Blogolj!

Az utolsó magyar ecsetvonás a világfutball vásznán

Dorogi László

A 2018-as oroszországi világbajnokságot csak külső szemlélőként figyelhetjük, de az elmúlt évtizedekben már hozzászokhattunk, hogy nélkülünk rendezik a tornát. Volt azonban olyan idő is, amikor mi írtuk a történelmet a foci vb-n...

Fotó: mult-kor.hu

Ha feltennénk egy laikusnak a kérdést, hogy melyik az egyetlen olyan válogatott a labdarúgó-világbajnokságok történetében, amely egy mérkőzésen két számjegyű találatot ért el, vélhetően nem a magyar csapat ugrana be neki válasz gyanánt csípőből. Pedig 1982. június 15-én a Nyilasi Tibor, Kiss László fémjelezte, Mészöly Kálmán szövetségi kapitány irányította meggypiros válogatott elhelyezte El Salvadort a világ futballtérképén... csak nem éppen úgy, ahogy azt a latin-amerikaiak szerették volna.

Azt persze még Nyilasiék sem tudhatták, hogy a következő 36 évben csupán egyszer leszünk tevékeny részesei a világ futball-seregszemléjének - ráadásul akkor is kapunk egy hatos pakk gombócot a szovjetektől -, de mintha csak megérezték volna, utolsó nagy dobás lehetőségét, szenzációs erődemonstrációval írták be magukat a történelemkönyvekbe és az akkori lapok hasábjaira.

Fotó: mult-kor.hu

Az 1982-es világbajnokságon a magyar csapat El Salvadorral, Belgiummal és Argentínával került egy kvartettbe, s a két nehezebbnek tűnő ütközet felütéseként El Salvador ellen nyitotta a tornát Mészöly Kálmán legénysége. A stáb és a szövetségi kapitány - ahogy azt később maga is elismerte - nem sokat tudott a salvadoriakról. Akkoriban még a komolyan számba vehető válogatottakról és csapatokról sem sorjáztak a videofelvételek mint manapság, nem hogy egy olyan nemzeti együttes mérkőzéseiről, amelyről gyakorlatilag Spanyolországban hallottak először a magyar játékosok. Mészöly Kálmán egy felkészülési mérkőzését tekintette meg El Salvadornak a vb előtt, s már ez alapján megállapíthatta, nem okozhatnak gondot nekünk. Azóta tudjuk, hogy a papírforma még nem jelent semmit, elég ha csak Andorra, vagy Luxemburg amatőr futballistáit kérdezzük erről...

Ahogy négy évvel később a szovjetek minket, úgy csaptuk arcul a salvadoriakat, Nyilasi fejesével már a negyedik percben megszereztük a vezetést és még a szünet előtt Pölöskei Gábor és Fazekas László góljaival megtripláztuk előnyünket. Mészöly Kálmán legnagyobb húzása persze Kiss László csatába küldése volt a második félidőben, a csodacsere pedig a világbajnokságok történetének leggyorsabb mesterhármasát elérve hálálta meg a bizalmat: a 69., a 72. és a 76. percben is bevette a salvadori kaput. Kiss mesterhármasa a mai napig az egyetlen olyan tripla, amelyet cserejátékos szerzett - az oroszországi vb nyitómeccsén Gyenyisz Cserisev nem állt távol ennek megismétlésétől.

Fotó: mult-kor.hu

A történelmi mérkőzés végeredményét végül Nyilasi Tibor találata állította be, így a találkozó - bár csak holtversenyben - a világbajnokságok történetének legnagyobb arányú győzelmével ért véget. A 11 gól a vb-k történetének legtöbb találata egy mérkőzésen és ezen kívül csupán két válogatottnak sikerült világbajnokságon kilenc gólos különbséggel legyőznie ellenfelét: 1954-ben az Aranycsapat Dél-Koreát, 1974-ben Jugoszlávia Zaiért múlta felül 9-0-ra, ám sem Puskásék, sem a jugoszlávok nem érték el a két számjegyű góltermést.

A parádés kezdés ellenére nem jutottunk tovább Spanyolországban a csoportkörből, a második mérkőzésen ugyanis 4-1-re kaptunk ki a Diego Maradona vezette címvédő Argentínától, Belgium ellen pedig csupán 1-1-es döntetlent értünk el. Mészöly Kálmán később úgy emlékezett vissza, hogy az argentinok elleni meccsen elkövetett egy nagy hibát, méghozzá azt, hogy a 10-1-es, önbizalomnövelő sikert követően túlságosan defenzív taktikát választott és a döntetlenre játszott, hogy tartalékoljanak a belgák elleni, sorsdöntő ütközetre.

Magyarország-El Salvador 10-1 (3-0)
Elche, Nuevo Estadio, 1982. június 15., 23 ezer néző. V: Ebrahim El Doj (bahreini)
Magyarország: Mészáros Ferenc – Martos Győző, Bálint László, Garaba Imre, Tóth József – Müller Sándor (Szentes Lázár, 69.), Nyilasi Tibor, Sallai Sándor – Fazekas László, Törőcsik András (Kiss László, 56.), Pölöskei Gábor
Gól: Nyilasi (4., 83.), Pölöskei (11.), Fazekas (23., 54.), Tóth J. (50.), Kiss L. (69., 72., 76.), Szentes (70.), illetve Luis Ramírez (64.)

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/54190/pics/lead_800x600.jpg
Labdarúgás,labdarúgó-vb,Magyar labdarúgás,magyar labdarúgó-válogatott
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?