Blogolj!

Sok évszázados hagyományt törölt el a hőség Angliában

Dorogi László

Méghogy zakó nélkül belépni a londoni Lord's stadion legelőkelőbb tagok és vendégeik számára fenntartott pavilonépületbe egy krikettmeccsen? Majd ha fagy! Illetve, ha olvad!

Az angolok rettenetesen ragaszkodnak sok évszázadra visszanyúló hagyományaikhoz, s mint ilyen, két kézzel kapaszkodnak is beléjük. Ám ahogy minden jónak, egyszer előbb-utóbb egyiknek-másiknak vége szakad. A krikett Anglia egyik nemzeti és legnépszerűbb sportága, legősibb szentélye pedig a londoni Lord's stadion, amely a Maylebone Cricket Club tulajdonában áll hosszú évek óta. Az arénának van egy igazán elit pavilonépülete, amely még Viktória királynő korából maradt fenn és ahová csak és kizárólag a klub tagjai és azoknak a vendégei léphetnek be. Sőt! A férfiak ide is csak zakóban tehetik be a lábukat.

Így van ez már évszázadok óta, illetve most már csak volt, mert idén nyáron olyan pokoli meleg söpör végig Nagy-Britannián, hogy megszakad ez a szép hagyomány. A Marylebonce Cricket Club közölte, a tartósan 30 Celsius-fok feletti hőmérsékletre való tekintettel lazítanak az öltözködési előírásokon, már csak azért is, mert az előrejelzések szerint a melegrekord is megdőlhet.

Ahogy arról a klub is beszámolt, nagy meleg idején korábban is engedélyezték az angol úriembereknek, hogy a játékot a teraszról, zakójuktól megszabadulva szemléljék, de érkezniük mindenképpen abban kellett és az épületben is viselniük kellett a ruhadarabot. Ekkora dolog tehát, hogy idén először zakó nélkül is megérkezhetnek. Persze, biztosan lesznek olyan gentlemanek, akiket nem riaszt majd el holmi hőség a hagyomány életben tartásától, de egészen biztos akadnak majd olyanok is, akik a haladó szellemet képviselik.

A Pavilont 1890-ben nyitották meg és 1999-ig nők be sem léphettek, kivéve persze a jelenlegi uralkodót, II. Erzsébet királynőt. A Marylebone Cricket Clubot 1787-ben alapították és 1814 óta működik az angol főváros St. John's Wood nevű kerületében álló és világszerte a krikett szentélyeként számon tartott stadionban, ahol csütörtökön még az a csúfság is megesett, hogy a hazai mérkőzéseit szintén itt játszó Middlesex County Cricket Hampshire County Cricket Club elleni mérkőzésén foghíjas maradt a lelátó. Hiába kelt el ugyanis 18 ezer jegy elővételben, a 18.30-ra kiírt találkozó kezdetén 33 fokot mutatott az árnyékban a hőmérő...

Címkék: Anglia, krikett
https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/56211/pics/lead_800x600.jpg
Anglia,krikett
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?