Négy újabb halott Magyarországon
744 főre nőtt a hazánkban beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma, elhunyt újabb négy idős krónikus beteg, és 67 főre emelkedett a gyógyultak száma.
Blogolj!

Balczó András Pest megye díszpolgára lett

Pintér M. Lajos

Cseh László úszózseni után a legendás, háromszoros olimpiai bajnok öttusázó a második sportoló, aki megkapja ezt az elismerést.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Pest megye közgyűlése díszpolgári címet adományozott Balczó Andrásnak kimagasló sportolói eredményei és közéleti tevékenysége elismeréséül. A kitüntetést pénteken vette át a Nemzet Sportolója a megyenap alkalmából. Pest megyében 1993 óta adományozható díszpolgári cím. Tavaly kapta először sportoló, az úszó Cseh László.

A méltatás szerint a háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnokot tehetsége és hihetetlen akaratereje már korán a legjobbak közé emelte, 1960-ban Rómában tagja volt az ötkarikás aranyérmes öttusa-válogatottnak, amit 1968-ban Mexikóvárosban is megismételt. Saját maga edzőjeként 1963 és 1969 között sorozatban öt világbajnokságon nyert egyéni aranyérmet, az 1969-es budapesti diadal különösen emlékezetes maradt, mert a befejező napon ezrek futottak mellette és ünnepelték a Hármashatárhegyen.

Pályafutását 1972-ben, Münchenben sikerült megkoronáznia, 34 évesen egyéniben is olimpiai bajnok lett. Feleségével budakeszi házukban élnek, amit Balczó András maga épített.

Sok szeretettel gratulálunk a kitüntetéshez!

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/65999/pics/lead_800x600.jpg
Balczó András,Nemzet Sportolója,olimpia,öttusa
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?