Blogolj!

A futball szóljon a futballról, a politikát hagyjuk meg másnak

Dorogi László

A szerbek szerint albán nacionalista szimbólum, a svájci albánok szerint nem. Xherdan Shaqiri és Granit Xhaka csempészett egy hangyányi politikai feszültséget az oroszországi foci vb-re, csakhogy erre semmi szükség nem volt.

Fotó: independent.co.uk

Fegyelmi eljárással nézhet szembe Xherdan Shaqiri és Granit Xhaka, miután a két albán származású svájci játékos meglehetősen erős politikai üzenettel bíró gólörömmel nyitotta ki a bicskát a szerb szurkolók zsebében péntek este Oroszországban. A két csapat világbajnoki csoportmérkőzésén hiába szereztek vezetést korán a szerbek, a svájciak talán két legismertebb futballistája megfordította a találkozót, csakhogy egyikük gólörömében sem volt sok köszönet: az albán zászló nacionalista szimbólumaként ismert kétfejű sast formázták meg kezükkel és reptették a szerb szurkolók irányába.

Fotó: cafeblog.hu

Finoman fogalmazunk, amikor azt állítjuk, hogy Szerbia és Albánia között nem baráti a viszony, a konfliktus forrása egészen a török korig vezethető vissza és nem találják ki, de két vallás ellentétes erőviszonyai (ortodox és muszlim) váltották ki. A két ország ütközőpontja a mai napig a 2008-ban függetlenségét kikiáltó Koszovó, bár Szerbia azóta sem ismerte el korábbi tartományát külön országként. Shaqiri a koszovói Gijlanban született és egy éves volt, amikor szülei Svájcba emigráltak, Xhaka pedig bár Bázelben született, a szülei szintén koszovói albánok, apja például három és fél évet ült börtönben az 1968-as belgrádi diáklázadást követően.

Xhaka már korábban is ünnepelte gólját a szimbólum mutogatásával, amikor még a Borussia Mönchengladbach futballistája volt, ekkor hozta meg a svájci játékostanács azt a döntést, hogy a svájci válogatottban nem örömködhetnek az albán sas imitálásával a játékosok. Azt sem találják ki, ki volt az a futballista, aki akkor teljes mellszélességgel állt ki a döntés mellett, mondván a klubjánál mindenki azt csinál, amit akar, de a nemzeti csapatban senki nem ünnepelhet így. Természetesen Xherdan Shaqiri.

A svájci albánok szerint az 1990 környékén elterjedt szimbólumnak egyáltalán nincs politikai jelentése, de próbálják csak ezt megmagyarázni azoknak a szerbeknek, akikkel az albánoknak egyébként is volt egy komolyabb konfliktusa a futballpályán a közelmúltban. A 2016-os Európa-bajnoki selejtező-sorozatban egy csoportba került a két válogatott, a belgrádi mérkőzést pedig a 42. percben félbe kellett szakítani, mert egy drónnal Nagy-Albánia zászlót reptettek a pálya fölé. A zászlót a szerbek játékosa, Alekszandar Mitrovics próbálta meg lekapni a légtérből, ekkor szabadult el a pokol a pályán és a lelátón egyaránt. Mitrovicsot körbevették az albán játékosok, mintha csak lincselésre készülnének, a szerb szurkolók válaszként székeiket kitépve rohamozták meg az albán futballistákat.


Hogy, hogy nem, éppen Mitrovics volt az, aki egy kellemetlen, ám annál jogosabb kérdéssel cukkolta fel Shaqirit a szerb-svájci meccs előtt. A Stoke City-vel a Premier League-ből kieső támadó egyik cipőjén koszovói zászlóval lépett pályára a világbajnoki találkozón, a szerbek csatára pedig azt tudakolta meg tőle az ütközet előtt, ha annyira szereti Koszovót, hogy még a cipőjére is rárakatja zászlajukat, akkor miért nem futballozik a koszovói válogatottban? Ez késztethette arra a heves vérmérsékletű albán-svájciakat, hogy válaszként provokációval feleljenek, csakhogy ennek semmi keresnivalója a pályán.

A FIFA akár kétmeccses eltiltással is sújthatja a két renitenst, akik tettének hozadéka könnyen lehet, hogy a szerbiai albánokon csattan majd a szerb nacionalisták keze által. Megérte?

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/54635/pics/lead_800x600.jpg
Labdarúgás,labdarúgó-vb,világbajnokság
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?