Blogolj!

Rövidpályás gyorskorcsolya vk: történelmi magyar szereplés Salt Lake Cityben

Kálovics Tibor

Magyarország három aranyérmet szerzett a rövidpályás gyorskorcsolyázók Salt Lake Cityben rendezett világkupaversenyén, ilyen sikeresen korábban még nem szerepeltek hazánk sportolói vk-versenyen.

Fotó: facebook.com/M4sport.hivatalos

A szombati nap egy kizárás miatt kettő helyett egy magyar érmet hozott:

Az olimpiai bajnok Liu Shaolin Sándor abszolút meggyőző teljesítményt nyújtott 1000 méteren. A magyar korcsolyázó elsőként jutott tovább a selejtező mindkét köréből, a negyeddöntőből és az elődöntőből is. A fináléban Liu Shaoang mögött sokáig a második helyen haladt, majd testvérét megelőzve az élre állt és magabiztosan győzött. 


Shaoang az utolsó métereken visszaesett a harmadik helyre, ám ami ennél is nagyobb baj, hogy a Calgaryban győztes korcsolyázót szabálytalanság miatt kizárták és így hatodikként rangsorolták. 

A szintén 1000 méteren induló Jászapáti Petrát kizárták. 1500 méteren egy magyar férfi és egy női korcsolyázó is a B-döntőben szerepelt, Burján Csaba kilencedik, Sziliczei-Német Rebeka a 13. lett. 

Vasárnap aztán a váltókban lehetett bízni, ráadásul a Liu-fivéreknek is komoly éremesélyei voltak 500-on. 

A vegyesváltó második alkalommal szerepelt a világkupa műsorán és rögtön meg is született a versenyszám első magyar aranyérme. A Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor összeállítású váltó a negyedik helyen haladt a verseny elején, majd a franciák megelőzése és a kínaiak hibázása után óriási csatát vívott a hollandokkal. Úgy tűnt a mieinknek az ezüstérem jut, ám Liu Shaolin az utolsó métereken lehajrázta a holland Sjinkie Knegtet így Magyarország nyerte a finálét. 

A férfi váltóban ezúttal az olimpiai bajnokok vagyis a Liu-testvérek és Burján Csaba mellett Varnyú Alex kapott helyet a döntőben (az elődöntőben Krueger Cole szerepelt). A magyar csapat az első méterektől az élen haladt és végül ritkán látható magabiztos rajt-cél győzelmet aratott Kína és Oroszország váltója előtt. 

Liu Shaoang korcsolyázott egyedül egyéni döntőt a magyarok közül a második napon és az ifjabbik Liu-testvér a rajtnál feljött a harmadik helyre 500 méteren. Liu ezt a pozícióját a verseny végéig megtartotta, ráadásul 39.699 másodperces idejével új magyar csúcsot futott. 

A döntőben az olimpiai bajnok Vu Ta-csing 39.505-es időeredménnyel megjavította korábbi világcsúcsát. 

Liu Shaolin Sándor az elődöntőben búcsúzott és zárt kilencedikként, míg Burján Csaba a 16. helyen végzett a legrövidebb távon. 

A Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Knoch Marta, Sziliczei-Német Rebeka összetételű női váltó a B-döntőben másodikként ért célba, ám mivel Lengyelországot kizárták, így a magyar négyes az ötödik helyen zárt. 

A Salt Lak City-i verseny két szempontból is történelminek minősül a magyar rövidpályás gyorskorcsolya történetében: Jászapáti Petra és Bácskai Sára Luca az első magyar korcsolyázónők akik világkupa aranyérmet szereztek, továbbá Magyarország soha nem szerzett még 3 aranyérmet egy világkupaverseny során. 

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/63825/pics/lead_800x600.jpg
rövid pályás gyorskorcsolya
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?