Blogolj!

Történelmi jelentőségű foci vb-t rendeznek 2026-ban

Dorogi László

Mielőtt világszerte elindul az egy hónapig tartó futball-láz, a nemzetközi szövetség még gyorsan kijelölte a 2026-os helyszíneket.

Fotó: PA Times

A többesszám indokolt, hiszen az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó közös világbajnoki pályázata nyerte el a FIFA tetszését, így az amerikai kontinensen rendezik meg a 2026-os labdarúgó-világbajnokságot. Ez két szempontból is történelmi jelentőséggel bír, hiszen egyrészt még sosem rendezett három ország egyszerre foci vb-t, másrészt a nemzetközi szövetség tervei szerint itt lesz először 32 helyett 48 résztvevője a futballünnepnek.

A másik lehetséges helyszín az ötödik nekifutásra is elbukó Marokkó lett volna, ám vélhetően a FIFÁ-nál nem mertek két kockázatos (Oroszország és Katar) után egy harmadikat is bevállalni és az amerikai pályázat egyébként is mindvégig esélyesebbnek tűnt a győzelemre. Ezzel az is eldőlt, hogy 1970 és 1986 után Mexikóba, 1994 után pedig az Egyesült Államokba is visszatér a vb. Ez lesz továbbá a 2002-es Japán, dél-koreai közös rendezésű világbajnokság után a második, amit nem egy ország rendez.

Az összamerikai pályázatban egyelőre 16 város neve szerepel, de ez a lista még nem végleges, 23 jelöltből választják majd ki a tényleges helyszíneket. A listán Kanadát és Mexikót három-három, míg az USA-t tizenhét város képviseli.

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/54109/pics/lead_800x600.jpg
Labdarúgás,labdarúgó-vb,világbajnokság
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?