Blogolj!

Ferihegy, Ferihegy, Aranygép érkezik

A magyar téli sportok történetének legfényesebb olimpiai érmével a csúcsra ért a férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltó a messzi-messzi Pjongcsangban. Hosszú út vezetett az aranyos srácok ötkarikás sikeréig. Ütősen kezdődött a 2018-as sportév.

Ütős kezdés

Magyarország tenisz-társadalma négy Grand Slam-bajnokkal vágott neki az új esztendőnek, de már januárban újabb nevet kellett felírni a nívós listára. Babos Tímea, a legmagasabban jegyzett magyar női teniszező már 2017-ben is figyelemre méltó sikereket ért el párosban, teljesítményét pedig Ausztráliában koronázta meg. Asbóth József, Körmöczy Zsuzsa, Taróczy Balázs és Temesvári Andrea után Babos lett az ötödik magyar Grand Slam győztes, Kristina Mladenovic oldalán az Australian Openen értek fel a világ tetejére. Nem sok hiányzott ahhoz, hogy vegyespárosban is megismételje Timi a bravúrt, de így is fantasztikus sikerrel utazhatott haza. Ne feledkezzünk meg Fucsovics Mártonról sem, aki ugyancsak az év első Grand Slam versenyén robbant be igazán a magyar sportot kevésbé követők köztudatába, amikor a legjobb tizenhat közé menetelt az Australian Open férfi egyesében, hogy ott aztán becsületes küzdelemben maradjon alul Roger Federerrel szemben. A szezon hátralévő részében Marci bebizonyította, hogy nem csak kifutott eredmény volt az Australian Open nyolcaddöntője, pályafutása legmagasabb világranglistás helyezésével zárta az évet és megnyerte első ATP-tornáját is.

Hosszú az út a szakításig

Immáron hagyomány, hogy az év legjobb teljesítményével előrukkoló magyar sportolókat a következő év januárjában, egy nagyszabású gála keretein belül díjazzák és a 2018-as gálán már érezhető volt, hogy valami nincs rendben az év legjobb női sportolójának megválasztott Hosszú Katinka és az év edzőjének megszavazott akkor még férje, Shane Tusup között. Az amerikai könnyes szemmel, tört magyarsággal kért bocsánatot a nagy nyilvánosság előtt Katinkától, s úgy tűnt, rendeződik is a sztárpár viszonya. Kálváriájukról ellentétes hírek láttak napvilágot, míg végül az Iron Lady májusban kimondta: szakmai és magánéleti kapcsolatuk is véget ért. Az amerikai megpróbálkozott még néhány aljas húzással helyreállítani megtépázott renoméját, majd szépen lassan mindenki elfelejtette.

A búcsú ezer arca

Búcsúzni sokféleképpen, sokféle helyzetben lehet és kell. A búcsú lehet időszerű, mint Phil Tayloré, a darts sokszor megkoronázott királyáé, aki január elsején utolsó PDC-döntőjében átadta a stafétát a fiatal generációnak. A búcsú lehet kegyetlenül fájdalmas, mint a futballvilágé, amely alattomos betegség miatt veszítette el Lázár Bencét és tragikus hirtelenséggel a Fiorentina csapatkapitányát, Davide Astorit. A búcsú lehet szép, mint Görbicz Anitáé, aki visszavonult a magyar női kézilabda-válogatottól, de a búcsú lehet váratlan is, mint Gyurta Dánielé, aki mindössze huszonnyolc évesen hagyott fel az aktív sporttal, úgy, hogy mindent megnyert, amit lehetett.

 

Dél-Korea éjjel-nappal

 

Január végén tizenkilenc fős magyar küldöttség tette le az olimpiai esküt, hogy aztán februárban elutazzon a világ végére, a dél-koreai Pjongcsangba. Az már az utazás kiderült, hogy síző klasszisunk, Miklós Edit, Szocsiban szerzett bravúros hetedik helyezése után ezúttal lemarad az ötkarikás játékokról, de rövidpályás gyorskorcsolyázóink így is (v)érmes reményekkel szállhattak repülőre. A Liu Shaonlin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba, Knoch Viktor négyes elképesztő versenyzéssel végül meg is szerezte a férfi 5000 méteres rövidpályás gyorskorcsolyaváltók döntőjében Magyarország történetének első téli olimpiai aranyérmét, a váltó összességében két ezüst és négy bronz után az ország történetének hetedik téli olimpiai érmét szerezte meg. És ne feledkezzünk meg a gyorskorcsolyázó lányokról sem, akik szintén pazar versenyzéssel olimpiai negyedik helyen zártak. A világ mindeközben felfedezte magának a műkorcsolyázó Tóth Ivettet és sajnos a papíron magyarrá lett Elizabeth Swaney-t is, aki magyar színekben égette le magát akrobatikus síelésben, pedig talán ki sem kellett volna küldenünk… De inkább csak a szépre emlékezzünk!

 

Márton-napi vigasságok a ködös Albionban

 

Március is tartogatott számunkra egy szenzációs magyar sportsikert, amiről a súlylökő Márton Anita gondoskodott. A békéscsabai színekben versenyző szegedi atléta a magyar atlétika történelmének első világbajnoki címét szerezte meg a birminghami fedettpályás atlétikai világbajnokságon, s azonnal határozott célként jelölte ki magának a 20 méteres lökést és a tokiói olimpiát.

1
https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/66825/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
éva 2018-12-28 11:33:59
Gratulálunk minden egyes sportolónknak, akik fiatalságukat feláldozva a SPORT- {JÓ} -EREDMÉNYEK OLTÁRÁN, hogy Magyarország hírnevét öregbítsék a Nemzetközi porondon.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?