Blogolj!

Még füstje sem volt a besülő argentin ágyúnak

Dorogi László

Könnyen előfordulhat, hogy a 2014-es brazíliai világbajnokság elődöntősei már a nyolcaddöntőben sem lesznek érdekeltek Oroszországban.

A kijelentés persze merész, hiszen két futballnagyhatalom - jelesül Brazília és a címvédő Németország - még csak egyetlen találkozót játszott le a 2018-as labdarúgó-világbajnokságon, ugyanakkor az elméleti esélye megvan annak, hogy a négy évvel ezelőtt még éremért harcoló nemzetek ezúttal a csoportban ragadnak.

Fotó: fifa.com

Már persze azok, akik egyáltalán elutazhattak Oroszországba. A négy évvel ezelőtti bronzérmes Hollandia ugyanis olyannyira csalódást keltő időszakot tudhat maga mögött, hogy még a világbajnoki kvalifikáció sem jött össze az Oranjénak. Így persze talán kevésbé pirul az arcuk, mint a hatalmas bajba kerülő Argentínának, akiket a horvátok koncoltak fel a csoportkör második mérkőzésén, s amelynek így már egyáltalán nincs a saját kezében a sorsa a továbbjutást illetően.

Lionel Messiék 2014-ben döntőig meneteltek, ahol végül Mario Götze lövésének köszönhetően a hosszabbításban süllyedtek el. Pedig az lett volna csak az igazán nagy fricska az ősi rivális brazilokkal szemben, ha szent földjükön, legszentebb szentélyükben, a Maracana gyepén hódítják el harmadik világbajnoki címüket.

Az Albicelestes gondjai akkor kezdődtek, amikor a világbajnoki újonc Izland Alfred Finnbogason révén megszerezte története első gólját a tornán. Jorge Sampaoli együttese addig a pillanatig esélyeshez méltóan futballozott - mindez alig több mint 22 percig tartott -, ám ott és akkor mintha megtört volna valami az argentin futballisták fejében. A többi - ha nem is ősi - már történelem, Lionel Messi büntetőt hibázott, a dél-amerikaiak pedig a várakozásokat alulmúlva csak egy döntetlent tudtak kicsikarni a 330 ezer lakost számláló mini nemzet válogatottja ellen. A Barcelona ötszörös Aranylabdásának büntetőjét például egy civilben reklámfilm-rendezőként kenyerét kereső kapus hatástalanította és erre még az isteni Diego Maradonának is rá kellett pattintania egy szivarra a dohányfüstöt száműző stadion VIP-páholyában.

Fotó: AFP

Csütörtök este hatalmas nyomás nehezedett Messiékre. Nem csak a közepesen gyenge kezdés miatt, hanem azért is, mert egy olyan horvát csapattal kellett farkasszemet nézniük, amely egyrészt igazán pompás erőket vonultat fel, másrészt győzelemmel kezdett, s mint ilyen, a diadalmas hadvezérek magabiztosságával várhatta a találkozót. Azt a találkozót, amit ha megnyernek, bebiztosítják továbbjutásukat, az argentinokat pedig a szakadék szélének peremére sodorják.

S aztán megtörtént, amiről talán csak a legelvakultabb horvát szurkolók - no, mondjuk a balkánon mindenki az - álmodtak: Horvátország valósággal kivégezte Argentínát. Mind fizikailag, mind mentálisan, mind taktikailag földbe döngölték ellenfelüket, ráadásul Sampaoli mester azt a luxust is megengedte magának, hogy a Juventusban már-már vezérré cseperedő Paolo Dybalát csak akkor dobta játékba, amikor a veszett fejsze nyele már a kobakjukon csattant. A lavinát persze Willy Caballero érthetetlen cselekedete indította pusztító útjára, vélhetően Loris Karius-szal közös szakkörön sajátították el a `Hogyan ajándékozzunk az ellenfélnek potyagólt` című kurzuson, de egy valamire való és magára valamit is adó nagycsapatot egy ilyen baklövés nem lenne szabad, hogy befolyásoljon. Mégis megtörtént.

Fotó: Getty Images

A horvátok harmadik találata a megalázás magasiskolájának leckéjét véste be az argentin ellenőrzőfüzetekbe.


Papíron még nem búcsúzott Argentína az orosz nyártól, de könnyen megtörténhet, hogy már csak egy mérkőzésük maradt a 2018-as tornán. S akkor szinte biztosan kijelenthetjük azt is, hogy a Lionel Messi fémjelezte generációnak a Nigéria elleni csörte lesz az utolsó címeres mezben lejátszott mérkőzése. A jelenlegi argentin keretből 14 játékos töltötte már be a 30. életévét, s aligha képzelhető el, hogy Katarban ugyanerre a keretre építhet Jorge Sampaoli. Őt ugyanis 2022-ig szóló szerződés köti az argentin szövetséghez. Az persze már a jövő zenéje, hogy ezt kitölti-e egy esetleges korai búcsú után.

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/54562/pics/lead_800x600.jpg
Labdarúgás,labdarúgó-vb
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?