Blogolj!

A helyzet nem rossz, sőt nagyon is jó

Dorogi László

A magyar labdarúgó-válogatott futballkomédiájának árnyékában kissé mostohán feledkezünk meg kézilabdás ifjainkról, akik hősies küzdelemben arattak parádés győzelmet Szlovéniában világbajnoki selejtezőn.

Fotó: Illyés Tibor

Pedig az előjelek nem erről árulkodtak. Olyannyira nem, hogy a válogatott kispadján tétmérkőzést még nem nyerő Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány Nagy László reaktiválására kényszerült, s bár egy jó Nagy Lacit bármikor elbír a válogatott, cseppet sem előre mutató lépés visszahívása. No meg, a szintén veteránnak számító Ilyés Ferenc is kapott egy újabb behívót, összességében tehát a célként kitűzött sikeres fiatalítás levezetése helyett a régi jó dolgokhoz nyúlt a svéd, amelyekből alig maradt valami mára.

Aztán meg a Veszprém lekváros bukta szezonja sem Vranjes és a válogatott mellett szólt. A mester a bakonyiak vezetőjeként előbb csúfos körülmények között pottyant ki a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a Skjern ellen, hogy aztán a bajnoki címet is elbukja az egyetlen hazai kihívó MOL-Pick Szeged ellen. A magyar klubkézilabda két zászlóshajójára egyébként sem jellemző, hogy tolonganának a magyar játékosok a kezdő csapatokban, igazán meghatározó szerepet mindössze a már említett Nagy László, a Veszprémből távozó Schuch Timuzsin, a bakonyiak kapusa Mikler Roland, a sérüléséből visszatérő Lékai Máté és a szegedi bombatrió, a Balogh Zsolt, Bánhidi Bence, Bodó Richárd hármas játszanak.

Ilyen előjelekkel utazott el Koperba, a legutóbbi világbajnokságon bronzérmet szerző szlovén válogatott otthonában a magyar csapat, abban a tudatban, hogy nem egy szimpla világbajnoki selejtezős párharc első mérkőzésének fut neki, hanem hosszútávon a 2020-as tokiói olimpiai kvalifikációt is pillanatok alatt elbukhatja, ha nem szerez indulási jogot a német-dán közös rendezésű seregszemlére - ahogy ez történt négy évvel ezelőtt nem sikerült a katari világversenyre, s ahogy utána a riói játékokra sem. Akkor is Szlovénia parancsolt megálljt...

A mérkőzés forgatókönyve sem alakult ízlésünknek megfelelően, első támadásunkat kapufán csattanó labdával fejeztük be, a hazaiak pedig elléptek rögtön 3-0-ra. Aztán a későbbiekben a dán játékvezetők kiszórták Bánhidi Bencét egy meglehetősen véleményes piros lappal a játékból, majd második számú beállónkat, Sipos Adriánt is kipontozták. Úgy fújkálták a két perces büntetéseket, mintha kötelező lenne, ám kissé talán meglepő módon nem tudták megtörni a magyar csapatot. Sőt!

A találkozó utolsó 13 percében Szlovénia nem tudott akcióból gólt szerezni az utolsó másodpercekben szerzett szépítő találatán kívül. A magyar játékosok ellenben elképesztő és egyre csak növekvő önbizalommal cincálták szét a mérkőzés elején még kőkemény szlovén védelmet, az utolsó két gólunknál egészen demoralizáló figurákkal mattoltuk a csalódott hazaiakat. Végül 29 gólt szerezve és mindössze 24-et kapva öt góllal múltuk felül esélyesebbnek vélt riválisunkat, így kényelmes helyzetből várhatjuk a visszavágót.

Arra azonban nem gondolhatunk egy pillanatig sem, hogy ezzel a bravúros győzelemmel már ki is jutottunk a világbajnokságra, mert könnyen biliben találhatjuk a kezünket. Éppen így ne gondoljuk azt sem, hogy ezzel megoldódott a magyar kézilabdázás jövője, annak viszont nagyon is örüljünk, hogy Bóka Bendegúzok, Székely Mártonok tudtak előlépni, Lékai Máté és Bodó Richárd pedig a haldokló magyar kézilabda első megújult szívverései. Ahogy Columbo hadnagy fogalmazott a világhírű detektív-sorozat egyik epizódjában: a helyzet nem rossz, sőt nagyon is jó.

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/53909/pics/lead_800x600.jpg
kézilabda,válogatott
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?