Négy újabb halott Magyarországon
744 főre nőtt a hazánkban beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma, elhunyt újabb négy idős krónikus beteg, és 67 főre emelkedett a gyógyultak száma.
Blogolj!

Serena Williams, az igazi tolvaj

Dorogi László

A huszonháromszoros Grand Slam-győztes teniszezőnő igazságtalanul fosztotta meg az élete első GS-sikerét arató Naomi Oszakát a kivívott dicsőségtől és az ünneplés édes mámorától. Csak azért, mert képtelen veszíteni.

Fotó: Sky News

A japán anyukával és tahiti apukával rendelkező, húsz esztendős Naomi Osaka zseniálisan teniszezett az elmúlt két hétben. Magabiztosan menetelt élete első US Open - és Grand Slam - döntőjéig, közben csupán egyetlen szettet, adogató játékot pedig nem is veszítve. A finálé első szettjében végig higgadt és koncentrált játékkal, kis túlzással leütötte a pályáról a szülési szabadsága után második GS-döntőjét vívó Serena Williamst. Az amerikai klasszis - mert klasszis ő, még a szombat esti, nincs rá jobb szó, vergődés ellenére is - szintén jól teniszezett az idei US Openen, ám a döntő első szettjében rengeteget hibázott és nem is volt válasza a japán lány adogatásaira. Tulajdonképpen a 6:2-es szetteredmény rá nézve volt hízelgő. A meccs ezen pontjáig nem is történt semmi szokatlan, tenisztől idegen cselekmény a New York-i estében, amikor egyszercsak váratlan irányt vett a cselekmények útja.

A történethez hozzátartozik, hogy Williams Oszaka legnagyobb példaképe, a mérkőzés előtt csupán annyit üzent bálványának, hogy szeretlek. Jó kérdés, hogy a történtek után Williams mégis miért viselkedett ilyen egoista... na inkább ki sem mondom, hogy miként.

A második szettben 1:0-ra vezetett az amerikai, amikor edzője, Patrick Mouratoglou néhány apró kézmozdulattal jelezte neki, hogy mit kellene jobban, vagy másképp csinálnia. Williams szemmel láthatóan megértette a kézjeleket, erről tanúskodik az edző biccentő fejmozdulata.

A mérkőzés során (a bemelegítést is beleszámítva) a játékosok nem fogadhatnak el semmilyen segítséget az edzőtől. A játékos és edző közti kommunikáció minden formája (hallható és látható) `coachingnak` minősül - áll a Grand Slam-tornákra vonatkozó szabálykönyvben, ezek a fent említett kézmozdulatok pedig tökéletesen kimerítették ennek a kihágásnak a fogalmát. A találkozó játékvezetője, a szigorúságáról híres Carlos Ramos a szabályoknak megfelelően járt el és részesítette figyelmeztetésben Williamst fegyelmi szabálysértés miatt. A teniszben, az úgy nevezett `Code of Conduct` azaz a fegyelmi vétségeket leíró szabálykönyv szerint háromfokozatú büntetőrendszer alapján kell büntetni az ilyen kihágásokat, magyarul, az első vétségért figyelmeztetés, a másodikért pontbüntetés, a harmadikért játékbüntetés jár. Még egyszerűbben: ha egy teniszezőt harmadszor is figyelmeztetnek, az ellenfele egy komplett gémet kap a szetten belül.

Serena Williams az első figyelmeztetést személye elleni terrorcselekményként könyvelte el, s bár tény, hogy az edzője követte el a szabálytalanságot, ilyenkor minden esetben a játékoson csattan az ostor. Ez a szabály. A mérkőzés után egyébként Mouratoglou is elismerte, hogy vétett a szabályok ellen, így tulajdonképpen ezt a vitát itt rövidre is zárhatjuk. Williams azonban teljesen begőzölt, s hiába sikerült 2:1-es szettállásnál először elvennie Oszaka adogatójátékát, a japán lány azonnal visszavette azt, Serena pedig teljes erőből vágta földhöz teniszütőjét mérgében. Na, ez egy teljes mértékben meggondolatlan, fegyelmezetlen és felesleges cselekedet volt. Ez ugyanis kimeríti a `rendellenes ütőhasználat` fogalmát, ami szintén fegyelmi vétség, Oszaka tehát 15-0-s előnyből kezdhette meg adogatójátékát. Williams itt már egyáltalán nem koncentrált a játékra, a japán lány villámgyorsan ki is szerválta és kiegyenlített, majd el is vette az amerikai adogatását. Itt pattant el végleg a cérna Williamsnél és gyakorlatilag verbálisan agyonverte Carlos Ramos játékvezetőt.

"Bocsánat kéréssel tartozol nekem. Amíg élsz a pálya közelébe sem jöhetsz, ahol én vagyok. Tudod mit, egy hazug vagy. Bocsánatot fogsz tőlem kérni, ezzel tartozol. Mondd, hogy bocsánatot kérsz, mondd ki! Elloptál tőlem egy pontot, egy tolvaj vagy!"

Na már most, a `verbal abuse` (tiszteletlen szóbeli beszéd, fenyegető fellépés) egy bíróra, ellenfélre, szponzorra, nézőre vagy bármely más személyre tett tiszteletlen, bántó vagy bármely egyéb módon sértő kijelentés szintén fegyelmi vétség, a játékvezető pedig - teljes joggal - titulálta a "Tolvaj vagy!" rágalmazást annak, Williams megkapta harmadik figyelmeztetését is, Osaka pedig a megérdemelt gémet, amivel egyetlen játékra került élete első Grand Slam-sikerétől - amit néhány perccel később be is húzott. A hazai közönség fütyült, pfújolt, Oszaka meg sírt, de sajnos nem örömében, hanem a kialakult légkör miatt, amiért csakis Serena Williams vonható felelősségre.

A mérkőzést követően a 23-szoros Grand Slam-győztes szexizmussal vádolta Ramost, mert szerinte a játékvezető férfi játékosoktól sosem vett még el játékot azért, mert tolvajnak nevezték őt. De az igazi tolvaj mégiscsak Serena Williams volt ezen az estén, mert magából teljesen kikelve, önuralmat nem ismerve tönkre tette egy feltörekvő, 20 éves klasszis első tökéletes pillanatát, amit soha az életben senki nem fog neki visszaadni. Ja, a szabály meg amúgy szabály, még egy huszonháromszoros Grand Slam-győztes esetében is. Kár volt ezért ekkora show-műsort csinálni, pláne egy US Open döntőben.

Címkék: tenisz
https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/58200/pics/lead_800x600.jpg
tenisz
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?