Blogolj!

"Meg lehet nézni hány ember életét szarták el!"

Horváth Ferenc kiakadt. Nem mondom, hogy igaza van, de megértem. Abban azonban kár lenne vitatkozni vele, hogy az NB I rendszere úgy rossz, ahogy van.

A Balmazújváros vezetőedzője már a Ferencváros elleni meccs előtt is füstölgött a nyilatkozatában. Akkor már tudta, hogy a Videotonban olyan híres játékosok lépnek pályára a Diósgyőr ellen, mint Réti Patrik (korábban egyszer állt be csereként), Mocsi Attila (sosem lépett még pályára az NB I-ben), Tamás Krisztián (6 meccs, 1 gól), Tóth Bence (5 meccs), Bolla Bendegúz (eddig egy percet sem játszott). 

Aztán a Diósgyőr legyőzte a Videotont – pedig a fehérváriak mindent megtettek, hiszen a második félidőben beállt a két 17 éves, Szabó Bálint és Torvund Alexander – a Balmazújváros meg ikszelt a Ferencvárossal. Így aztán a miskolciak maradtak az NB I-ben, míg a Balmaz a Vasas társaságában kiesett. 

Szegény Horváth Ferencnek nyilatkoznia kellett a tévében a meccs után és el is mondta mit gondol a rendszerről. 

(…) Elmondtam: a fairplay szabályai ellen nagyon súlyosan vétett egy csapat, azt is mindenki tudja, hogy ki. Egy olyan csapat tud bennmaradni több győzelemmel, akit mi háromszor megvertünk. Nem jó a bajnokság, rosszak a szabályok, háromszor játszunk, egy marhaság az egész, nem korrektek a csapatok. (…) Remélem mindenki tiszta lelkiismerettel fekszik le, aki meghozta ezeket a szabályokat. (…) Mi lenne, ha a Videoton a bajnokságért menne és én meg a Ferencváros ellen úgy küldöm fel a csapatomat, hogy tele van ifi játékosokkal? Napokig olvasnám az újságban, hogy milyen szar ember vagyok. Most mindenki felteszi a kezét és nem emlékszik senki a sztorira. Körbe lehet menni és meg lehet nézni, hány ember életét szarták el. Tiszta lehet lekiismeretünk, kitehetjük az ablakba, de holnapra már nem emlékszik erre senki. Majd tapsolunk a Bajnokok Ligájában.

Több dologban is igaza van Horváth Ferencnek. Az egyszerűen kabaré, hogy a magyar NB I-ben évek óta három kört rendeznek, vagyis bizonyos csapatok ellen két idegenbeli és egy hazai meccse van az együtteseknek. Vicc… Miért nem játszanak négyet? Mi más dolguk van? Sajnos a magyar bajnokságban, az elmúlt évek tapasztalatai alapján szeptemberben már nyugodtan lehetne szerdai fordulókat rendezni, mert a nemzetközi kupákban ekkor már nincs csapatunk – tavasszal meg aztán végképp lehet hét közben futballozni. 

A Diósgyőrnek és a Balmazújvárosnak is 36 pontja lett a végén, de a miskolciak kettővel több meccset nyertek meg, márpedig a szabályok szerint ez rangsorol. Ez is örök vita – gólkülönbséggel a Balmaz marad volt az élvonalban –, de az biztos, hogy ez jobb szabály, mintha az egymás elleni eredmények döntenének. Már csak a három körös, fentebb taglalt dolgok miatt is, meg azért így az egész bajnokságban nyújtott teljesítmény állítja fel a sorrendet, nem a páros összevetés. Hogy a gólkülönbség, vagy a győzelmek száma fontosabb a rangsor szempontjából, az nehéz kérdés. Előbb a háromkörös hülye rendszert szüntessék meg, aztán majd meglátjuk. 

Ami pedig a Videotont illeti. Nem biztos, hogy szép lépés volt a juniorokat bevetni, de az vesse rájuk az első követ… A piros-kékeknek hamarosan kezdőik a felkészülés, hiszen a BL-selejtező kvalifikációjának rostáló körében kell beszállnia a csapatnak. Pihentettek. Rá is mondhatjuk, hogy igaza van Marko Nikolics vezetőedzőnek. A baj az, hogy nem a Pakssal játszottak, így nem a hetedik hely sorsát, hanem a kiesés kérdését befolyásolták. Persze, ha lett volna néhány szerdai forduló, akkor előbb véget ért volna a szezon. Lett volna idő kipihenni a nagy terhelést. 

Amúgy szombaton Európában alig rendeztek már meccset. Komolyabb helyeken már korábban véget ért a szezon. Olyan bajnokságokban is, ahol 12 csapat szerepel az élvonalban és négy kör van…

Végül egy érdekesség. Horváth Ferenc a pályafutása során több csapatban is futballozott, de kettőhöz szokás igazából kötni. A Ferencvároshoz és a Videotonhoz. 

3
https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/53504/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 3 db hozzászólás érkezett!
Papinianus válasza: Kecskés István bejegyzésére 2018-06-03 17:02:26
A Balmaz a Fradit is megverhette volna - majdnem sikerült is. Csakhát két öngól nem fér bele.
Akármi is a szabály, 33 meccs + a kupameccsek az nem kevés, azzal nincs gond. Alapvetően a lebonyolítás rendben van, viszont lehet, hogy meg kéne fontolni a 14 fősre bővítést az NB I-ben.
Válaszolok
Kecskés István
Kecskés István válasza: Papinianus bejegyzésére 2018-06-03 14:05:40
Sajnos tévedsz, mert az UEFA tiltása a BL/EL esetén csak a BL-döntőre vonatkozik. Ezért volt az utolsó előtti fordulónk vasárnap. Szerdán nyugodtan lehet futballozni a magyar bajnokságban, ha BL-meccsek vannak máshol. A válogatottra persze más szabályok vonatkoznak. Nyilván megverhette volna a Balmaz mondjuk a Mezőkövesdet, ebben igazad van, ellenben a Videoton is felküldhette volna a rendes csapatát.
Válaszolok
Papinianus 2018-06-03 11:05:06
Azért nem játszanak négy kört, mert nem fér bele az időbe a hosszú téli szünet miatt. Hét közben azért nem lehet játszani, mert ha BL/EL vagy válogatott játéknap van akkor az UEFA nem engedi, hogy aznap bajnoki is legyen. Ezt leginkább télen lehetne megtenni, de akkor nálunk nem alkalmas játékra az időjárás.
Egybéként meg a Balmaznak saját kezében volt a sorsa: ha nyert volna akkor bent marad, nem a Videotonra kell mutogatni.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?