Blogolj!

NB I: ki nevet a végén?

Az OTP Bank Liga utolsó fordulója előtt a bajnoki cím sorsa már eldőlt, ám az európai kupaindulást érő helyekért és a kiesés elkerüléséért még ádáz csatát vívnak a csapatok.

Az OTP Bank Liga 32. fordulójának zárómérkőzésén a Videoton magabiztosan győzte le 2-0-ra a Budapest Honvédot múlt vasárnap, amellyel megszerezte története harmadik magyar bajnoki címét. A székesfehérváriak sikerével az is biztossá vált, hogy a Ferencváros lesz az ezüstérmes, ám a harmadik, még szintén európai kupaindulást érő pozícióért hárman is versenyben vannak.

A legkedvezőbb helyzetből a 46 pontos, jelenleg harmadik Újpest várhatja az NB I utolsó körét, s már csak azért is, mert a Puskás Akadémia ellen aratott Magyar Kupa győzelmükkel biztosították az Európa-liga selejtezőjében való indulás jogát. Éppen ezért, ha a fővárosi lila-fehérek végeznek a dobogó harmadik fokán, a bajnokság negyedik helyezettje indulhat el Európa meghódítására.

A bizonyos negyedik helyen jelenleg az a Debrecen áll, amely éppen az Újpesttel találkozik az NB I 33. fordulójában, és amely két pont lemaradással követi a lila-fehéreket. A képlet egyszerű Herczeg András tanítványai számára, ha legyőzik az Újpestet, megszerzik a bronzérmet és ezzel együtt az Európa-liga indulás jogát is, de akkor is így lesz ez, ha nem szereznek kevesebb pontot az ötödik helyen tanyázó Budapest Honvédnál.

Fotó: haon.hu
Fotó: haon.hu

Az európai kupahelyekért folytatott harcnál viszont sokkal nagyobb izgalmakat tartogat a kiesés elkerüléséért vívott ádáz küzdelem, amelybe a már említett Honvédnak is lesz beleszólása, hiszen azt a Vasast fogadják, amelynek égető szüksége lenne a pontokra, de ne szaladjunk ennyire előre.

Az OTP Bank Liga 33. fordulója előtt még öt csapat eshet ki az NB II-be, ám mielőtt áttekintenénk az érintettek lehetőségeit, nézzük meg, mi rangsorol az azonos pontszámmal záró csapatok között. Az MLSZ versenykiírásának értelmében az NB I-ben ilyen esetben elsőként a több elért győzelem esik először számításba, ha ez megegyezik, a bajnoki mérkőzések gólkülönbsége dönt. Ha ez is megegyező, a több rúgótt gól, majd az egymás ellen játszott bajnoki mérkőzések pontkülönbsége, gólkülönbsége és az idegenben lőtt több gól alakítja ki a végső sorrendet. Legvégső esetben a fair play értékelés és sorsolás hivatottak meghozni a végső döntést, de remélhetőleg idáig nem fajul a helyzet és a lényegi kérdések eldőlnek a gyepen.

A legjobb helyzetből a 8. helyen tanyázó Mezőkövesd várhatja a sorsdöntő fordulót, a borsodiak az őket két ponttal követő, 9. Haladást fogadják szombaton. Ha a mezőkövesdiek pontot szereznek a szombathelyiek ellen, egészen biztosan bennmaradnak, ugyanakkor egy vereséggel akár komoly bajba is kerülhetnek, hiszen a Vasas annak ellenére, hogy jelenleg kieső helyen áll, egy győzelemmel többet tud felmutatni, így egy esetleges angyalföldi győzelem a Honvéd otthonában a kiesőhelyre sodorhatja a Mezőkövesdet vereségük esetén. A Haladásnak is csak a győzelem jelent biztos NB I-es tagságot jövőre, mert ha csak döntetlent érnek el Mezőkövesden, a Balmazújváros, Vasas, DVTK trióból pedig legalább kettő nyerni tud, máris a szombathelyiek szállnak alá a második vonalba.

Fotó: nyugat.hu
Fotó: nyugat.hu

A Haladáshoz hasonlóan 35 ponttal álló Balmazújváros a csalódott Ferencváros ellen lép pályára, és nem meglepő módon Horváth Ferencéknek is mindenképpen nyerniük kell, hogy bebiztosítsák NB I-es tagságukat, már csak azért is, mert az alsó ötösből a hajdúságiak rendelkeznek a legkevesebb (8) győzelemmel. Ezért ha vereséget szenvednek az FTC-től, a Vasas pedig csak egy pontot is szerez a Honvéd ellen, akkor is az angyalföldieknek kedvező helycsere történik.

Már persze ha nem nyer a Diósgyőr. A DVTK a tabella utolsó pozícójából vág neki a bajnoki hajrá utolsó etapjának, a borsodiak a már bajnok és ünneplésre készülő Videotont fogadják új arénájukban. Ha a Balmazújváros esetében azt mondtuk, szükségük van a győzelemre a bennmaradás biztosításához, a DVTK esetében ez hatványozottan igaz, kiegészítve azzal az aprósággal, hogy a diósgyőrieknek már egyáltalán nincs a saját kezükben a sorsuk. A DVTK csak úgy őrizheti meg NB I-es tagságát, ha nyer és mindeközben a Vasas, Balmazújváros, Haladás trióból legalább kettő nem szerez pontot, vagy pedig a Balmazújváros és a Vasas nem szereznek egynél több pontot.

S ha már Vasas. Az utolsó előtti helyen álló angyalföldieknek sem kell túlbonyolítaniuk a számolgatást, hiszen ha nyernek a Honvéd otthonában, biztosan bennmaradnak az NB I-ben, mivel a Haladás és a Mezőkövesd egymás ellen játszik. A Vasas úgy is bennmaradhat, ha csak egy döntetlent játszik, de a Balmauújváros kikap a Ferencvárostól, továbbá a Diósgyőr sem nyer.

Ezek után mit kívánhatnánk, jó szórakozást!

Fotó: vasasfc.hu
Fotó: vasasfc.hu

A OTP Bank Liga 33., utolsó fordulójának programja

19.00 Balmazújváros-Ferencváros
19.00 DVTK-Videoton
19.00 Haladás-Mezőkövesd
19.00 Honvéd-Vasas
19.00 Puskás Akadémia-Paks
19.00 Újpest-Debrecen

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/53471/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?