Blogolj!

161 éves a világ első futballklubja

Dorogi László

A Sheffield FC soha nem számított igazán nagy csapatnak és akkor nagyon finoman fogalmazunk. A klub egyszer sem tört ki az amatőr ligák különleges hangulatú világából, de a mai napig létezik.

Napra pontosan 161 évvel ezelőtt, 1857. október 24-én alapította meg Angliában, azon belül is Sheffield városában Nathaniel Creswick és William Prest a világ első futballklubját, amely hellyel-közel már a labdarúgás mai szabályai szerint művelte a mára kétségtelenül a világ legnépszerűbb sportágává fejlődő játékot.

Creswick és Prest a helyi krikettklub vezetőségi tagjai voltak, és akkoriban már két éve futballoztak hobbiból, igaz, konkrét szabályok nélkül, így ezen a csodaszép októberi napon - Angliában minden bizonnyal esett az eső - határoztak úgy, hogy itt az ideje meghatározni a labdarúgás paramétereit. Erre az East Bank Roadon, egy bizonyos Thomas Asline Ward házában került sor, akinek fia, Frederick lett az újonnan alapított futballklubb és egyúttal a világtörténelem első labdarúgó klubjának tulajdonosa.

Angliában ekkoriban a labdarúgás még csak törpe sportnak számított a rögbi és a krikett mellett, s rivális híján a Sheffield FC első hivatalos mérkőzését így a Sheffield FC ellen játszotta le: a nős futballisták csapata mérkőzött meg a nőtlenek klubjával.

A klub természetesen elévülhetetlen szerepet játszott az angol Futball Szövetség (Football Association, FA) létrejöttében, 1858. október 21-én ugyanis a sheffieldi klubszékházban fektették le és foglalták írásba a labdarúgás szabályait, melyek később sheffieldi szabályok néven váltak ismertté. Ugyanezt a szabályrendszert ültette át saját szabálykönyvébe az 1863-ban alapjtott angol szövetség is.

A Sheffield FC meglapítását követő időszakban szinte minden kisebb-nagyobb városban gombamód kezdtek el szaporodni a klubok, de ahány ház, annyi szokás alapon, minden város, minden iskola csapata sajátos szabályrendszer szerint futballozott és ha két különböző szabálykönyv szerint játszó csapat találkozott egymással, akkor a találkozó előtt egyeztek meg arról, mely szerint kerüljön sor az ütközet lebonyolítására.

A világ legelső focicsapata 1865-ben hagyta el először a várost azért, hogy tétmérkőzést vívjon egy másik klubbal, ekkor a szomszédos Hallam csapatával mérkőztek meg - igaz, a nottinghami szabályok szerint, így a pályán nem 22-en kergették a labdát: 18 vérmes futballista feszült 18 vérmes futballistának.

1873-ra a környékbeli csapatok szinte egytől egyik a sheffieldi szabályrendszert kezdték el követni, a Sheffield FC pedig ugyanebben az évben először nevezett be az FA-kupába, ahol nem meglepő módon szintén történelmet írt. A kupa első körében ugyanis két 0-0-s döntetlen után pénzfeldobással jutottak túl a Shropshire Wanderers ellen, hasonlóra pedig sem előtte, sem azóta nem volt példa a patinás sorozat történetében.

A Sheffield FC sorsát az 1885-ben bevezetett profizmus pecsételte meg, hiszen elég hamar kiderült, hogy nem fogják tudni felvenni a versenyt az olyan újonnan alakult, stabil pénzügyi lábakon álló és profi szemlélettel rendelkező klubokkal, mint az Aston Villa, a Notthingam Forest, vagy éppen a Notts County.

A klubnál úgy döntöttek, megmaradnak amatőr klubnak, s ez a döntés nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a mai napig létezik a Sheffield FC. Legnagyobb sikerüket az 1976/1977-es idényben aratták, amikor döntőbe jutottak az angol negyedik liga alatt szereplő klubok számára kiírt FA Vase nevű sorozatban.

Címkék: Labdarúgás
https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/62728/pics/lead_800x600.jpg
Labdarúgás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?