Négy újabb halott Magyarországon
744 főre nőtt a hazánkban beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma, elhunyt újabb négy idős krónikus beteg, és 67 főre emelkedett a gyógyultak száma.
Blogolj!

A nap, amikor Puskás Ferenc meglepte a futballbolond liverpooliakat

Dorogi László

A mai napig számos legenda és történet kering minden idők legnagyobb magyar futballistájáról, ezek a sztorik pedig egytől-egyig csodálatos képet festenek nekünk az emberről, aki sokkal több volt, mint egyszerű klasszis.

Puskás Ferenc és Billy Lidell. Fotó: liverpoolecho.co.uk

Dél-Liverpool, Holly Park stadion. Nem egy Anfield Road és nem is a nagy Liverpool FC vagy a szintén népszerű Everton otthona. Az is valószínű, hogy a labdarúgás történetében csak nagyon jártas műkedvelők ismerik a nevét. A South Liverpool FC csapata futballozott ebben a szentélyben egykoron, sőt, Angliában először itt rendeztek villanyfényes mérkőzést 1949-ben. Ez is egy jó sztori, mert az akkor éppen Európában haknizó nigériai válogatott lépett pályára ezen a történelmi találkozón a helyi srácok ellen, ráadásul az afrikaiak mindenki meghökkenésére cipő nélkül tették mindezt. Az eredmény? 2-2.

A Holly Park stadion Liverpool Garston nevű negyedében állt, egészen a kétezres évek elejéig, 2006-ban adták át a helyén a ma is használatos busz- és vasúti pályaudvart. Hogy miért beszélek ennyit erről a stadionról? Azért, mert itt játszotta pályafutása egyik utolsó mérkőzését 1967-ben minden idők legjobb labdarúgója, Puskás Ferenc. Az akkoriban már negyven éves, a Real Madriddal háromszoros BEK-győztes Puskás különös meghívót kapott Angliából, de egy pillanatig sem okozott számára fejtörést, hogy elfogadja-e az invitálást.

A hatvanas évek végén Dél-Liverpoolban nem igazán válogathattak a fiatalok a szórakozási lehetőségek közül, az egyetlen hely, ahol összejöhettek és kikapcsolódhattak a Bankfield művelődési ház volt. Az intézmény nehéz időket élt, ezért Brian Taylor igazgató nagyszabású tervet eszelt ki: jótékonysági mérkőzést szervez a legnagyobb futballisták részvételével, hogy fenntartsa a művelődési házat. Taylor nem csak Puskásnak, de egy szintén embelmatikus labdarúgónak, Pelének is címezett egy meghívót, a brazil csillag klubja, a Santos azonban megköszönte a felkérést, arra hivatkozva, hogy szükségük van játékosukra a következő napokban is. Mit válaszolt Puskás? Várom a repülőjegyet, barátaim.

Puskást fogadják a liverpooli repülőtéren. (Fotó: liverpoolecho.co.uk)

Puskás és Taylor néhány nappal később már a londoni Heathrow repülőtéren találkozott, innen repültek át Liverpoolba, ahol a város alpolgármestere hatalmas díszünnepséggel fogadta a magyar világsztárt, félmillió ember ünnepelte miután leszállt repülőjéről. A mérkőzést 1967. május 8-án játszották le, a Puskás Ferenc vezette világválogatott pedig a magyar játékos három gólja ellenére kikapott a Billy Lidell vezette Liverpool all-starstól. Azt mondani sem kell, hogy a mérkőzésre csordultig megtelt a South Liverpool tízezer néző befogadására alkalmas stadionja, de a korabeli krónikák szerint legalább ennyien rekedtek a kapukon kívül, mert már nem juthattak be.

A mérkőzéssel 1100 fontot sikerült a művelődési ház javára összeszedni, ami akkoriban hatalmas összegnek számított. Mivel a Holly Park lerombolásával a fantasztikus gálameccs emléke is halványulni kezdett, dr. Andrew Zsigmond, korábbi magyar londoni konzul kezdeményezésére a helyi közösség emléktábla elhelyezését kérvényezte és a helyi vasúti társaság ügyvezető igazgatója, Andy Heath az első pillanattól fogva nyitott volt a mérkőzésnek szentelt emléktábla kihelyezésére. Ahogy ő fogalmaz, ez egy csodálatos történet és amint a helyi magyarok tervéről értesült, mindent megtett annak érdekében, hogy az megvalósulhasson.

Az emléktáblát kedden avatták fel Liverpoolban, amit Tarlós István, Budapest főpolgármestere és Steve Rotheram, Liverpool régiójának vezetője leplezett le. Puskás öcsi 1967-es látogatásáról azóta is sok történet kering Liverpoolban, amely tökéletesen lefesti, milyen is volt a világ legjobb futballistája.

Amikor a városba érkezése napján megmutatták neki a Bankfield művelődési házat, Puskás rettentően felbosszantotta magát saját figyelmetlenségén, mondván elfelejtett Real Madrid-szuveníreket hozni magával, pedig a helyi fiatalok biztosan örültek volna neki. Egy nap sem kellett hozzá, a meccsnapon egy jókora dobozzal ajándékozta meg Brian Taylort, ami tele volt kitűzőkkel, sálakkal és egyéb csecsebecsékkel. Mind Real Madridos volt. Puskást annyira zavarta a tény, hogy üres kézzel érkezett, hogy egy percig sem tétovázott, még a meccset megelőző éjszakán telefonált Madridba és letárgyalta az ajándékcsomag összeállítását. Ha nem Puskás Ferencnek hívják a megrendelőt, valószínűleg a csomag sem érkezett meg volna másnapra Spanyolországból Angliába.

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/64865/pics/lead_800x600.jpg
Anglia,Labdarúgás,Liverpool,Magyar labdarúgás,Puskás Ferenc
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?