Blogolj!

Tizenöt másodpercre a mennyországtól

Dorogi László

Ennyin múlott a magyar jégkorong-válogatott feljutása az A csoportba. Aztán jöttek az újonc britek és mindent tönkretettek.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Valahol a szombat esti meccs 45. percének tájékán már láttam lelki szemeim előtt, ahogy egy év múlva ilyenkor Sebők Balázs két kanadai között kacskaringózik el a pakkal a pozsonyi jégen, odaszerkeszti Sofron István ütőjére azt, aki nem tétovázik, s úgy, mint általában, büdös nagy gólt pofoz a juharlevelesek hálójába, ezzel megcselekedve azt, ami a szapporói hősöknek nem sikerült a 2009-es, szintén szlovákiai A-csoportos jégkorong-világbajnokságon - gólt szerez a jégkorong legnagyobb hatalma ellen.

2-0-ra vezettünk ekkor a britekkel szemben a divízió I-es vb utolsó mérkőzésén, azon a találkozón, amelyen a korábbi eredmények alakulásának folyományaként az elitbe való feljutásunkhoz elég lett volna egy rendes játékidőben aratott győzelem, a papíron nálunk gyengébb erőt képviselő szigetországiak ellen. Csakhogy ez a világbajnokság tökéletesen rávilágított arra, hogy a papírformával jól kitörölhetjük a valagunkat, mert annyira kiegyenlített a mezőny, hogy sokkal inkább dönt egy-egy összecsapáson az aktuális forma, vagy éppen a jól/rosszul megválasztott taktika.

Jarmo Tolvanen, a magyar jégkorong-válogatott finn szövetségi kapitánya tökéletes taktikát dolgozott ki a britek ellen, amit a játékosok tökéletesen végre is hajtottak. Remekül jöttünk ki a jégre, agresszívak voltunk, sokat ütköztünk, hátul pedig remekül zártuk a területeket és nem engedtük kibontakozni ellenfelünket. Aztán az is bizonyosságot nyert, hogy a jégkorong ettől a világ egyik leggyönyörűbb és egyben legborzalmasabb sportága, hogy másodpercek alatt állhatnak be olyan változások a mérkőzés alakulásába, amelyeknek se híre, se hamva nem volt előtte.

"Szerencsére" egy olyan országban élünk, ahol mindenki kurv@ okos az ilyen vereségek után, mert hát miért öntjük a TAO-s pénzeket egy ilyen "sikertelen" sportágba, hogy lehetünk akkora csicskalángosok, hogy ezt az újonc válogatottat sem tudjuk legyőzni 2-0-s előnyből hazai pályán és egyáltalán, hogyan képzelik azt a magyar jégkorongozók, hogy bármi keresnivalójuk lehet ebben a tökéletesen magyartalan sportágban. "Szerencsére" telis tele vagyunk ilyen jóindulatú és empatikus honfitársakkal, mert hát az ilyenek nélkül ugye sosem jutnánk előre az életben.

Lesarkítva a dolgokat, tulajdonképpen egyetlen momentum döntötte el a fel nem jutásunk sorsát Nagy-Britannia ellen, mégpedig az, hogy a sorsdöntő egyenlítő brit találatot megelőző bulit nem tudtuk elhozni. Ha az ott és akkor sikerül, kényelemesen lepörög a játékidő és az ismét fantasztikus magyar szurkolótáborból pedig kirobbanhatott volna az oly régóta érlelődő örömmámor. Azt már persze zárójelben tehetjük hozzá, hogy sokkal több sikerrel kecsegtetett a kazahok és a szlovénok elleni két mérkőzés is, amelyeket végül egyaránt elveszítettünk. Valahol sorsszerű, hogy nekünk ezeket a találkozókat így kell elbuknunk hazai pályán, emlékezzünk csak a 2010-es, olaszok elleni hosszabbításos vereségre, s erre a listára kerül most fel a britek elleni kudarc is.

Egy valami mellett viszont nem mehetünk el szó nélkül, ez pedig az a tény, hogy az elmúlt tíz évben - a szapporói csoda óta - egy gyakorlatilag amatőr körülmények között, mostohagyermekként nevelt sportágból egy, a szó minden pozitív értelmében profi terméket állítottunk elő, s nem csak az infrastrukturális fejlesztésekre kell itt gondolnunk, hanem arra, hogy például abból a szapporói csapatból hányan dolgoznak most edzőként, klubvezetőként a magyar jégkorong további fejlődéséért és jövőjéért. És amíg ilyen kezekben van a magyar hoki irányítása, addig egy pillanatig sem kell aggódnunk, hiszen az elit elérése mindig csak egy karnyújtásnyira lesz. S hát valljuk be, ez hatalmas szó egy ilyen, a szó minden értelmében kicsi téli sport nemzeten belül.

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/51890/pics/lead_800x600.jpg
Jégkorong,világbajnokság
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?