Blogolj!

Olyan nincs, hogy a teniszszövetség vezetése nem gyakorol önkritikát

Dorogi László

A Magyar Tenisz Szövetség szerdán tartott rendkívüli közgyűlést, azt pedig már - az elmúlt hetek történéseinek fényében - jó előre lehetett sejteni, hogy a feszültség nem lesz kicsi az összejövetelen.

A közgyűlésen a 161 megjelent tag megszavazta a Magyar Tenisz Szövetség alapszabályának módosítását, aminek értelmében a szervezet tagjai a jövőben sporttevékenységükkel, illetve a szakszövetségben folytatott egyéb tevékenységükkel összefüggésben keletkezett vitás ügyeikben nemcsak a bírósághoz, de a sajtónyilvánossághoz sem fordulnak mindaddig amíg azt a szövetség, arra hatáskörrel és illetékességgel felruházott szerve jogerősen el nem bírálta. Ezzel nyilvánvalóan a közösségi felületeken történő üzengetést szeretnék megakadályozni, amivel Fucsovics Márton, jelenlegi legjobb férfi teniszezőnk a Davis-kupa csapat kulcsfontosságú csehek elleni összecsapása előtt kiborította a bilit.

Fucsovics augusztus végén tett közzé Facebook-oldalán egy bejegyzést, amelyben nyíltan kritizálta a szövetség jelenlegi ténykedését és amelyben nem hivatalosan le is mondta szereplését a Davis-kupa csapatban. Nem sokkal később Babos Tímea, legjobb női teniszezőnk is csatlakozott Fucsovicshoz, mindketten azt sérelmezték, hogy a Magyar Tenisz Szövetségtől nem kapnak választ az általuk felvetett problémákra, nincs együttműködés, ami előre vinné a magyar tenisz helyzetét.

Nem sokkal később - annak ellenére, hogy korábban elhatárolódtak a közösségi médiában való üzengetéstől - az MTSZ közleményben reagált a teniszezők vádjaira, amivel csak olajat öntöttek a tűzre, ugyanis olyan adatokat tettek közzé, amelyre azonnal érkezett a cáfolat Fucsovics és Babos stábjától. A két teniszező végül szeptember elején jelentette be, hogy a továbbiakban nem kívánnak együttműködni a szövetséggel, annak ellenére sem, hogy a MTSZ mediációs segítséget kért annak érdekében, hogy rendezze a vitát.

Babos és Fucsovics a továbbiakban nem kíván együttműködni a teniszszövetséggel

Babos Tímea és Fucsovics Márton nem kíván együttműködni a továbbiakban a Magyar Tenisz Szövetséggel (MTSZ). A Babos Tímea Facebook-oldalán kedden megjelent állásfoglalás szerint a két éljátékos "nem kíván a szövetséggel együttműködni, mindaddig nem adja a nevét egyetlen az MTSZ-hez köthető eseményhez, versenyhez, amíg a szövetség működésében nem lesznek jelentős változások, a vezetőség nem változtat a játékosokhoz való viszonyán és a jelenlegi szakmai koncepcióján".

A MTSZ rendkívüli közgyűlésén felszólalt Markovits László, volt Davis Kupa-játékos, a Vasas SC jelenlegi elnöke aki a tanácskozás elején emlékeztetett mindenkit arra, hogy hétfőn, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár jelenlétében lezajlott egy egyeztetés Szűcs Lajos, az MTSZ elnöke, valamint a szövetség működését bírálók - többek között Markovits László, Sávolt Attila és Babos Csaba - között, amelyen Markovits idézete szerint az államtitkár erősen javasolta Szűcs Lajosnak, hogy a rendkívüli közgyűlést ne tartsák meg, hanem a magyar tenisz családnak adjanak 30 napot egy alapszabály szerinti rendes közgyűlés összehívására - ez ugye nem történt meg.

Markovits szerint az alapszabály módosításával akarják elhallgattatni azokat, akiknek építő, kritikus véleményük van a szövetség működésével kapcsolatban, s ezt "nem tartja barátságosnak". A korábbi teniszező szerint jelenleg mások a magyar tenisz legfontosabb kérdései egy alapszabály-módosításnál, s úgy gondolja, hogy a jelenlegi két legsikeresebb hazai teniszező aggályait figyelembe kellene vennie a szövetség vezetésének.

