Blogolj!

Cristiano Ronaldo péntekje: börtönbüntetés és rekordok halmaza

Kecskés István

Cristiano Ronaldónak eseménydús napja volt a péntek. Alaposan bekezdett a világbajnokságon és elítélte a bíróság is adócsalásért. 

Kezdjük az utóbbival. Az ötszörös aranylabdás portugál támadó ellen tavaly júniusban indított pert adócsalás miatt a spanyol ügyészség, mivel a vád szerint 2011 és 2014 között 14,76 millió euró (4,5 milliárd forint) adót nem fizetett be az államkasszába, ráadásul mindezt tudatosan tette: egy üzleti vállalkozás segítségével szándékosan rejtette el a személyéhez fűződő kereskedelmi jogok értékesítéséből származó jövedelmét. Két évet kapott és 18,8 millió eurót kell befizetnie. Előbbit nem kell leülnie, mert pénzzel megválthatja, utóbbit meg valahogy csak kiköhögi. 

Nyilván tele van pénzzel, amit abból is tudhatunk, hogy a portugál zseni bőkezű adakozó. Több alkalommal is támogatott már sanyarú sorsú gyerekeket. Néhány éve másfélmillió dollárt adott a gázai övezetben lévő palesztin iskolák felújítására. 

Talán ennyit a pénzügyekről, mert este a spanyolok elleni csoportmeccsen Cristiano Ronaldo is úgy tűnt, hogy nem foglalkozik vele. A mérkőzésen ugyanis nem egyszerűen csodásan futballozva szerzett három gólt, hanem egymást követően döntötte a csúcsokat. 

Eddig három vébén szerepelet, ezeken összesen háromszor talált a kapuba. Meg péntek este is. A hármasa nem volt klasszikus mesterhármas, de ezzel együtt is 33 évesen és 130 naposan ő a legidősebb labdarúgó, aki triplázni tudott egy meccsen. Amúgy pályafutása során ez volt az ötvenegyedik hármasa.

A portugál zseni az eddigi világbajnokságain nem hozta a szokásos formáját. 2006-ban 26 próbálkozásból jött össsze egy gól, 2010-ben és 2014-ben 22-ből volt meg az egy találat, péntek este öt kísérlet hozta meg a három gólt. Ezek közül különösen az utolsó volt a fontos, hiszen korábban 45 próbálkozása volt szabadrúgásból a válogatottban, de nem talált kapuba, a spanyolok ellen ez is összejött. Ezzel ő lett az első játékos a sportág történetében, aki világbajnokságon háromszor vette be a spanyol kaput. 

Olyan labdarúgó sem sok volt a történelemben, aki négy vébén szerzett gólt. Eddig csak Pelé, Miroslav Klose és Uwe Seeler mondhatta el ezt magáról. Egészen kiemelkedő társasághoz csatlakozott a portugál. Ugyanakkor ő az első játékos, aki a nagy tornáka figyelembevéve (világbajnokság, Európa-bajnokság, Copa América) sorozatban nyolc eseményen szerzett gólt. 

Ronaldo 84 gólnál tart a válogatottban, vagyis éppen annyinál, mint ameddig Puskás Ferenc jutott. Ezzel a második helyen állnak a listán, amelyet az iráni Ali Daei vezet 149 meccsen szerzett 109 góljával. A portugálnak 151, Puskás Ferencnek 89 mérkőzés kellett a 84 gólhoz, szóval elfogultan mondhatjuk, hogy a mi legendánk azért hatékonyabb volt, de be kell látni, közel egy szinten vannak. 

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/54238/pics/lead_800x600.jpeg
Cristiano Ronaldo,Labdarúgás,labdarúgó-vb
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?