Blogolj!

Birkózó-vb: Lőrincz Tamás ezüstérmes, Kiss Balázs ötödik

Kálovics Tibor

A 77 kilogrammban induló Lőrincz Tamás óriási csatában elveszítette a világbajnoki döntőt az orosz Alexandr Csehirkin ellen, így ezüstéremmel zárta a budapesti világbajnokságot. A 97 kilós Kiss Balázs a bronzéremért mérkőzhetett, végül ötödik lett.

Fotó: BEOL.hu

Az olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok Lőrincz Tamás először vívhatott világbajnoki döntőt pályafutása során. A magyar birkózó tavaly ugyan ezüstérmes lett, de úgy, hogy az előtte végző Alexandr Csehirkint kizárták doppingolás miatt. A mai fináléban Lőrincz éppen ezzel az eltíltását azóta letöltő orosszal csapott össze. 

A döntőben Lőrincz kezdett aktívabban és bár akciót nem tudott végrehajtani, egy intéspontnak köszönhetően vezetéshez jutott. A parterhelyzetnél aztán Csehirkin elkeseredetten védekezett, ráadásul a magyar küzdőfelet ápolni is kellett mivel az orosz könyékkel telibetalálta az arcát (Nem feltétlenül szándékosan.) Sike András challange-et kért, hogy szabálytalanul védekezett-e az ellenfél, ám a bírók döntése értelmében nem, így a rossz videóhívás miatt kiegyenlített Csehirkin. Az első menet nem hozott több pontot, így három perc után 1:1-re állt a döntő. 

A második menetet mindkét fél nekirontott a másiknak és igazán látványos tusakodást mutattak be, de akciópont továbbra sem született. A bírók ráadásul megintették Lőrinczet, és így az orosz 2:1-re vezetett. Lőrincz megpróbált kiegyenlíteni és egy újabb akcióval vagy intéssel ő lehetett volna a világbajnok, ám ez nem sikerült. Ráadásul az utolsó másodpercekben Csehirkin kapott még egy pontot, amiért a magyar birkózó ellépett előle, így végül Lőrincz Tamás ezüstéremmel fejezte be a világbajnokságot. 

Fotó: MTI

Tegnapi vereségét követően Kiss Balázs a vigaszágon folytathatta szereplését és mivel mindkét mérkőzését megnyerte így ma délután a bronzéremért küzdhetett a grúz származású szerb Mihail Kajala ellen. 

A korábbi világbajnok Kiss jóval aktívabban kezdte a mérkőzést és szinte nekirontott fiatalabb ellenfelének. A szerbet a bírók megintették passzivitás miatt, a magyar birkózó ezt követően lent nem tudott akciót indítani. Ezt követően is Kiss dominálta a mérkőzést, és egy kétpontos akcióval 3:0-ra vezetett az első menet után. 

A második három perc során Kajala egyre szabálytalanabbul birkózott és a kötöttfogású szabályrendszer ellenére is megpróbált lábra támadni. Sike András szövetségi kapitány nem kért challange-et az első próbálkozásnál, míg a másodiknál a szőnyegelnök felülbíráltak a két szabálytalanságot jelző bíró döntését. A szerb kihasználva, hogy nem került minimum ötpontos hátrányba egy válldobást mutatott be Kissen és négy pontot kapva átvette a vezetést. Kiss az utolsó pillanatig elkeseredetten küzdött de mivel csak kiegyenlíteni tudott, így a szerb nyerte a bronzérmet mivel nagyobb értékű akciót mutatott be. 

Lőrincz Tamás döntője volt  birkózó-világbajnokság utolsó mérkőzése. A budapesti világeseményen Magyarország egy aranyéremmel, két ezüstéremmel és egy bronzéremmel zárt. 

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/62978/pics/lead_800x600.jpg
Birkozó Világbajnokság Párizs
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?