Blogolj!

A kés hegyén táncol a korábbi BEK-döntős klub

Dorogi László

Fotó: uefa.com

A Panathinaikosz a görög futball világszerte egyik legismertebb és legsikeresebb klubcsapata. Egyetlen görög egyesületként mondhatják el magukról, hogy eljutottak az első számú európai kupasorozat fináléjáig, most azonban olyan történhet a patinás klubbal, ami 110 éves fennállása során eddig soha.

Ha nem vesszük figyelembe az európai topligákat (Premier League, La Liga, Bundesliga, Serie A, Ligue 1), akkor is alig több mint egy tucat olyan csapatot találunk, akik elmondhatják magukról, hogy sosem estek ki hazájuk élvonalából. Nem meglepő módon, ezen klubok listáján olyan patinás együtteseket fedezhetünk fel a teljesség igénye nélkül, mint az Ajax, a Feyenoord, a PSV, a Benfica, a Porto, a Sporting Liszabon, vagy éppen a Celtic és ebbe a szűk elitbe tartozik a nagy görög hármas, az Olympiakosz, a PAOK és a Panathinaikosz is - kérdés, még meddig.

Könnyen megtörténhet, hogy az 1908-ban alapított Panathinaikosz "furcsa" módon ünnepli meg 110. születésnapját, a hússzoros görög bajnok és tizennyolcszoros görög kupagyőztes futballistáinak ugyanis a kiesés rémétől fenyegetve kell befejezniük idei pontvadászatot. A zöldek kálváriája hétfőn mélyült el igazán, amikor a szövetség nagyon súlyos pontlevonással sújtotta a klubot, amiért az régóta tartozik három korábbi játékosának. Az athéni csapatot már a szezon elején megfosztották két bajnoki ponttól szurkolóinak rendbontása miatt, majd múlt héten már három egységtől szabadították meg őket az említett tartozás miatt. Márpedig ha nem sikerül rendezniük elmaradásaikat, könnyen kipottyanhatnak az élvonalból. Ilyen csúfság pedig még sosem esett meg velük.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a hírek szerint közel 60 millió euróra rúg a patinás egyesület tartozása, ezért a jelenlegi keret tagjai sem kapják meg időben fizetésüket, sőt, már több edzést is bojkottáltak az elmaradt bérek miatt. Persze, ha és amennyiben a Panathinaikosz rövid időn belül rendezi elmaradásait, visszakapja a 12 levont pontot, de a büntetéssel együtt jelenleg mindössze a tabella 14. helyén szerénykednek 23 megszerzett egységgel. A tizenhat csapatos görög élvonaltól a bajnokság utolsó két helyezettje búcsúzik a szezon végén, ebből a szempontból a sereghajtó, és már biztos kieső Plataniasz nem jelent semmilyen veszélyt a zöldekre, ellenben az egy mérkőzéssel kevesebbet játszó, a Panathinaikoszt két pont lemaradással követő Kerkyra már sokkal inkább.

A pontlevonás egyelőre nem végleges, a görög szövetség tehát résnyire nyitva hagyta a klub előtt a vészkijáratot, de ahhoz, hogy ezen kislisszanjanak, pénzt kell előteremteniük. A pénzügyi válság viszont a büntetésektől függetlenül is meglátszik a csapat teljesítményén, mert pontlevonások nélkül is csupán az ötödik helyet foglalnák el a tabellán, 23 pontos lemaradással a listavezető AEK Athén mögött.

Ha visszamegyünk az időben, nem sok krízisidőszakot találunk a klub történelmében, az első ilyenhez az 1930-as évekig kell visszatekernünk az idő kerekét. Akkor a majd egy évtizedes klubon belüli viszálynak a második világháború kirobbanása vetett véget, amit a háború után egy aranykorszak követett az 1960-as években. A Panathinaikosz ekkor tíz év alatt hatszor hódította el a görög bajnoki címet, 1969-ben és 1970-ben Guttman Béla irányításával. 1970-ben Puskás Ferenc váltotta Guttmant a zöldek kispadján és egyetlen görög csapatként elvezette őket a BEK fináléig, ahol az Ajaxtól szenvedtek 2-0-s vereséget a Wembleyben.

Fotó: Wikipédia

Hasonlóan nagy sikerre az 1995/1996-os idényig kellett várnia a Panathinaikosznak, amikor egészen a Bajnokok Ligája elődöntőjéig meneteltek, de nemezisük ismét megállította őket. Hiába győzték le 1-0-ra Amszterdamban az Ajaxot, a visszavágón Jari Litmanen vezetésével 3-0-ra nyertek a hollandok. Az újabb kritikus időszak 2008-ban érkezett, amikor Giannis Vardinogiannis bejelentette, hogy harminc év után megválik a klub tulajdonrészének 50 százalékától, majd 2012-ben egy Panathinaikosz-Olympiakosz rangadó után történt zavargások miatt a klub teljes vezetősége lemondott. Akkor a zöldeket közel két hónapig nem irányította senki felső vezetői szinten, hatalmas kérdés, hogy mi fog történni akkor, ha a csapat valóban kiesik az élvonalból.

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/51366/pics/lead_800x600.jpg
Görögország,Panathinaikosz
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?