Blogolj!

Az úszó, aki mindent megnyert amit lehetett

Dorogi László

Mindössze huszonnyolc évesen vonul vissza a magyar mellúszás koronázott királya. Visszavonul, mert elvégezte dolgát. Sőt, annál sokkal többet.

Fotó: AFP

Dani befejezi. Pedig életkorából adódóan lenne még ebben a karrierben. Csakhogy a 2015-ös kazanyi világbajnokság után valami eltört. Megromlott a kapcsolata mesterével, Széles Sándorral - nyugodjon békében -, aztán sem a riói olimpián, sem a budapesti vizes világbajnokságon nem sikerült beúsznia magát a legjobb tizenhat közé.

Dani befejezi, mert már csak 90 százalékot tud nyújtani, az pedig neki nem elég. Más megelégedne vele, de ő nem. Hogy is lenne elég a kilencven százalék egy olyan úszófenoménnak, akit hat éven keresztül senki az ég egy adta világon nem tudott legyőzni mellúszásban, egy olyan korszakos zseninek, aki már tinédzserként is a három évvel idősebb korosztály csúcsait döntögette, egy olyan úszóklasszisnak, aki pályafutása során összesen 34 országos, Európa-bajnoki, világbajnoki és olimpiai csúcsot állított fel?

Dani befejezi, mert egy olyan sportdiplomata életút áll előtte, ami nem csak páratlan lehetőség számára, hanem a magyar sportdiplomácia is hatalmasat nyer vele. Személyében egy olyan magyar tagot tudhat köreiben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói bizottsága, akinek számít a szava, aki a medencében kivívta magának a tiszteletet, akit mindig a legnagyobbak között fogunk emlegetni. És nem csak mi, magyarok, hanem a világon minden úszósportért rajongó és azért dolgozó ember.

Dani tizenöt évesen már olimpiai dobogóra állhatott Athénban, amivel Rózsa Norbert 1992-es rekordját adta át a múltnak, úgy szerzett ezüstérmet az ötkarikás játékokon, hogy egy évvel később az Európa-bajnokságon még el sem indulhatott, mert nem töltötte be az indulásra jogosító életkort. A felnőttek között 2009-ben ért fel a csúcsra, amikor Rómában világcsúccsal világbajnoki címet zsebelt be 200 méter mellen, majd két évvel és négy évvel később is meg tudta védeni címét, hat évig folyamatosan a csúcson úszott. Ja meg persze közben 2012-ben olimpiai bajnok is lett Londonban - mi mással, világrekorddal.

A 2013-as barcelonai világbajnokságon 200 mellen úszott 2.07:23-as idejét azóta sem tudta megközelíteni magyar úszó, ez marad Dani örökös egyéni rekordja is. Daninak, aki befejezi. Befejezi, mert mindent megnyert, amit csak lehetett és mindent megnyert, amit csak akart. Persze ez utóbbi állítás nem teljesen igaz, mert ő mindig és mindenhol nyerni akart. A legfontosabb győzelmét viszont akkor aratta, amikor megnyerte a magyar szurkolók szívét és megannyi örömkönnyet fakasztott szemeinkbe fantasztikus úszásaival.

Dani befejezi, mert most egy új utat nyitott meg előtte a sors, mi pedig csak annyit kívánhatunk neki, érje őt az életben legalább annyi öröm, mint mennyivel ő ajándékozott meg minket pályafutása alatt. Gyurta Dani, köszönünk mindent!

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/50400/pics/lead_800x600.jpg
Gyurta Dániel,úszás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?