Blogolj!

Elment az utolsó sikeredző

Kecskés István

Váratlan hirtelenséggel elhunyt Kovács Ferenc, aki 1985-ben UEFA-kupa döntőbe juttatta a Videotont.

Mi negyvenesek azon a Videotonon nőttünk fel, amivel Kovács Ferenc csodát tett, talán neki és a csapatának köszönhetjük, hogy megszerettük a futballt. Mi már lemaradtunk a klubcsapatok nemzetközi meneteléséről, nem láttuk KEK-döntőben a Ferencvárost, vagy BEK-elődöntőben az Újpestet. Nekünk 1984 ősze és 1985 tavaszán mutatta meg először – és utoljára – legjobb arcát a magyar klubfutball. Ma már elképzelhetetlen, hogy csak honfitársainkból álló együttes kiejtse a kupából a PSG-t, vagy éppen a Manchester Unitedet, esetleg győzzön a döntő visszavágóján a Real Madrid stadionjában. 

Márpedig Kovács Ferencnek és annak a Videotonnak ez is sikerült – amellett, hogy a Dukla Praha-t, a Partizan Beogradot és a Zseljeznicsart is búcsúztatta a csapat. Hihetetlen lenne ez most, de csoda volt ez akkoriban is. Kovács Ferenc nagy edző lett. Futballistának sem volt rossz, hiszen 1954-ben (micsoda idők voltak!) mutatkozott be az MTK-ban, amellyel bajnok és kupagyőztes volt, kétszer megnyerte a Közép-európai Kupát és bejutott a KEK-döntőbe is. A válogatottal bronzérmes volt az 1960-as olimpián. 

Pályafutása után egyből edzőnek állt: az MTK utánpótlása után jött az Egri Dózsa, majd 1972-től öt év Videoton, majd a Vasas és a magyar válogatott kispadja következett és a Debrecen után visszatért Székesfehérvárra, hogy történelmi sikereket érjen el a csapattal. Egy spanyol kitértő után ismét a Videoton következett, majd a Szeged és az Újpest vezetőedzője is volt. Szakvezetőként kupagyőztes volt az MTK-val és az Újpesttel, de a Videoton első dobogós helyei is az ő nevéhez fűződnek. 

Kovács Ferenc az elmúlt években is aktívan élt és a labdarúgásnak szentelte mindennapjait, 2008 óta a Videoton FC tiszteletbeli elnökeként és az MLSZ-ben is dolgozott. Számára a titulus nem csak egy üres szólam volt, hiszen szinte nem telt el nélküle Vidi-meccs, edzőmérkőzésekre, valamint idegenbeli bajnoki találkozókra is kísérte a csapatot, természetesen a helyszínen ünnepelte klubunk harmadik bajnoki sikerét is vasárnap a Pancho Arénában. Az éremátadást sajnos már csak fentről, a többi elhunyt Vidi-legenda társaságából nézheti – emlékezett meg róla a vidi.hu.

Isten nyugosztalja Feri bácsi! Köszönjük, hogy megszerettette velünk a futballt. 

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/53354/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?