Blogolj!

Ezúttal elmaradt a dráma Finnországban, vereséggel debütált Rossi

Dorogi László

Bár mutatott életjeleket a magyar labdarúgó-válogatott, nem tudta kihasználni helyzeteit, így pont nélkül utazhat haza Temperéből és továbbra is nyeretlen 2018-ban.

Fotó: Getty Images

Mindenekelőtt szögezzük le: nem kapott könnyű feladatot Marco Rossi szövetségi kapitány. Mindössze öt nap állt rendelkezésére ahhoz, hogy felkészítse első idei tétmérkőzésére azt a mentálisan szétesett magyar labdarúgó-válogatottat a finnek elleni Nemzetek Ligája nyitányra, amelyik egy kivétellel az eddigi összes mérkőzésén kapitulált 2018-ban.

Rettenetesen kezdődött a mérkőzés magyar szempontból, Kovács István veszített el egy labdát a középpályán a hetedik perc elején, a finnek pedig az első valamire való támadásukat gólra is váltották, a gyors akciót Teemu Pukki fejezte be kíméletlenül. Ezt követően sem hagyott alább a hazai lendület, néhány perccel később Gulácsinak kellett viszonylag komoly védést bemutatnia, amikor ismét a magyar védelem bal oldalát bontották meg a finnek, ahol annak a Fiola Attilának szavazott bizalmat Marco Rossi - részben kényszerből - aki a Vidiben jobbára a jobb szélen, vagy középen szerepel. A tizenhatodik percben újfent a hazaiak veszélyeztettek, hol máshol, a jobb szélen, ezúttal viszont Pukki nem jutott el lövésig - szerencsénkre -, de az első negyed órát egyértelműen Finnország válogatottja uralta. Az első magyar helyzetecskére majdnem a huszadik percig kellett várni, ekkor Lovrencsics Gergő beadását Szalai Ádám fejelte a finn kapu fölé.

Az első igazi magyar gólhelyzet Sallai Roland előtt adódott a 23. percben, amikor egy megcsúsztatott labda került a frissen a Freiburghoz igazolt csatár lábára, a kapáslövés azonban jóval kapu fölött hagyta el a játékteret. A kezdeti idegességet a félidő feléhez érkezve levetkőzte magáról a magyar csapat, a 26. percben pedig akár büntetőhöz is juthattunk volna, Kovács István és Szalai kényszerítőzött szépen, előbbit tartotta fel a tizenhatoson belül egy finn védő, de a játékvezető sípja néma maradt. A következő tíz perc kissé eseménytelenebbül telt, de a kezdeti finn mezőnyfölény elillant, s egyre többet birtokolta a labdát a Rossi-legénység. A 42. percben egy pontrúgás után alakult ki újabb veszélyes magyar lehetőség, Szalai Ádámnak csúsztak oda talppal a finn szögletzászlótól nem messze, a megítélt szabadrúgást Lovrencsics ívelte be, az üresen érkező Lang Ádám pedig lőtt - a kaput viszont ő sem találta el. Ezzel még mindig nem volt vége a jó lehetőségek sorának, Stieber Zoltán egy perccel az első félidő vége előtt találta el az oldalhálót.

Negyvenöt percnyi játékot követően annyit mindenképpen megállapíthattunk, hogy van elképzelés a magyar válogatott játékában - különösen a Georges Leekens féle színtelen-szagtalan futballimitációhoz képest -, több jó helyzetet dolgozott ki a csapat, de azt is konstatálnunk kellett, hogy támadásban sokkal aktívabb volt a Lovrencsics Gergő, Stieber Zoltán oldal, mint a kevésbé összeszokott Fiola Attila, Sallai Roland kettősé, ami miatt kissé egyoldalúvá vált a játékunk. Az ígéretes magyar lehetőségek ellenére is a hazaiak vonulhattak vidámabban és még inkább elégedettebben a tizenöt perces pihenőre.

A fordulás után folytatódott az első játékrész végén látott tendencia, miénk volt az első lehetőség, a mérkőzés első szögletét követően Lang Ádám fejelt a finn kapu irányába, de ahogy ezelőtt, úgy most sem talált kaput a labda. Az 56. percben mér egészen közel járt a gólhoz a magyar válogatott, Kovács István remek ütemben ugratta ki Szalai Ádámot, aki a tizenhatoson belülről lőhetett kapura, ám a szintén a Bundesligában szereplő Lukas Hradeczky - fogalmazzunk úgy - hideg fejjel hárított.

Tíz perccel később aztán nagy szerencséje volt Gulácsi Péternek, egy felesleges Lang szabálytalanság után jöhettek a finnek közvetett szabadrúgással, a legurított labdát pedig Joona Toivio tekerte a keresztlécre. Ettől vérszemet kaptak a hazaiak és látásromlást a játékvezető, néhány perccel később Kádárt ajándékozta meg sárga lappal egy el sem követett szabadrúgásért, a finnek pedig ismét veszélyes helyről lőhettek szabadrúgást, de ezúttal Gulácsi könnyedén hárítani tudott.

A 72. percben néhány minutumnyi nyomás után a csereként pályára lépő Varga Roland került lövőhelyzetbe, de ebből sem sikerült gólt szereznie a Rossi-csapatnak, amelyet egyre inkább szorított az idő, ezért az olasz szövetségi kapitány szűk húsz perccel a rendes játékidő vége előtt átállította együttesét egy három védős hadrendbe. Bő tíz perccel a mérkőzés vége előtt Fortuna istennő ismét megfogta Gulácsi Péter kezét, hiába nyomott a magyar csapat, Pukki eldönthette volna a három pont sorsát egy kontratámadás végén, azonban pöccintése a kapufáról pattant vissza. Nem sokkal később Lang Ádám sokadjára került helyzetbe, s bár fejese ezúttal kaput talált, Hradeczky gond nélkül védett.

Hiába szorította a mérkőzés utolsó periódusában kapujához a hazaiakat a magyar csapat, gólt végül nem sikerült szereznie, igaz, ha reggelig játszanak a felek, akkor se biztos, hogy ez sikerült volna. Marco Rossi tehát - bár mindent megtett - vereséggel mutatkozott be szövetségi kapitányként, ezért rendkívül fontos lenne győzelmet aratni Görögország ellen a Groupama Arénában kedden, még ha a szurkolók ezúttal ki is lesznek zárva.

Nemzetek Ligája, C-divízió, 2. csoport

Finnország-Magyarország 1-0
Tampere, Ratina Stadion, 10 220 néző, v.: Gediminas Mazeika (litván)
Gólszerző: Pukki (7.)
Sárga lap: Uronen (41.), illetve Szalai (45+3.), Fiola (59.), Lovrencsics (63.), Kádár (68.)
Finnország: Lukas Hradecky - Jukka Raitala, Joona Toivio, Paulus Arajuuri, Jere Uronen (Albin Granlund, 45+2.) - Robin Lod, Joni Kauko, Rasmus Schüller (Tim Sparv, 63.), Pyry Soiri (Robert Taylor, 85.) - Teemu Pukki, Jasse Tuominen
Magyarország: Gulácsi Péter - Lovrencsics Gergő, Lang Ádám, Kádár Tamás, Fiola Attila - Kleinheisler László, Pátkai Máté - Stieber Zoltán (Varga Roland, 54.), Kovács István (Kalmár Zsolt, 61.), Sallai Roland (Eppel Márton, 73.) - Szalai Ádám

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/58156/pics/lead_800x600.jpg
Labdarúgás,Magyar labdarúgás,magyar labdarúgó-válogatott,Nemzetek Ligája
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?