Blogolj!

Labdarúgás: a székelyföldi csapatokról szól a Román Kupa

Kálovics Tibor

Az OSK Sepsi és a Csíkszereda is történelmet írt azzal, hogy bejutott a román országos kupa negyeddöntőjébe. A csiki gárda ráadásul nem kisebb csapatot ejtett ki mint a Dinamo Bukarestet.

Fotó: facebook.com/fkcsikszereda

A Román Kupában szerdán és csütörtökön bonyolították le a nyolcaddöntőket amelyekben az élvonalbeli OSK Sepsi és a harmadik ligás Csíkszereda is érdekelt volt a székelyföldi csapatok közül. 

Először a sepsiszentgyörgyiek léptek pályára és esélyesként várhatták a CS Mioveni elleni idegenbeli találkozót, amelyre maroknyi szurkoló kísérte el a csapatot. A tartalékos összeállításban pályára lépő Sepsi rögtön a negyedik percben megszerezte a vezetést Prosser Dániel góljával. A Puskás Akadémiától kölcsönvett támadó ezt követően is a Sepsi legjobbja volt, a székelyföldi csapat pedig igazi örömfocit mutatott be idegenben. A Sepsi OSK végül a két további gólt előkészítő Prosser vezérletével 5-0 arányú győzelmet aratott és története során először jutott negyeddöntőbe a kupában. 

A szerdai nap során Lang Ádám végigjátszotta a CFR Cluj mérkőzését, a román bajnokságot vezető kolozsvári csapat 1-0-ra győzte le a Gaz Metant. A másik kolozsvári együttes a másodosztályú Universitatea hiába vezetett 3-0-ra is a az Astra Giorgiu ellen, végül hosszabbítás után kiesett. 

Már a Sepsi fölényes győzelme és továbbjutása is hatalmas médiafigyelmet kapott Magyarországon, ám a tény, hogy a Csíkszereda a Dinamo Bukarestet fogadta csütörtökön talán kissé el is homályosította Prosserék találkozóját. Az, hogy a 23-szoros kupagyőztes fővárosi alakulat látogatott Erdélybe elhomályosított minden mást ezen a napon és nemcsak azért mert a csiki városban valóságos futballőrület lett úrrá az embereken. 

Azt hogy milyen különbség is van a két gárda között jól példázza, hogy a csíkszeredaiak 1200 fős stadionját a Sepsitől kölcsönkapott reflektorokkal kellett felszerelni. 

A csíkszeredai futballtörténelem legnagyobb mérkőzésén aztán az első perctől kezdve eltűnt a jelentős költségvetésbeli és kétosztálynyi különbség is. A hazaiak az első félidőben több helyzetet is kihagytak kontrafutballra berendezkedő ellenfelükkel szemben. (Györgyi Arthur és Magyari Szilárd volt a legveszélyesebb csíkszeredai az első 45 percben.) 

A hazaiak végül a második félidő elején Majzik Adrián szabdarúgásgóljával megszerezték a vezetést. Az öröm néhány perccel később még nagyobb lehetett Csíkszeredán mikor is Magyari Szilárd bombájával már kettővel vezetett az erdélyi gárda. 

A kétgólos vezetés azonban nem tartott sokáig és a Dinamo Bukarest pillanatok alatt szépített a csapatkapitány Dan Nistor két távoli lövésével. A vendégek innentől kezdve egyre nagyobb erőnléti fölényben játszottak és csak a szerencsén illetve a kiválóan védő Bordás Dánielen múlott, hogy 90 percig nem változott az eredmény. 

A 2x15 perc során aztán  Mihai Neicutescu góljával már a bukarestiek álltak jobban, a hazaiaktól ráadásul Magyarit kiállították a kispadról reklamálás miatt. A szeredaiak azonban nem adták fel és Berde István a 115. percben ki tudott egyenlíteni. 

Mivel a hátralévő időt már kihúzták a csapatok, így tizenegyesek döntöttek a negyeddöntős kilétéről. A lefújás után nem sokkal Eder Gonzalez is piros lapot kapott a csíkszeredaiak közül. 

Hiába hibázott  azonban az első három hazai rúgóból kettő is, mivel bukaresti részről nem csak Grozav nagyképű lövése (Panenkának képzelte magát) maradt ki így nem dőlt el öt-öt lövést követően a párharc. A hirtelen halál során a hatodik és a hetedik kör sem döntött, sőt a következő négy lövésből egy sem jutott el a hálóba.

Nagy Zolt aztán a tizedik sorozatban betalált így a nyomás a bukaresti Kino Delorge-on volt. Bordás ki is védte a belga hátvéd lövését, ám a magyar kapus elmozdult így a lövést megismételtették. A rúgó és a kapus párharcát aztán másodszor is a hálóőr nyerte, így a Csíkszereda valóságos csodát téve története során először bejutott a legjobb 8 közé a kupában. 

A fantasztikus hangulat után a hangulat a tetőfokára hágott Csíkszeredán és a szurkolók még órákig a lelátón ünnepeltek. A csikiek vezetőedzője Valentin Suciu kijelentette, hogy nem azt szeretné, hogy a Sepsivel vívnák a negyeddöntőt. 

Őrült meccs volt, amely nem ajánlott a szívbetegeknek. Gratulálok minden játékosomnak, gratulálok a klub vezetőségének, hogy villanyvilágítást bérelt, köszönöm a szurkolóknak a nagyszerű szurkolást, a biztatást, ők voltak a tizenkettedik játékos a pályán. Kérdezték, hogy miért kaptunk két piros lapot. Én sem értem, hogy a cserepadon ülő Magyari miért kapta meg második sárga lapját, illetve a lefújás után miért mutatták fel a piros lapot Edernek. Remélem, valaki kideríti, és felvilágosít ezekről a lapokról. De, ami a legfontosabb, ennek ellenére ott vagyunk Románia legjobb nyolc csapata között. Nem számít ki lesz a negyeddöntős ellenfelünk, ez már mind ajándék számunkra. Lehet bárki az ellenfél, de őszintén nem szeretnék a Sepsi OSK-val negyeddöntőzni. Vasárnap nagyon fontos meccsünk lesz, pihennünk kell, mert Besztercén kemény meccsünk lesz!

Román Kupa, nyolcaddöntő

FK Csíkszereda–Dinamo Bucuresti 3–3, tizenegyesekkel 6-5 (Majzik 48., Magyari 52., Berde 115., ill. Nistor 54., 59., Neicutescu 106.) 
CS Mioveni–Sepsi OSK 0–5 (Prosser 4., Stefan 13., Szimonovszki 25., Nouvier 45., Rus 64.)

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/63377/pics/lead_800x600.jpg
Magyar labdarúgás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?