Blogolj!

Ötös után fegyelmi a szaúdi focisták jutalma

Dorogi László

A szaúdi válogatott szégyenteljesen hitvány világbajnoki nyitánya néhány fegyelmi vizsgálatban manifesztálódott csütörtök este. Van az az ötös, aminek még a nebuló sem örül.

Fotó: AP

Végre valahára csütörtök délután elkezdődött a világ által olyannyira várt nagyszabású futballünnep Oroszországban, bár a nyitómeccs finoman fogalmazva sem a legínycsiklandóbb párosítást tálalta fel előételként. A világbajnoki mezőny papíron két leggyengébb együttese csapott össze Moszkvában, mondjuk nehezen nevezhető egy egyoldalú kivégzés összecsapásnak.

Az csak egy dolog, hogy a szaúdi válogatott sem fizikailag, sem mentálisan, sem technikailag nem ért fel a közepes teljesítménnyel is egy ötöst hintő oroszok szintjére, de a felkészülési mérkőzéseken mutatott biztató futballjuk után még nagyobb csalódást okozott a játéknak nevezett förmedvényük. Nem tudom, mi volt a chilei válogatottól a vb-kvalifikációs kudarc következtében kiebrudalt Juan Antonio Pizzi elképzelése erre a mérkőzésre, mert a találkozó egészében úgy tűnt, hogy leginkább a következő Szaúd-Arábia futballjának lényege: vigyük át a labdát az orosz térfélre, ahol szépen álljunk meg, majd passzolgassunk néhányat csak és kizárólag oldalirányban, vagy hátra, hogy aztán inkább előbb mint utóbb elhibázzuk az átadást és a szbornaja kénye-kedve szerint nyargalhasson a kapunk irányába.

A szbornaja viszont nem nyargalt, mert nagyon is kényelmes utazótempót vett fel Csercseszov mester legénysége. A lagymatag iramnál is szembetűnőbb volt, hogy bizony a hazaiak is bele-bele nyúltak a technikai hibákat tartalmazó feneketlen puttonyba, hogy elővegyenek egy-két régi darabot. Mindenesetre fél gőzzel és a hazai pálya nyújtotta idegesség terhével együtt is felkoncolták ellenfelüket, amitől nagyobb kritika nem is érhetné az ázsiaiakat szaúdiakat.

A Szaúdi Labdarúgó Szövetség elnöke azonnal reagált is a gyalázatos produkcióra, a válogatott több játékosa - Abdullah Al-Majuf kapus, Mohammad al-Szahlavi csatár és Oszama Havszavi védő - ellen fegyelmi vizsgálatot kezdeményezett a Luzsnyiki Stadionban elszenvedett kudarc miatt. Adel Izzat az Al-Jaum asz-Szabia elnevezésű kiadványnak azt is elmondta, nagyon csalódottak a vereség miatt, az eredmény pedig abszolút nem kielégítő, hiszen nem tükrözi a felkészülésük szintjét, mert a felkészítő program egyik fő eleme éppen az volt, hogy a szaúdiak le tudják győzni az erős csapatokkal szembeni félelmüket.

Ez viszont rettenetesen nem sikerült. Ráadásul, nem egy erős csapattól tojták össze magukat, hanem egy közepes garnitúrától, amely ha egy kicsit is képzettebb és gólratörőbb futballt játszik, meg sem állt volna a nyócegyeztetésig. Ahhoz persze kellett volna egy szaúdi gól is, de az az érzésem, azt akkor sem látjuk meg, ha reggelig kergetik a labdát a jól öltözött urak.

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/54197/pics/lead_800x600.jpg
Labdarúgás,labdarúgó-vb
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?