Négy újabb halott Magyarországon
744 főre nőtt a hazánkban beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma, elhunyt újabb négy idős krónikus beteg, és 67 főre emelkedett a gyógyultak száma.
Blogolj!

MotoGP: majdnem tragédia történt Romano Fenati idegbaja miatt

Kálovics Tibor

Hihetetlen eset történt a tegnapi, San Marino-i Nagydíj Moto2-es versenyén, az olasz Romano Fenati ugyanis akár meg is ölhette volna ellenfelét, miután megpróbálta behúzni annak fékjét.

Az, hogy Romano Fenati egy roppant tehetséges versenyző, vitathatatlan. A 22 éves olasz pilóta 2012-ben debütált a Moto3-ban és első versenyén másodikként végzett, míg második futamát megnyerte. Akkor a jövő világbajnokaként aposztrofálták a szakértők és bár második éve nem sikerült jól, 2014-ben aratott három győzelme megerősítette az embereket abban, hogy ő egy őstehetség. 

2015-ben aztán már látszott, hogy Fenati nemcsak tehetség, hanem bizony még az átlag motorversenyzőnél is őrültebb. Az Argentin Nagydíj bemelegítő edzésén ugyanis konkrétan fel akarta rúgni Nicolas Ajot. Az esetből nem lett nagy botrány, az olasz pilóta három büntetőponttal megúszta és folytathatta a szezont. 


Ekkor a Sky és Valentino Rossi közös csapatában versenyzett egy évvel később azonban megszakadt a közte és a "Doktor" között lévő munkakapcsolat. Az ok Fenati viselkedése volt mivel többször kritizálta a motort, csapatfőnökét, sőt Rossi legjobb barátjával Uccio Saluccival a paddockban is összeveszett. 

2017-re valamilyen csoda folytán talált magának csapatot és egy higgadt, bármikor győzni képes versenyző képét kezdte kialakítani magáról. A szezont végül három futamgyőzelemmel és világbajnoki második hellyel zárta és felléphetett a Moto2-be. 

A középkategóriában való debütáló éve csapnivalóan alakult, mindössze két pontszerzéssel érkezett meg Misanoba, ahol valószínűleg megváltozott az élete. 

A futam során Fenati ugyanis megmutatta valós arcát: Stefano Manzival csatázott és riválisa egy picit hozzáért az ő motorjához. Fenati reakciója azonban alulmúlt mindenféle várakozást: megpróbálta behúzni riválisa fékjét. Az eset következményeként azonnal kizárták a versenyből.

Az eset egy egyenesben történt, közvetlenül egy fal mellett, úgyhogy ha Manzi ott elesett volna, nemcsak a testi épsége, de akár az élete is veszélybe kerülhetett volna. Ki lehet tehát jelenteni, hogy Romano Fenati gyakorlatilag gyilkossági kísérletét követett el. 

Amellett, hogy az esetből akár rendőrségi ügy is lehet veszélyeztetés vagy akár a tényleges gyilkossági kísérlet miatt, Fenati a saját karrierjét is megölte. Fenatit két futamra tiltották el a MotoGP stewartjai, ám több versenyző is azt hangsúlyozta, hogy akár örökr el kellene tiltani. A Marinelli Snipers Team és a Kalex egy ilyen eset és az eredményei után nem fogja marasztalni, és őszintén szólva egyetlen csapat sem fog ezek után ragaszkodni ahhoz, hogy Romano Fenati náluk versenyezzen. 

A legszomorúbb az egészben, hogy nem Fenati esete nem példátlan a motorsportban. A pilótáknak gyakran elgurult már a gyógyszere verseny közben: Hans Spaan 1990-ben megütötte Fausto Gresinit, Valentino Rossi egyszer lefejelte Max Biaggit, egyszer pedig felrúgta Marc Marquezt (utóbbi vitatott eset) azonban az, hogy valaki a másik testi épségét annak fékjének blokkolásával sodorja veszélybe, sajnos szintén nem példátlan. 

2013-ban a Superbike-vb mugelloi versenyén Niccolò Canepa ugyanezt eljátszotta Davide Cappatoval szemben, akit csak a szerencse miatt nem gázolt halálra a mögötte érkező motoros. Canepa viszonylag enyhe büntetést kapott: a szezon további futamairól eltiltották, de a következő idényben visszatérhetett. Sőt karrierjét sem befolyásolta az eset, mivel tavaly Endurance-világbajnoki címet szerzett. 

Fenati valószínűleg kiegyezne egy hasonló folytatással, ám ezúttal remélhetőleg észhez térnek a csapatfőnökök a világ motorsportjában, és sehol nem fogják alkalmazni ezt a dühöngő őrült módjára versenyző pilótát. 

Fotó: youtube.com 

Címkék: MotoGP
https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/58199/pics/lead_800x600.jpg
MotoGP
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?