Blogolj!

Totális az európai futballfölény a világbajnokságon

Dorogi László

Az Oroszországban zajló labdarúgó-világbajnokságon eddig 15 olyan meccset játszottak le, ahol egy európai csapat találkozott egy nem európaival. Az eredmény? Letaglózó.

Fotó: Getty Images

Túl a csoportkör egyharmadán - és már picit belelógva a második harmadba - ideje mérleget vonnunk az oroszországi foci-vb eddigi eredményeivel kapcsolatban. Érdekes statisztika látott ugyanis napvilágot, amit mindenképpen érdemes egy kicsit megvizsgálnunk.

Az európai csapatok mérlege az oroszországi világbajnokságon a többi konföderáció csapatai ellen vívott mérkőzéseken eddig

11 győzelem, 2 döntetlen és 2 vereség,

ami 2,3-as meccsenkénti pontátlagot jelent. Ennél jobb mutatóval korábban csak egyszer, 1934-ben zártak az öreg kontinens csapatai, ám akkor a 16 indulóból 12 volt európai és minden egyes meccset sikerült is megnyerniük a nem európaiak ellen. Ezt nehéz lenne überelni, nem is valószínű, hogy valaha is sor kerül a rekord beállítására.

Az idei teljesítmény még ettől is lehetne jobb, hiszen ha a címvédő németek nem csődölnek be az egyébként remekül futballozó Mexikó ellen, vagy a többre hivatott lengyelek nem ajándékoznak két gólt Szenegálnak, akkor még vereséget sem írhatnánk az európai futball számlájára. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy Izland bravúros, nem várt döntetlenje Argentína ellen azért borította a papírformát, ahogy Svájctól sem számítottunk előzetesen pontszerzésre Brazília ellen.

Az európai dominancia persze nem olyan nagy meglepetés, különösen annak fényében, hogy eddig tíz világbajnokságot rendeztek az öreg kontinensen, és az 1938-as és 1958-as vb kivételével mindig az UEFA tagországainak meccsenkénti pontátlaga volt a legmagasabb ezeken a tornákon, ugyanakkor a további tíz vb-n - Európától távol - a dél-amerikai küldöttség átlaga mindig magasabb volt.

Fotó: Getty Images

S ha már Dél-Amerika. A már említett argentin és brazil pontvesztéssel elég szerény produkcióval állnak eddig a kontinens csapatai, ráadásul Kolumbia és Peru is vereséggel kezdett, így most 2 győzelem, 2 döntetlen és 2 vereség a mérlegük, ami 1,3-as pontátlagot jelent, ez pedig 1982 óta a legrosszabb teljesítmény.

A többi konföderáció sem teljesít általában jól Európában, különösen a Concacaf zóna (Észak-, és Közép-Amerika) csapatainak teljesítménye szokott különösen visszaesni az ilyen tornákon. 1938 óta nem lépték át meccsenkénti 1 pontos átlagot, idén pedig jó eséllyel csak Mexikó egyensúlyozhatja ki a pocsék mérleget.

Érdekes adat, hogy európai világbajnokságon 52 éve nem sikerült ázsiai csapatnak továbblépnie a csoportkörből, bár a 2014-es 0.25-ös meccsenkénti pontátlaguk is gyalázatos volt Brazíliában. Az 1966-os angliai világbajnokságon Észak-Koreának sikerült hatalmas meglepetésre továbblépnie a csoportból, idén talán Japán ismételheti meg ezt a bravúrt. Papíron Iránnak is megvan erre az esélye és a lehetősége, de az már-már csodaszámba menne, ha Portugália kárára sikerülne a továbbjutás.

Az afrikai csapatok pocsékul kezdték az idei világbajnokságot, eddig 0,43 pontot átlagolnak meccsenként, ami az elmúlt 44 év legrosszabb teljesítménye, de a négy évvel ezelőtti 0,7-es pontátlag is húsz éves negatív rekordot jelentett. Persze még minden kontinensnek adott a lehetőség a javításra, de egyelőre hatalmas az európai futballdominancia.

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/54512/pics/lead_800x600.jpg
Labdarúgás,labdarúgó-vb
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?