Négy újabb halott Magyarországon
744 főre nőtt a hazánkban beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma, elhunyt újabb négy idős krónikus beteg, és 67 főre emelkedett a gyógyultak száma.
Blogolj!

Brazília feldolgozta a feldolgozhatatlant

Dorogi László

A brazil labdarúgás történetének legsötétebb napjaként vonult be a történelembe a Németország ellen 7-1-re elveszített világbajnoki elődöntő. Úgy tűnt, a mély sebet az idő sem gyógyítja be, de négy évvel később ismét a selecao a világbajnoki cím egyik legnagyobb várományosa Oroszorszgában.

Fotó: butfootballclub.fr

Belo Horizonte sosem látott még akkora mészárlást, amit a csúcsra járatott német gépezet a brazil nemzeti csapaton hajtott végre. Brazília talán csak akkor élt át nagyobb kínokat, amikor az 1950-es világbajnoki döntőben Uruguay tűzte ki képzeletbeli zászlaját a Maracana gyepére és győzte le a legyőzhetetlennek hitt nemzeti tizenegyüket. A futballvilágot talán még sosem sokkolta annyira mérkőzés eredménye, mint amikor Németország saját otthonában koncolta fel a selecaót a 2014-es világbajnokság elődöntőjében, s akkor úgy tűnt, Brazília örökre elveszítette hitét a vallás utáni legszentebb vallásában, a labdarúgásban.

A négy évvel ezelőtti brazil labdarúgó-válogatottra aligha lehetett volna rásütni a világbajnokság legesélyesebb csapata címkét, a hazai pálya előnye, a futballmámortól átfűtött, mellszélességgel a csapat mögé álló nemzet mégis mind-mind amellett szólt, hogy a selecao felérhet a csúcsra a labdarúgás szent hazájában. Luis Felipe Scolari viszont rettenetes taktikát dolgozott ki a németek elleni, ma már csak a történelem egyik jelentős részeként emlegetett elődöntőre, a brazil csapat pedig önként és dalolva rohant bele a pengébe. Egyszer, kétszer, háromszor, hétszer.

Dunga kétszer is megbukott. (Fotó: AFP)

Az újjáépítést az egyszer szövetségi kapitányként már megbukott Dungára bízta a brazil szövetség, de a lejtőn rohamtempóban lefelé száguldó együttesen a játékosként 1994-ben világbajnoki címet nyerő korábbi középpályás sem találta meg a féket. Brazília zsinórban két Copa Americán rukkolt elő csalódást keltő produkcióval, sem 2015-ben, sem a 2016-os centenáriumi tornán nem jutott a legjobb négy közé, sőt mi több, utóbbin a csoportjából sem jutott tovább, ami azt megelőzően 1987-ben fordult elő utoljára. Dungával szemben nem csak az eredmények hiánya miatt fogalmazott meg éles kritikát a brazil közvélemény - bár náluk már éppen elég lenne ez is egy edző száműzetéséhez -, de az ex-szűrő egy olyan területbe gyalogolt bele stoplisával, ami sokkal inkább fáj a labdarúgást művészi szinten űző nemzetnek: elvette tőlük a Joga Bonitót, a játék élvezetét. Az edzőként a szó legrosszabb értelmében vett konzervatív Dunga csapata nem csak csalódást keltő eredményeket sorakoztatott fel, de futballja is nézhetetlen volt, a világbajnoki selejtező sorozat első hat mérkőzése után mindössze 9 ponttal szerénykedtek a nyolcas dél-amerikai csoport hatodik helyén és Brazíliát megcsapta a kétségbeesés szele: először maradhatnak le világbajnokságról, amióta világ a világ.

Fotó: AS

Brazília nem engedhette meg magának, hogy ismét mellényúljon szövetségi kapitány kérdésben, a válogatott élén másodszor is megbukó Dunga helyére pedig azt a Titét nevezték ki, aki a Corinthians-szal Libertadores Kupát nyert, s amely csapattal aztán a klub-világbajnokság döntőjében legyőzte az akkor BL-címvédő Chelsea-t. Tite elődjéhez képest egy jóval kreatívabb, szabadabb futballt engedélyezett játékosainak, s ahogy Neymar fogalmazott, nem a játékosok változtak meg a keze alatt, hanem a játékuk stílusa. A megrögzött bekkelést felváltotta egy amolyan feljebb tolt védekezés, s bár Tite filozófiájában is felfedezhető a kapott gólokra való törekvés, ezt közel sem úgy valósítja meg a csapat, ahogy tette azt Dunga idején.

Tite irányításával a hátralevő tizenkét világbajnoki selejtezőből tízet nyert meg Brazília két döntetlen mellett, 30 gólt szerzett, miközben csupán hármat kapott, s végül 2017 márciusában első nemzetként kvalifikálta magát az oroszországi vb-re, a selejtezőben második helyen záró Uruguayra pedig tíz pontot vert a sorozat végére. Az európai edzői tapasztalattal nem rendelkező 57 éves mester olyan játékosokat reaktivált, mint a Dunga idején létszámfölöttivé váló Paulinho, Thiago Silva, vagy a világ egyik legjobb szélső védője, Marcelo és visszaadta kreativitását a selecaónak.

Fotó: imagereward.com

Brazília hat felkészülési mérkőzést játszott le a világbajnokság előtt és csupán Angliát nem sikerült legyőznie, a Wembley-ben 0-0-s döntetlent ért el a selecao. A hat mérkőzést 12-1-es gólaránnyal abszolválta a Tite-legénység, amely az agresszívan és helyenként jól futballozó Ausztria 3-0-s legyőzésével hangolt az oroszországi tornára és egyúttal üzent a riválisoknak. Bár a brazilok ikonja, Pelé úgy fogalmazott, a jelenlegi selecaóból hiányzik a csapatszellem, Neymarék azon fognak dolgozni, hogy megcáfolják a legendát. Ha pedig ez sikerül nekik, hatodszor is csúcsra érhet a világ legsikeresebb futballnemzete.

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/53949/pics/lead_800x600.jpg
Brazília,Labdarúgás,labdarúgó-vb
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?