Blogolj!

Késely Ajna: A béka feneke alatt voltam, de sikerült szárnyalva feljönnöm

Hajnali keléssel kezdődik egy átlagos napja a 16 éves junior világ- és Európa-bajnok úszónak, aki a folyamatos „jövés-menés” nélkül már el sem tudja képzelni életét. Ugyan megdöntötte Egerszegi Krisztina ifjúsági országos csúcsát, mégsem erre a legbüszkébb. Turi György tanítványa utolsó ifjúsági évére hatalmas elszántsággal készül, és ami utána jön azt is felkészülten várja. Jelenleg Vásárhelyen készül az idei szezonra, a Promenad.hu beszélgetett vele.

Ajna ötévesen kezdett el komolyabban foglalkozni az úszással. Édesapja vette rá, hogy az Újhegyi Uszodába járjon oktatásra, ahol Major Zoltán kezei alatt hamar felkerült a versenycsoportba. Innen már egyenes út vezetett a Kőbányai Sport Clubhoz. Mint mondja nem volt mindig egyértelmű, hogy úszó lesz belőle, hisz kislányként táncolt is, végül az előbbi mellett döntött.

 Úgy érzem, jól döntöttem, ezt igazolja az is, hogy mindig is a vízben éreztem a legjobban magam

 teszi hozzá mosolyogva.

– Köztudott, hogy az élsportolók életében jelentős szerepet kapnak a kemény edzések. Hogyan néz ki Késely Ajna egy átlagos hétköznapja?

 Megvan a saját bioritmusom, ha nincs meg a szokványos jövés-menés, akkor rosszul érzem magam. Általában négy után kelek, majd anyukám elvisz a reggeli erőnléti tornára, ami fél hattól fél nyolcig tart, utána tízig úszom. Majd rohanok be az iskolába, ahol egyig vagy háromig vagyok, attól függően milyen óraim vannak.

A délutánhoz még egy úszás hozzátartozik, így hétkor esek haza. Ilyenkor próbálok valamennyit tanulni, de szinte már a könyv felett eltudnék aludni.

– Idén nyáron három nagy nemzetközi versenye is lesz. Mik a tervek, hogyan készül egyszerre három versenyre?

 Az előző évben megtudtuk oldani, hogy mindegyiken jól teljesítsek. Remélhetőleg idén még jobban feltudok majd készülni, mivel több időm lesz a két verseny közti regenerálódásra.

Gyuri bá mindig mondja nekem: „Fizikálisan fel vagy készülve, az már rajtad múlik, mentálisan hogyan készülsz fel.”

És valóban rajtam múlik, hogy az adott pillanatban minden mozdulatommal jól reagáljak, ezért is végeztem el a mentális tréninget.

A lényege röviden, csakis pozitív szemlélettel szabad a feladathoz hozzáfogni.

 

– Melyik száma jelenleg a legfontosabb? Korábban a 800 gyorsra mondta azt, hogy kedvenc, az ifi vb-n viszont 400-on nyert aranyérmet.

 Továbbra is a 400 és a 800 méteres gyors az, amit a legjobban szeretek. Néha mégis “erőltetjük” a vegyes úszást is, ami számomra nem egy kedves szám.

– A sajtóban nagy visszhangja volt, hogy sikerült megdönteni Egerszegi Krisztina 1985-ös ifjúsági országos csúcsát 100 háton. Valóban ez volt a legkedvesebb pillanata?

– Egerszegi Krisztina csúcsát megdönteni nagyon jó érzés volt, mégis egy másik esetet említenék. Amikor az ifjúsági olimpiára készültem hiába próbáltam szintet úszni 400 gyorsan, nem sikerült. Majd másnap azt mondtam, akkor is megcsinálom. Három másodperccel jobban úsztam, ami egy versenyen elég sok, úgyhogy erre vagyok a legbüszkébb, hiszen

egy nehéz hullámvölgyből, ahol a béka feneke alatt voltam, sikerült szárnyalva feljönnöm.

– Ismét Hódmezővásárhelyen edz, ahol a junior Európa-bajnokságon a 200, 400 és 800 méteres gyorson is sikerült mindenkit maga mögé gyűrnie. Milyen tervekkel vágott neki az edzőtábornak és az idei évnek?

 Nagyon szeretek Vásárhelyen, hiszen életem legszebb élményeit szereztem itt. Ráadásul a szüleim is akkor voltak először jelen egy nagy versenyemen. Annyi pozitív impulzust kaptam, szinte mindig feltudom eleveníteni ezeket az élményeket. Ad egy löketet, hogy ebben az uszodában jó időket úsztam. Szükség is van erre, hisz hosszú lesz az év, végig kell edzenem a nyarat. De mivel ez az utolsó ifi évem, úgy érzem ki is használhatom.

Forrás: Promenad.hu - Bartus Bella

Fotók: Gémes Sándor

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/51753/pics/lead_800x600.jpg
Hódmezővásárhely,Késely Ajna,Turi György,úszás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?