Blogolj!

10 + 1 tény, amit valószínűleg nem tudtál a foci vb-ről

Dorogi László

Nincs mese, a mai nappal elkezdődik az egy hónapig tartó futball-őrület, a világ szeme mostantól Oroszországra és a labdarúgásra szegeződik. Ki nyert legtöbbször? Mikor voltunk ott mi is legutóbb? Minden kérdésre választ adunk!

Csütörtök reggeltől kedvenc pékségünkben, az étteremben, ahol ebédelünk, a kisboltban, ahová leugrunk kenyérért, az orvosnál, ahová remélhetőleg nem kell mennünk, az iskolában, ahol már akáció van és a munkahelyünkön is - szóval bárhol - garantáltan el fogunk csípni egy-két olyan párbeszédet, amelynek a témája a foci. Nem is lehet ez másképpen, hiszen Oroszország és Szaúd-Arábia mérkőzésével elkezdődik a 21. labdarúgó világbajnokság.

Négyévente még azok is gyakran képernyők elé huppannak, akik egyébként nem követik napi rendszerességgel a labdarúgást, így nekik - és persze a fanatikusoknak is - összegyűjtöttünk néhány érdekességet a foci vb-vel kapcsolatban.

1. Kezdjük rögtön a helyszínnel, Oroszországgal, amely története során először ad otthont a rangos világversenynek. Az orosz válogatott - a szovjet érát is beleszámolva - 11. alkalommal lesz ott a foci vb-n, a legjobb helyezést 1966-ban érte el Szovjetunió néven, amikor az angliai világbajnokságon negyedikek lettek. Óriási szenzáció lenne, ha most meg tudnák ismételni ezt a teljesítményt, hiszen a 32 résztvevő nemzet közül ők állnak a leghátrébb a FIFA - nem mindig mértékadó - ranglistáján, csupán a 70. pozícióban szerénykednek, még nyitómeccses ellenfelük, Szaúd-Arábia is három hellyel előzi meg őket. Ezen a listán vagyunk mi ötvenegyedikek...

Fotó: The Sun

2. Ez lesz a 21. seregszemléje a világ labdarúgásának, a legsikeresebb nemzet a tornák történetében nem meglepő módon Brazília. A dél-amerikaiak eddig ötször ülhettek fel a futballvilág trónjára, 1958-ban, 1962-ben, 1970-ben, 1994-ben és 2002-ben lettek világbajnokok, ráadásul az eddigi húsz torna mindegyikén szerepeltek. A brazilok mögött Németország és Olaszország áll az örökrangsor második helyén 4-4 tornagyőzelemmel, hatalmas szenzáció, hogy az olaszok 1958 után először nem lesznek ott a világbajnokságon, a pótselejtezőben Svédország ejtette ki őket.

3. A 2018-as világbajnokság legidősebb játékos az egyiptomiak rutinos kapusa, Esszám el-Hadari lesz, aki januárban töltötte be a 45. életévét. Ő nem valószínű, hogy megdönti a kameruni Roger Milla rekordját, aki az 1994-es vb-n 42 évesen talált be Oroszország kapujába, ezzel a mai napig ő a tornák történetének legidősebb gólszerzője.

A vb legidősebb játékosa. (Fotó: AFP)

4. Ma már csillogó-villogó, ezer színben pompázó focicsukákban díszelegnek a játékosok, ám nem volt ez mindig így. Az 1950-es tornán történt meg a vb-k történetének egyik legfurcsább esete, amikor az indiai válogatottat nem engedte futballozni a nemzetközi szövetség, mert az indiai játékosok nem voltak hajlandóak cipőt húzni a lábukra.

5. Sajnos, mi magyarok ezúttal sem szoríthatunk hazánk fiaiért a világbajnokságon, utoljára a Mezey György irányította együttes jutott ki a tornára 1986-ban, ám az a kaland csúfos véget ért. A mexikói Irapuatóban 6-0-ra mostak le minket a pályára szovjetek, már a negyedik percben 2-0-ra vezettek, s végül semmi esélyünk nem volt a győzelemre.

Fotó: csakfoci.hu

6. Két újoncot is avatnak az oroszországi vb-n, Panama és Izland nemzeti csapata is először jutott ki a seregszemlére. A legutóbbi debütáns a szlovák válogatott volt a 2010-es dél-afrikai világbajnokságon. Izland ráadásul a legkisebb népességű ország, amely részt vesz a világbajnokságon, mindössze 334 000 lakost számlál a szigetország.

7. Az 1962-es világbajnokság óta egyetlen nemzeti csapatnak sem sikerült a címvédés, ezt a sorozatot szeretnék megtörni a németek, akik most is rendkívül erős kerettel érkeznek a tornára, még úgy is, hogy a 2014-es fináléban, az argentinok felett, hosszabbításban aratott győzelem egyetlen góljának tevékeny részesei közül egyik sem lesz ott Joachim Löw keretében: akkor André Schürrle gólpasszát váltotta gólra Mario Götze, ezzel lett világbajnok Németország. Intő jel lehet azonban a németek számára, hogy az előző két vb-nek címvédőként nekifutó válogatott csúnyán leszerepelt, Olaszország 2006-os győzelme után 2010-ben még a csoportjából sem jutott tovább, ahogy a spanyolok a 2010-es sikert követően szintén bent ragadtak a kvartettjükben 2014-ben.

Fotó: FAZ

8. Mexikó több rekordot is tart, amelyet valószínűleg nagyon szívesen átengednének más országnak. A közép-amerikai válogatott szenvedte el eddig a legtöbb vereséget a vb-k történetében, szám szerint 25-öt, ráadásul Mexikónál senki sem jutott ki többször (16) a tornára úgy, hogy ne nyert volna világbajnoki címet.

9. Ha már rekordok, a selejtezős csoportunk második helyén záró, majd pótselejtezőn kvalifikáló svájciak az egyetlen olyan csapat, amely úgy esett ki egy vb-ről, hogy gólt sem kapott. A 2006-os németországi világbajnokságon a csoportkörben 0-0-s döntetlent játszottak Franciaországgal, majd Togót és Dél-Koreát is 2-0-ra verték. A nyolcaddöntőben 0-0-t játszottak Ukrajnával, de a büntetőpárbajban egyszer sem tudtak betalálni. A svájci csapat egyébként legutóbb a hazai rendezésű, 1954-es vb-n jutott el a negyeddöntőbe, azóta sosem sikerült ilyen messzire evickélniük.

Fotó: Eurosport

10. A világbajnokságok történetének legeredményesebb labdarúgója a német válogatott Miroslav Klose, aki négy vb-n szerepelt a nemzeti csapattal és 24 találkozón 16 gólt szerzett. Őt követi 15 találattal a brazil Fenomén, Ronaldo, aki 5 mérkőzéssel kevesebbet játszott Klosénál. AZ egy tornán szerzett legtöbb találat viszont egy francia labdarúgó nevéhez, bizonyos Just Fontaine-hez fűződik, aki az 1958-as tornán 13-szor volt eredményes.

10 + 1. Statisztikailag kimutatott tény, hogy a világbajnoki cím nagyon is pozitív hatással van a győztes nemzet szaporulatára, kilenc hónappal a világbajnoki győzelmet követően valóságos bébibumm alakul ki a világbajnok országban. De nem csak a világbajnok, hanem a rendező ország is beszáll a buliba, kilenc hónappal a 2006-os németországi világbajnokságot követően 10 százalékkal ugrott meg a születések száma.

Fotó: Costumon

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/54149/pics/lead_800x600.jpg
Labdarúgás,labdarúgó-vb,világbajnokság
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?