"Nem lehet véletlen, hogy négy elnökségi tag lemondott és a két éljátékosunkkal nem ért szót a szövetség vezetése"

- jelentette ki a Vasas SC elnöke, aki szerint aránytalanul sok szó esik a kirakatról, ugyanakkor például 2017 áprilisa óta nem találhatóak meg az elnökség határozatai a szövetség honlapján.

Markovits azt is javasolta, hogy a közgyűlés napirendi pontjait cseréljék fel, hogy minél előbb terítékre kerüljenek az általuk megfogalmazott kérdések, de ezt az előterjesztést a közgyűlés leszavazta, Szűcs Lajos levezető elnök pedig úgy fogalmazott, hogy a folyamatosan szót kérő Markovits csak megpróbálja széttrollkodni a közgyűlést.

Markovits László (Fotó: MTI)

Bár Markovitsot, Temesvári Andreát és Sávolt Attilát is jelölték az elnökségi tagságra, egyikük sem vállalta el a feladatot, sőt, Sávolt szeretett volna szót kapni a közgyűlésen, ám mivel az alapszabály szerint nem volt felszólalási joga, ezért ezt a lehetőséget nem kapta meg Szűcs Lajos levezető elnöktől. Fucsovics edzője később az MTI-nek elmondta: visszautasítja, hogy őt Fucsoviccsal, Babossal, Temesvárival és Markovitscsal együtt a magyar tenisz ellenzékének nevezzék, s hogy önös, hatalmi érdekből folytatják a harcukat.

"Eleve szürreális az a kép, hogy mi vitatkozunk a magyar tenisz jövőjéért azokkal az emberekkel, akik nemhogy a profi tenisz közelében nem voltak, hanem globálisan a teniszről is kevés fogalmuk van"

- utalt a szövetséggel fennálló vitájukra.

"Engem a sárga földig lehet döngölni, meg lehet hurcolni, de olyan nincs, hogy a tenisz szövetség vezetése az idők végezetéig nem gyakorol önkritikát"

- mondta, majd visszautasította Richter Attila főtitkár azon állítását is, miszerint 30 milliós követeléssel állt volna elő, majd azzal folytatta, gondolkozik azon, hogy a jó hírneve megsértése miatt beperelje a bíróságon a főtitkárt.

Fotó: MTI

Richter Attila a közgyűlés végén 40 percben válaszolt Markovitséknak az MTSZ működésével kapcsolatos aggályaira, amelyek szerint nem minden tagszervezet számára átláthatóak a szövetségi viszonyok, nem felelősségteljes a szövetségi iroda gazdálkodása, a szakmai programok pedig nem teljeskörűen kidolgozottak.

A főtitkár pontról pontra cáfolta Markovitsék összes felvetését, majd zárásként azt mondta:

"mindenféle szenzációs pletykák keringenek a teniszpályák körül, amelyeket kizárólag a rosszindulat hajt és a tájékozatlanságból adódnak, pedig bárkinek, aki ezekre direkt rákérdezett, megadtuk a választ - természetesen a titoktartási előírások betartásával."

"Kérdezni kell és csak azután vádaskodni"

- fogalmazott Richter, aki a bírálatok körülbelül öt százalékát tartja csak jogosnak, viszont ígéretet tett arra, hogy tételes válaszai hamarosan a szövetség honlapján is olvashatóak lesznek. A tagság egy tartózkodás mellett elfogadta a főtitkár által adott válaszokat. Szűcs Lajos MTSZ-elnök a közgyűlés után azt mondta, hamarosan személyesen keresi meg Fucsovics Mártont és Babos Tímeát annak érdekében, hogy újra vállalják a szereplést a magyar válogatottban.

Hát itt tartunk most. Nagyon nehéz elképzelni egy közeljövőbeli megegyezést, ugye?

Címkék: tenisz
https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/59720/pics/lead_800x600.jpg
tenisz
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?