Négy újabb halott Magyarországon
744 főre nőtt a hazánkban beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma, elhunyt újabb négy idős krónikus beteg, és 67 főre emelkedett a gyógyultak száma.
Blogolj!

Fel kell áldoznunk a tradíciókat az igazság oltárán

Dorogi László

Az oroszországi világbajnokságon először alkalmazzák a torna történetében a videóasszisztens intézményrendszerét. A foci vb negyedik napja előtt öt tizenegyest ítéltek meg a játékvezetők, kettőt a videóbíró segítségével.

Fotó: AFP

A futballromantikusok mindig is harcolni fognak az olyan újítások ellen, amelyek a tradíciót, a szenvedélyt hivatottak kiölni a labdarúgásból. Csakhogy pozitív hozadékként ugyanezek a technológiák ölik ki - kis idő elteltével remélhetőleg a lehető legnagyobb százalékban - a tévedéseket és veszik elejét a hisztérikus reklamálásnak is. A játékvezető is ember, s mint ilyen, döntéseiben éppen úgy ott rejtőzik a hiba. Ahogy a futballista adhat rossz passzt, ronthat el tizengyest, hibázhat el ziccert, úgy a játékvezető is hozhat helytelen ítéletet, nézhet el leshelyzetet és fújhat be jogtalanul szabálytalanságokat, vagy éppen jogtalanul maradhat néma a sípja.

A videóasszisztens intézményrendszere még koránt sem kiforrott technológia, de azt már kutatások is alátámasztják, hogy a labdarúgás az ilyen változtatásokkal a helyes irányban tart. A Leuveni Egyetem kutatói ezer mérkőzést vizsgáltak meg, s a tanulmány alapján a mérkőzések 9 százalékának lett más a végeredménye a technológia használatával, a döntések helyessége pedig 93 százalékról 98,8 százalékra nőtt. A technológia kritikusai elsősorban azt nehezményezik, hogy a döntéshozatal mechanizmusa nagyon lelassul a videóasszisztens miatt, s a gyakorlatban az is előfordulhat, hogy amíg a játékvezetői stáb a képernyők előtt nézi vissza a kérdéses szituációt, a másik csapat gólt szerez. Ez a plusz 20-30 másodperc viszont nem a világ, különösen akkor nem, ha igazságos ítélet születik ebben a fél percben. Meg hát különben is, a játékosok nem húzzák éppen ugyanennyit az időt, ha jól áll csapatuk szénája? A cserék nem visznek el hasonló másodperceket a találkozóból? Erről hajlamosak megfeledkezni a technika bírálói...

Másrészt a döntés meghozatalának joga így is a mérkőzést dirigáló játékvezető kezében van, tehát a bírói szubjektivitást a videóasszisztensek sem zárhatják ki a játékból és ez jól is van így. Érdekes módon, a gólvonal-technológia - amelynek segítségével a franciák végül felülkerekedtek az ausztrálokon - létjogosultságát nem kérdőjelezi meg senki, hiszen ott a gép dönt, az óra pedig pittyog a spori kezén, ha a labda áthaladt a gólvonalon, s néma marad, ha nem. Az emberi tényezőt viszont nem szabad és nem is lehet kivenni sem a labdarúgásból, sem más sportból. Azt viszont el kell fogadnunk, hogy a technológia a játék bizonyos szegmenseiben a tradíciók fölé kerekedik a játék igazságosságának oltárán és ennek létjogosultságát aligha kérdőjelezheti meg bárki.

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/54296/pics/lead_800x600.jpg
játékvezetés,Labdarúgás,labdarúgó-vb,videóasszisztens,világbajnokság
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?