagy volt rajtunk a nyomás, szinte végig rohantunk az eredmény után. Természetesen szerettünk volna győzni, de hamar kiderült, hogy a norvégok remek formában vannak és jobbak nálunk. Egyszer-egyszer felcsillant a remény, hogy elérjük a megfelelő eredményt, de nem sikerült. Nagyon sajnálom.

Illyés Ferenc, akinek a gólját nem adták meg az utolsó pillanatban elárulta, hogy ez volt az utolsó világversenye a válogatottban. 

Sajnos elfáradtunk a végére, sokat hibáztunk. Bíztam benne, hogy elérjük a célunkat. Nem így terveztem a válogatottbeli búcsút, hiszen az olimpia már nem fért volna bele, de nagyon szerettem volna, ha a fiataloknak sikerül.

Norvégia-Magyarország 35-26 (16-13)
Herning, játékvezetők: Schulze, Tönnies (németek). 
Norvégia: Bergerud, Kristensen (kapusok), Björnsen 5, Blonz, Gullerud 2, Jakobsen, Johannessen 2, Jöndal 7 (2), Lie Hansen, Myrhol 6, O’Sullivan, Overby 2, Reinkind, Rod, Sagosen 4, Tangen. Szövetségi kapitány: Christian Berge. 
Magyarország: Mikler, Székely (kapusok), Balogh 11 (6), Bánhidi 4, Bodó 4, Bóka 1, Hornyák, Ilyés, Juhász, Lékai 5, Ligetvári, Máthé, Nagy L. 1, Schuch, Sipos, Szita. Szövetségi kapitány: Csoknyai István, Vladan Matics. 

Kiállítások: 8, ill. 8 perc. 

Hétméteresek: 2/2, ill. 6/6.

Címkék: kézilabda
1
https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/68003/pics/lead_800x600.jpg
kézilabda
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-01-24 12:46:20
Amit láttam, az nyomokban sem hasonlított a mai, modern kézilabdára !!!
Egyébiránt a negyedik hely alapvetően nem itt ment el, hanem az első körben, a felelőtlenül elszórakozott Egyiptom elleni meccsen.
Sikeresen hozzásegítették a fiúk, - meg persze a zseni edzőpáros - az arabokat ahhoz, hogy kijuthassanak az olimpiára, mi meg szájtátva nézhetjük őket itthon a fotelből !!!
NA, BRÁVÓ !
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?