Blogolj!

Újabb indok, amiért hülyeség volt Katarnak foci vb-rendezést adni

Dorogi László

Amióta a közel-keleti ország megkapta a 2022-es labdarúgó világbajnokság rendezési jogát, botrány botrányt követ. Most éppen az derült ki, hogy befeketítették riválisaik pályázatát.

Fotó: AFP

A The Sunday Times lap birtokába jutott néhány olyan dokumentum, amelyek újra csak megerősítik azt, amit eddig is tudtunk: óriási butaság volt egy futballkultúrával nem rendelkező, arab országnak adni egy foci vb rendezés jogát. A lap információi szerint a katariak CIA-ügynökök és egy ismert kommunikációs cég segítségével hamis információkkal igyekeztek aláásni a többi kandidáló ország pályázatát még a kiválasztás előtt.

A laphoz eljuttatott e-mailek alapján befolyásos embereket, újságírókat és bloggereket béreltek fel arra a feladatra, hogy azt a látszatot keltsék, Ausztráliában és az Egyesült Államokban - ez a két ország volt Katar riválisa - nincs támogatottsága a világbajnokság megrendezésének, ugyanis a FIFA egyik legfontosabb követelménye a pályázatok elbírálása során a nagy támogatottság a lakosság körében.

Nem csak a rivális pályázatokat fúrták meg a katariak, egy akadémikusnak például 9000 dollárt fizettek, hogy megírjon egy olyan tanulmányt, amiben azt fejti ki, mennyire súlyos terhet jelentene az amerikai gazdaságnak egy labdarúgó-vb rendezés.

A FIFA korábban már folytatott vizsgálatot a katari pályázat ügyében megvesztegetés gyanúja miatt, de akkor felmentették a katari szervezőket, mert nem találtak bizonyítékot. Természetesen a katariak tagadják a The Sunday Times állításait és azt hangsúlyozzák, hogy minden szabályt betartottak.

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/56247/pics/lead_800x600.jpg
Labdarúgás,labdarúgó-vb
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?