Blogolj!

Világbajnokot nyomott le a Ferencváros feltörekvő csillaga

Dorogi László

A kézilabdát kedvelők közül talán még sokan emlékeznek arra, hogy tavasszal éppen Háfra Noémi kezében maradt a Ferencváros női kézilabda-csapatának bajnoki címe. A balátlövőt nem törte meg a kudarc, most pedig bekerült az Európa-bajnokság legjobb hatosába.

Fotó: Magyar kézilabda-válogatott/Facebook

A világbajnoki címvédő és házigazda Franciaország győzelmével ért véget a női kézilabda Európa-bajnokság vasárnap este. A gallok az olimpiai bajnok oroszoknak vágtak vissza a torna nyitómérkőzésén elszenvedett vereségért a fináléban és szerezték meg a trófeát 24-21-es győzelmükkel.

A magyar női kézilabda-válogatott végül a hetedik helyen zárta a kontinenstornát, ám bátran állíthatjuk, hogy az előzetes várakozásokat felülmúlta a csapat - és nem is elsősorban a hetedik hellyel, hanem az Eb-n mutatott játékkal. No, persze most nem a menetrend szerint érkező norvégok elleni zakóra gondolunk, ám Kim Rasmussen sérülésekkel és szülési szabadságokkal hátráltatott együttese olyan győzelmeket tudott az asztalra tenni, amelyet talán előzetesen nem vártunk volna tőle.

Kronológiai sorrendben haladva, elsőként az erre a tornára alaposan meggyengülő horvátokat simázta le egy alacsony színvonalú mérkőzésen a magyar csapat, majd a spanyolok ellen villant először igazán nagyot, hogy aztán a fájó, Norvégia elleni középdöntős pofont a németek drámai legyőzésével feledtessék. A németek ellen Háfra Noémi egy bődületesen nagy góllal szerezte meg a két pontot a csapatnak, a lendület pedig a románok ellen is kitartott, szívet melengető győzelemmel szúrtunk oda szomszédainknak utolsó Eb-meccsünkön.

Sajnos a körbeveréseknek köszönhetően végül nem sikerült még az ötödik helyért sem játszania a csapatnak, ám ha sorra vesszük azokat a gárdákat, amelyektől kikaptunk az Európa-bajnokságon, azt látjuk, hogy: a hollandok éppen a románokat verve szerezték meg a bronzérmet, Norvégia pedig az ötödik helyért Svédországot agyabugyálta el alaposan.

Ami különösen biztató a jövőre nézve, hogy a fiatal magyar csapat - a már sokat emlegetett norvégok elleni meccstől eltekintve - kiegyensúlyozott, konzisztens, jó teljesítménnyel tudott előrukkolni minden mérkőzésén, ami pozitív változás a hektikus, egyik nap nyerek tizenöt góllal, másnap kikapok hússzal jól ismert forgatókönyvhöz képest. A csapat vezéreinek elsősorban a Ferencváros játékosait, Háfra Noémit és Kovacsics Anikót kiáltották ki a torna előtt és előbbi fel is nőtt a feladathoz.

Olyannyira, hogy Hárfa Noémi be is került az Európa-bajnokság álomcsapatába. Az európai szövetség szavazásán csütörtöktől szombatig posztonként öt jelöltre lehetett voksolni, a győzteseket pedig vasárnap hirdette ki az EHF. Hárfa a némt Emily Bölköt, a montenegrói Djurdjina Jaukovicot, a dán Anne Mette Hansent és a franciák világbajnokát, Orlane Kanort utasította maga mögé a szavazáson.

A nyáron Debrecenben junior világbajnoki címet nyerő balátlövő átlagosan a mérkőzések felét töltötte a pályán, 57 lövésből 27 gólt szerzett, de nem elsősorban ezzel tűnt ki a magyar csapatból - fiatal kora ellenére kézben tartotta az irányítást és amikor a pályán volt (átlagosan a mérkőzések felét töltötte a parketten) a magyar csapat mindig egy kicsit jobban játszott.

Szóval a látottak alapján van miben reménykednünk, ami a magyar női kézilabda jövőjét illeti, már csak az a kérdés, hogy tudja-e tartani a csapat az elmúlt időszakban mutatott fejlődést.

Címkék: kézilabda
https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/66474/pics/lead_800x600.jpg
kézilabda
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?