Blogolj!

Euroliga: döntőbe jutott a Sopron Basket!

Hihetetlen izgalmak után a Sopron Basket 68-65-re győzött a török Yakin Dogu ellen és bejutott az Euroliga döntőjébe. 

Fotó: MTI

Másodszor rendezi Magyarország a legrangosabb európai női kosárlabdasorozat négyes döntőjét. A Sopron története során másodszor jutott legjobb négy közé, ráadásul Roberto Iniguez hazai pályán a Novomatic Arénában küzdhet meg Európa legjobbjaival. 

A nap első elődöntőjében a Jekatyerinburg 84-77 arányban győzött a címvédő Kurszk ellen és szakította meg riválisa 34 meccses győzelmi sorozatát. 

A törökök kezdték jobban a mérkőzést és McBride kosarával már 7-2-re is elhúztak. Ekkor viszont a Sopron pillanatai következtek, Jovanovics és Milovanovics kosaraival, valamint Fegyverneki tripláival hamar 11-7-re módosult az állás. Az első negyedet végül Salvadores vezérletével 19-12-re nyerte a hazai csapat. 

Salvadores elképesztően játszott a második negyed elején és kiváló teljesítményének köszönhetően hamar 28-19-re módosult az állás. A Yakin Dogu hiába dobott kosarakat, a soproniak szinte minden vendégkosárra válaszoltak. A 16. percben  Crvendakics triplájával már 14 pont volt a különbség a magyar bajnokcsapat javára. A nagyszünetre végül 40-30-as soproni vezetéssel mentek a csapatok. 

A harmadik játékrész elején több percen keresztül nem született kosár, majd Page kosarával a soproniak törték meg a csendet. Ez léktanilag fontos volt és a következő négy perc parádés játékának köszönhetően 51-32 állt az eredményjelzőn. A vendégek a negyed végére felzárkóztak, de így is 56-46-os soproni előnyről kezdődött az utolsó 10 perc. 

Az utolsó negyed aztán egy valóságos krimivel ért fel. A soproni dobások rendre kimaradták, az előző évi Eurocup győztes pedig lendületbe jött. A Yakin Dogu hat perc alatt ledolgozta hátrányát, két perccel a vége előtt pedig átvette a vezetést. (61-62) A Sopronnak azonban volt tartása és fel tudta venni a harcot az esélyesebb ellenféllel szemben. Turner kulcsfontosságú duplájával 65-64 lett az eredmény, Vandersloot pedig csak egyetlen büntetőt dobott be a vendégeknél. 

24 másodperccel a vége előtt a magyar csapathoz került a labda Milovanovics triplájával pedig 68-65 lett az állás. 1,2 másodporc volt hátra és mivel a Yakin Dogu nem tudta játékba hozni a labdát a Sopron Bakset pedig bejutott az Euroliga döntőjébe. 

A soproni csapatban szinte mindenki tudása legjavát nyújtotta, Yvonne Turner 19, Ángela Salvadores 16, a dupla-duplázó Alexandra Crevendakics 10 és a harmadik Final Fourját játszó Fegyverneki Zsófia 10-10, a meccs hőse Jelena Milovanovics 9 pontot dobott. 

A Yakin Dogu sztárjai közül Courtney Vandersloot tudott egyedül kitűnni, a magyar állampolgárságú játékos 15 pontot szerzett. 

Utoljára 1979-ben játszott magyar csapat döntőt a legrangosabb európai kupában, akkor a BSE jutott el a Bajnokcsapatok Európa Kupája fináléjába. Amióta Euroligának hívják a sorozatot a Sopron az első magyar finalista. 

Az Euroliga döntőjére vasárnap 20 órától kerül sor Sopronban, ahol a hazai csapat a  Jekatyerinburggal mérkőzik. 

Végeredmény:

Sopron Basket - Yakin Dogu Üniversitesi (török) 68-65 (19-12, 21-18, 16-16, 12-19)

Sopron: Fegyverneky 10/6, Turner 19/6, Crvendakics 10/6, Jovanovics 2, Milovanovics 9/3. Csere: Salvadores 16/3, Page 2, Dubei -,

Yakin Dogu: Eldebrink 7/6, Gruda 3, Lavender 10, McBride 12/3, Vandersloot 15/3. Csere: Hollingsworth 11, Caglar 3, Cakir 4/3.

Címkék: Kosárlabda
https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/51557/pics/lead_800x600.jpg
Kosárlabda
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?