Blogolj!

Magyar virtusra van szüksége a haldokló amerikai válogatottnak

Dorogi László

Ethan Horvath mindössze második alkalommal védte kedd este az Egyesült Államok labdarúgó-válogatottjának kapuját, de szó szerint kivédte az olaszok szemét. Ő lehet a zuhanó jenki futball következő tartópillére.

Fotó: USA Today

A 23 éves kapusra az olaszok ellen, Genkben lejátszott barátságos felkészülési mérkőzésen figyelt fel a világ, s talán az ismerős közeg is közrejátszott abban, hogy Horvath ihletett formában védjen.


A rutinos Bajnokok Ligája-fogyasztók már tudhatják ugyanis, hogy a magyar származású kapus a belga bajnok FC Brugge hálóőre, többek között nagy szerepet játszott abban, hogy csapata valósággal kiütötte az AS Monacót az első számú európai kupasorozat csoportkörében idegenben (0-4), s nagy lépést tett az Európa-liga felé.

Horvath debütáló mérkőzése egészen katasztrofálisra sikeredett az USA felnőtt csapatában, Portugália ellen mutatkozott be 2017 novemberében, s kapott egy világraszóló potyagólt Antunes jóvoltából. Talán ez a baki is élénken élt emlékezetében, amikor pályára lépett az olaszok ellen.


Az ESPN honlapja egyenesen úgy fogalmazott, hogy Horvath mentette meg az amerikai nemzeti csapatot attól, hogy megsemmisítő vereséget mérjenek rájuk a taljánok, a mérkőzés képe alapján ugyanis hatalmas verésbe is szaladhattak volna. Az Egyesült Államok válogatottjánál rég elmúltak a Klinsmanni szép idők, a csapat Bruce Arena vezetésével az oroszországi világbajnokságra sem kvalifikálta magát, így régen látott mélységekben senyved. Éppen akkor, amikor egy olyan fiatal tehetség húzhatná szekerüket, mint a Borussia Dortmund fiatal klasszisa Christian Pulisic. Ha hinni lehet a spanyol sajtóhíreknek, a Real Madridnál megbukó Julen Lopeteguire vár a feladat, hogy gatyába rázza az amerikaiakat, s Horvath az olaszok ellen mutatott teljesítményével le is tette névjegyét a spanyol mester asztalára, mint első számú kapusjelölt.

Horvath egyébként amerikai-magyar kettős állampolgár, de már édesapja Peter Horvath is az Egyesült Államokban született és természetesen ő is futballista volt, méghozzá a Denver Avelanche teremlabdarúgó-csapatában kergette a labdát az amerikai profi ligában a nyolcvanas években. Ethan 2013-ban, 18 évesen költözött Európába, ekkor igazolta le a norvég Molde, majd négy szezont követően innen került a belga Brugge-höz.

Címkék: Labdarúgás
https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/64581/pics/lead_800x600.jpg
Labdarúgás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?